Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Anonymous vs. maailma

Lukuaika: < 1 minuutti

Anonymous vs. maailma

Informaatiosota alkoi rajulla iskulla Wikileaksin digitaalisiin huoltolinjoihin.

Informaatiosota alkoi rajulla iskulla Wikileaksin digitaalisiin huoltolinjoihin. Amazonin internetpalvelut, Visa, MasterCard, Paypal ja sveitsiläinen PostFinance -pankki sulkivat palvelunsa Wikileaksilta ja jäädyttivät samalla noin satatuhatta euroa ryhmän varoja.

Vastaiskua ei tarvinnut odottaa pitkään. Kohta MasterCardin sivuille ei enää päässyt. Seuraavaksi kaatuivat PostFinance, Paypal ja Visa. Joulukuun yhdeksäntenä Wikileaksia puolustavan kosto-operaation käynnistäjäksi ilmoittautui Anon Ops.

Anon Ops on internetilmiö Anonymousin sananvapauskampanja. Anonymous puolestaan on sekoitus armotonta typeryyttä, jekkuja, oman käden oikeutta ja poikkeuksellista parviorganisoitumista. Se on organisaatio ilman organisaatiota, ja sen nimissä kuka tahansa saa tehdä mitä tahansa.

Anonymous aloitti LOLcat- ja Rick Astley -villitykset, murtautui Sarah Palinin sähköpostiin ja on skientologien suurin päänvaiva. Ajoittain se on sietämätön seksistinen häirikkö. Kotikentällään internetissä Anonymous on kuningas, mutta sen ulkopuoliseen maailmaan Anonymous jalkautuu vain harvoin, ja perinteisiin tiedotusvälineisiin se viittaa alentuvasti termillä ”vanha media”.

Vaikka yltiöindividualistinen Anonymous on ensisijaisesti anarkistinen ja edesvastuuton, kaaoksesta hahmottuu jo kuvioita. Ne ovat muodostumassa olevan internetkansalaisuuden arvoja, ja verkon vapaus on niistä tärkein.

Anonymousilla ei ole yhteyttä Wikileaksiin, mutta ryhmät jakavat saman libertaristista vimmaa ja kollektiivista toimintaa yhdistävän maailmankuvan. Se on suoraa demokratiaa parhaimmillaan, ja joskus pahimmillaan.

”[Anonymousin] muodostavat internetin kansalaiset, jotka välittävät ja nousevat; anonyymit kasvot digitaalisessa väkijoukossa”, Anon Ops kirjoittaa manifestissaan.

Lue myös artikkelit Me olemme Wikileaks, Ei Wikileaks yhtä miestä kaipaa, Seksirikollinen? & Lue Voiman suosikkipaljastukset!.

Hanna Nikkanen