Lukuaika: < 1 minuutti

Bittiavaruus nauraa Putinille

Poliittinen satiiri elää Venäjällä uutta aikaa.

Poliittinen satiiri elää Venäjällä uutta aikaa. Riippumaton radioasema Eho Moskvy lähettää viikoittain hittiohjelmaa Kansalainen runoilija. Huippusuositussa ohjelmassa näyttelijä Mihail Jefremov esittää kirjailija Dmitri Bykovin satiirisen runon ajankohtaisesta poliittisesta tapahtumasta.

Ohjelman suosio pohjautuu paitsi osuvaan satiiriin myös herkulliseen parodiaan. Bykovin runot jäljittelevät koulukirjoista ulkoa opittuja venäläisiä tai neuvostoajan runoilijoita.

Ohjelma hyllytettiin viime keväänä sen alkuperäiseltä internet-foorumilta. Syynä oli Medvedevia ja Putinia ivaava runo Kaksipäinen. Nyt runo elää netissä omaa elämäänsä nimellä Venäjällä tandem on enemmän kuin tandem.

Hyllytetty runo on parodia Jevgeni Jevtušenkosta.

Nykykirjallisuuden ironian koulima mutta 1990-luvun euforian jäljiltä pettynyt yleisö on ottanut uskaliaan satiirin ja taiturimaisen parodian omakseen. Ohjelman tekijät esiintyvät loppuunmyydyille saleille Moskovassa ja Pietarissa, hiljattain myös Kiovassa. Esitysten suosiota kasvattaa sosiaalinen media.

Suosituimmaksi on noussut runo Putin ja musikka, joka jäljittelee neuvostoklassikkoa Lenin ja muurari. Alkuperäisen runon kirjoittaja Aleksandr Tvardovski oli Hruštševin ajan kirjallinen vaikuttaja. Leninin lisäksi runon mielikuvat maisseineen ja puimureineen palauttavat mieleen Hruštševin, joka modernisoi neuvostomaata muun maussa maissinviljelyn avulla.

Tässä ajassa maissit ja puimurit liittyvät Putinin ja Medvedevin viime lokakuussa tekemään vierailuun Stavropolin aluepiirin viljelyseudulle. Siellä presidentti ja pääministeri korjasivat ennätysmäärän satoa sekä kehuivat venäläisiä puimureita TV-kameroiden edessä.

Bykov on tosin ujuttanut maissintähkien sekaan myös sulkapallomailat. Se taas viittaa Medvedin videoblogiin, jossa tämä mainostaa sulkapalloa koko kansan lajina ja pelaa näytösottelua Putinin kanssa muzakin tahdissa.

Tandemin lisäksi satiirin piikkiin ovat päätyneet muun muassa ortodoksikirkko, nationalistit, elokuvamoguli Nikita Mihalkov ja presidenttikilpailuun osallistuva liberaalioligarkki Mihail Prohorov – joka jatkaa ohjelman rahoittamista siitä huolimatta.

Kirjoittaja on Aleksanteri-instituutin tutkija. Venäjäntaitoiset löytävät Eho Moskvyn ohjelman klipit Youtubesta. Myytävänä myös kirja & dvd.

Sanna Turoma

Kommentoi Facebookissa
Avatar
  • 31.1.2012