Antakaa köyhän elää

Lukuaika: 2 minuuttia

Antakaa köyhän elää

Toisinajattelija: Aikaisemmin vastakkain olivat kapitalisti ja työläinen ja nyt rakennemuutoksen myötä olemme tilanteessa, jossa vastatusten ovat pienituloinen, usein työelämän ulkopuolella oleva henkilö, ja virkamieshallinto, erityisesti ruohonjuuritason virkamiehet.

Aikaisemmin vastakkain olivat kapitalisti ja työläinen ja nyt rakennemuutoksen myötä olemme tilanteessa, jossa vastatusten ovat pienituloinen, usein työelämän ulkopuolella oleva henkilö, ja virkamieshallinto, erityisesti ruohonjuuritason virkamiehet. Heistä liian useat ovat löytäneet suuren onnen ja huvituksen eli aseman lukuisten vähäosaisten yläpuolella olevina auktoriteetteina.

Liian usein työtehtävän luonne on ymmärretty väärin, ollako pikku-hitler vai yleisönpalvelija. Toiset taas suorittavat tehtävänsä aivan asiallisesti. Järjestelmä takaa molempien suuntausten kannattajille vapaat kädet. Jäykäksi ja tehottomaksi kehittynyt hallinto takaa sen, että soraäänet tukahdutetaan, sillä ihmistä lähellä olevia vaikutuskanavia ei ole.

Liian moni meistä vähäosaisista on kokenut tilanteita, joissa olemme pakotettuja käyttämään julkisia palveluita, sillä varat eivät riitä yksityisen sektorin tasokkaampina pidettyjen palveluiden käyttämiseen.

Vähävaraisen virastokäynnit eivät liian usein johda toivottuun lopputulokseen, vaan pahimmassa tapauksessa elämämme päättyy ketjun ensimmäisenä olevan virkamiehen välinpitämättömään lausahdukseen, sillä vähäosaisen virastokäynti ei aiheuta virkamiehelle välttämättä erityisiä suoriutumispaineita.

Tässä maassa tällaisista ikävistä asioista ei saisi puhua, kun se on niin epäkohteliasta ja tietysti hakemuksetkin saattavat ruveta vahingossa katoamaan käsittelyissä, jos kritiikkiä esitetään. Uskotaan, että ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu vain muualla, kaukana tasa-arvon Suomesta. Kuitenkin köyhän nöyryyttäminen ja välinpitämättömyys on valitettavan totta täällä koto-Suomessakin.

Miksi? No tietenkin siksi, että yhteiskunnan palkkalistoilla oleva huonoa itsetuntoa poteva pikkuvirkamies saisi sadistista ylemmyyttä voidessaan päättää siitä, että saammeko elää vai pitääkö meidän kuolla.

Hallinto-orientoitunut julkishallinto ja valvonnan puute luovat oivan maaperän pikku-hitlereiden tarpeille: harkinnanvaraisuus muuttuu kostoksi ja laiminlyöty hoito pakkohoidoksi, pakkopaitaa vatsahaavaan ja adolfien ja evojen palkka juoksee.

Köyhät ovat nyt barrikadeilla. Sorrosta on tehtävä loppu. Olemme perustaneet köyhien ihmisoikeuksia ajamaan Köyhien asialla -puolueen, joka saa yhä suurempaa kannatusta eri köyhien ryhmien keskuudessa. Köyhyyden vähentäminen realistisin menetelmin on olennainen osa puolueemme arkipäivää. Uusien työpaikkojen luominen vähentää köyhyyttä, sillä juuri työttömäksi jääminen on suurin köyhyydelle altistava tekijä. Vain yhdessä köyhät pystyvät vaikuttamaan.

Tuula Kuusisto

  • 9.9.2009