Kirjoittanut mirkka hietanen

Bamakon tulisielut

Lukuaika: < 1 minuutti

Bamakon tulisielut

Siirretyt-elokuvafestivaalilla nähdään Abderrahmane Sissakon Bamako, joka on omituinen ja absurdi elokuva.

Abderrahmane Sissakon Bamako on omituinen ja absurdi elokuva traagisista malilaisista ihmiskohtaloista. Rohkeimmat ovat haastaneet pohjoisen rahalaitokset oikeuteen, ja elokuva keskittyy lähinnä todistajien kiihkeisiin puheisiin koko ajan kaatumaisillaan olevasta puhujapöntöstä.

Pölyisellä sisäpihalla tehdään muutakin – värjätään kankaita, peseydytään ja katsotaan elokuva – afrikkalaisen cowboyn pääosaa esittää Danny Glover! Puhujapönttöön astuu myös vanha herra, joka ei ratkaisevalla hetkellä saakaan sanaa suustaan. Taustalla kuuluvat vaan pikkulapsen vinkukengät, jotka pitävät raivostuttavaa ääntä joka askeleella. Epätoivoinen todistaja jättää aition pää painuksissa.

Samassa tilassa on koko maanosa. Afrikan valtioiden velanmaksu lännelle on universumin suurin Iisakin kirkko, ja viimeisetkin julkiset palvelut yksityistetään. Länsi käyttää puhdasta kiristystä, ja etelä painaa päänsä.

Bamako Siemenpuusäätiön kansainvälisillä Siirretyt-elokuvafestivaaleilla Helsingissä 9.10., Kino Engel 1 & 2. www.siirretyt.info

Mirkka Hietanen