Lukuaika: < 1 minuutti

Assyrian aurinko paistaa koko kesän

Eurooppalainen kulttuuri ei ole jäänyt vaille Assyrian vaikutusta.

AARO SÖDERLUNDIN toimittama radioohjelmasarja Assyrian suurvallasta paljastaa, kuinka islamilainen, kristillinen ja juutalainen uskonto saattavat olla nykyopeista hyvinkin eri tavalla tulkittavissa. Eikä eurooppalainen kulttuurikaan ole jäänyt vaille Assyrian vaikutusta.

”Assyrialaisista tavaraluetteloista on löytynyt ’näkemäkiviä’. Ne olivat kymmenen kertaa suurentavia linssejä, joiden avulla assyrialaiset tunsivat Venuksen vaiheet sekä Saturnuksen renkaat. Niitä kun ei voi nähdä paljaalla silmällä. Meille on opetettu, että monet muinaisen Mesopotamian tieteelliset saavutukset olisivat paljon myöhemmin kreikkalaisten keksimiä. Nämä asiat vain ovat olleet salassa – tähän asti”, Söderlund sanoo.

AIEMMIN ASSYRIASTA ON TIEDETTY lähinnä Raamatun kautta. 1800-luvun puolivälissä löydetyistä savitaulukirjastoista on auennut 3 000 vuotta ”tuntematonta” historiaa (3600–600 eaa). Välillä Assyria oli vain kaupunkivaltio Assur, suurvaltana sen alueeseen kuului jopa Egypti.

Assyria sijaitsi nykyisen Pohjois-Irakin alueella, Tigris-joen yläjuoksulla, ja siihen kuuluivat nykyiset kurdialueet. Assyria lakkasi olemasta 606 vuotta ennen ajanlaskumme alkua pitkien sisällissotien ja hyökkäysten jälkeen.

”Assyria oli kulttuuriaurinko moneen suuntaan. Juuri Assyria käynnisti rautakaupan Välimeren alueella, mikä vaiheittain johti Roomankin syntymiseen”, Söderlund kuvailee.

ASIANTUNTIJANA Yleisradion ohjelmasarjassa on Helsingin yliopiston professori Simo Parpola työryhmineen. Parpolan työryhmällä on loppusuoralla Suomessa harvinainen projekti, jo 40 vuotta kestänyt kansainvälinen hanke, jonka myötä Assyrian kuninkaiden arkistojen tekstit julkaistaan sarjana tutkijoille.

Da Vinci -koodi -kirjakin olisi kirjoitettu olennaisella tavalla toisin Jeesuksen ja Maria Magdalenan suhteen osalta, jos kirjoittaja olisi tuntenut Assyriasta löydettyjä kirjoituksia”, Söderlund huomauttaa.

Assyrian suurvalta Yle Radio 1:ssä 20.6.–22.8. maanantaisin kello 10.03. Toinen lähetys tiistaisin kello 17.

Hannele Huhtala