Arkiston aarteita verkosta

Lukuaika: < 1 minuutti

Arkiston aarteita verkosta

Internetin käyttäjät alkavat pikkuhiljaa uskoa, että elokuvien ja muun materiaalin imuroiminen verkosta on rikos.

KIITOS VUOSIA JATKUNEEN tiedotus- ja pelottelukampanjan, internetin käyttäjät alkavat pikkuhiljaa uskoa, että elokuvien ja muun materiaalin imuroiminen verkosta on rikos.

Onneksi poikkeuksiakin on. Internet Archiven verkkokirjasto www.archive.org tarjoaa elävää kuvaa, musiikkia ja tekstejä kaikkien käyttöön – ilmaiseksi. Archive on voittoa tavoittelematon verkkokirjasto, joka alun perin on perustettu palvelemaan erityisesti tutkijoiden tarpeita.

Archiven suosiota on kasvattanut sen runsas digitaalinen elokuva-aineisto. Sivuston suosituinta antia ovat amatöörivideot Kaakkois-Aasian joulukuisesta tsunamista. Tosin ladatuimpien filmien kärkiviisikossa on pysynyt myös Duck and Cover, lapsille suunnattu valistuselokuva kylmän sodan vuosilta. Filmi opettaa ydinpommilta suojautumista.

DUCK AND COVER -PÄTKÄ on yhdysvaltalaisen Rick Prelingerin perustamassa Prelinger Archives -arkistossa. Kokoelma koostuu vanhoista opetus-, valistus- ja mainoselokuvista, joiden tekijänoikeudet ovat umpeutuneet. Arkiston tavoitteena on koota, säilyttää ja tarvittaessa luovuttaa käyttöön filmimateriaalia, jota ei ole koottu muualle. Prelingerin arkiston aarteet ovat historiallisesti arvokkaita ja hulvattoman hauskoja, pisteliään poliittisia tai kerrassaan karmivia katseltavia. Hilpeät tupakkamainokset 1950-luvulta tihkuvat tämän päivän terveysvalistuksen valossa mustaa huumoria.

Dokumenttimateriaali Yhdysvaltojen ensimmäisistä ydinkokeista nostaa niskavillat pystyyn. Homoseksuaalisuuden vastainen valistusfilmi 1960-luvun alusta sentään muistuttaa asioiden ja asenteiden muuttuneen myös myönteiseen suuntaan.

PUBLIC DOMAIN -AJATTELUN innokkaana puhemiehenä tunnettu Prelinger on luovuttanut kaikki arkistonsa elokuvat vapaasti ladattaviksi ja uudelleenkäytettäviksi.

Samaan aikaan kun tekijänoikeuksia hallinnoivat mediayhtiöt syytävät miljoonia dollareita tekijänoikeuksien valvontaan, Prelingerin verkkoarkisto ”rohkaisee lämpimästi lataamaan, käyttämään ja kopioimaan näitä elokuvia joko osittain tai kokonaan, kaikissa medioissa ja kaikkialla maailmassa”.

Immateriaalimarkkinoiden aikakautena tätä periaatetta voi pitää lähes vallankumouksellisena.

www.archive.org

www.archive.org/details/prelinger

Elina Mikola

  • 9.9.2009