Lukuaika: < 1 minuutti

Asianajajan viimeiset hetket

Sergei Magnitsky ei ollut sankari.

Tunti ja kahdeksantoista minuuttia. Niin kauan kestivät Sergei Magnitskyn viimeiset tuskalliset hetket, kun hänet vankilassa kidutetiin kuoliaaksi.

Magnitsky oli paljastanut sisäministeriön päälliköiden väärinkäyttäneen julkisia varoja. Hänen virheensä oli, ettei hän lähtenyt Venäjältä, kun vielä voi, vaan joutui vankilaan ja tuli tapetuksi. Magnitskyn kohtaloa voi kutsua kuolemantuomioksi.

Stage-festivaalilla Helsingissä nähty Moskovan DOC-teatterin esitys Tunti ja kahdeksantoista minuuttia on Elena Greminan kirjoittama ja perustuu Sergei Magnitskyn kirjeisiin ja päiväkirjoihin sekä Moskovan julkisen komission raporttiin.

DOC-teatteri toi esityksen Suomeen toivoen herättävänsä keskustelua siitä, mitä EU voisi tehdä estääkseen Sergei Magnitskyn kaltaiset tapaukset tulevaisuudessa.

Teatterinjohtaja Mikhael Ugarov selittää: ”Kaiken syyllisyyden ovat saaneet kantaakseen kaksi lääkäriä, vaikka heidän vastuunsa on mitätön verrattuna tuomariin ja syyttäjään.”

Teatterilla on ollut vaikeuksia päästä esiintymään Venäjän pääkaupungin ulkopuolelle. Kerran he onnistuivat viemään sen pietarilaiselle teatterifestivaalille, mutta se oli poikkeus.

Esitys on ollut helpompi viedä Puolaan ja Suomeen.

”Mutta sitä pitäisi esittää Venäjällä”, Ugarov sanoo.

Oksana Tšelyševa

  • 4.10.2011