Beatnikin paluu

Arvostelussa Rob Epsteinin ja Jeffrey Friedmanin elokuva Howl – Huuto.

Allen Ginsberg (1926–1997) oli beat-runoilijoiden kuningas, hippiliikkeen esimarssija, merkittävä homoaktivisti ja muutenkin tärkeä tulkki sodanjälkeiselle amerikkalaiselle sukupolvelle, joka huomasi kadottaneensa yhteytensä myyttiseen uudisraivaajahenkeen ja ajautuneensa etsimään itsensä palasia niin poliittisesti, kulttuurisesti kuin seksuaalisestikin.

Rob Epsteinin ja Jeffrey Friedmanin elokuva rajaa Ginsbergin tarinan erityisesti Howl And Other Poems -teoksen (1956) aiheuttamaan siveysoikeudenkäyntiin. Vaikka kustantaja vapautettiin syytteistä, juuri oikeudenkäynti siivitti teoksen maineeseen, joka ei ole kadonnut vieläkään.

James Francon sisäistyneesti esittämästä Ginsbergistä välittyy sympaattinen kuva itseään kivuaalisti etsivänä ja voimauttavasti löytävänä älykkäänä taiteilijana. Asetelmassa ei ole turhaa martyrologiaa eikä ulkokultaisen moralismin ylilyövää lyttäilyä.

Rob Epstein ja Jeffrey Friedman: Howl – Huuto. Elokuvateattereissa nyt.

Tuomas Rantanen

Kommentoi Facebookissa

Tuomas Rantanen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.