Lukuaika: < 1 minuutti

ANCD-11

Arvelin valottavani suomalaista musiikkihistoriaa Facebookissa panemalla seinälle linkin, jossa Wiola Talvikki esitti You Go To My Headin. Itse kappale on J. Fred Cootsin sävellys ja Haven Gillespien sanoitus vuodelta 1938.

Sainkin itse valistusta ja jouduin matkalle.

Taina Lehto kommentoi linkkiäni nopeasti: ”Tosi hyvä!” Sen jälkeen esitystä kehuttiin kilvan.

Hiljaisuus tuli, kun Timo Peltoniemi kirjoitti: ”Ehdoton suosikkini tästä biisistä löytyy levyltä ANCD-11. Sillä levyllä on niin hirveesti tunnearvoa, että.”

Mikä ihmeen ANCD-11?!

Selvisi, että kysymys oli Taina Lehdon Same Old Dreams -levyn avausraidasta. Tinde lähetti minulle kopion kappaleesta sähköpostilla. Ihastuin. Pyysin heti perään Tainalta kappaletta levystä itselleni. Hänellä ei ollut kuin oma kappaleensa. Ei ollut Tindelläkään.

Levyä oli tehty lokakuussa 1991. Tinden lisäksi levyä tuottamassa ollut Chrisse Schwindt oli levytyksen aikaan ollut huonossa kunnossa sydänleikkauksen jäljiltä. Viimeisen raidan otto oli ollut aivan erityisen raskasta Chrisselle.

Hyvä levy siitä tuli. Lauri Karvonen kirjoitti Helsingin Sanomissa 28. joulukuuta 1991: ”Laulaja Taina Lehto on löytänyt tyylinsä. Sen myötä on syntynyt hienostuneen taiteellinen ja erinomaisen ammattitaitoinen levy, lajissaan paras meillä tehty. […] Säestyksessä jazzmuusikkojemme parhaimmisto loistaa ennen kaikkea Laszlo Sülen huikaisevien sovitusten ansiosta.”

Merkittävä musiikkivaikuttaja ja muusikko Chrisse Schwindt menehtyi vuotta myöhemmin. Taina ja levytyksessä mukana olleet muusikot esittivät siunaustilaisuuden päätöskappaleena täpötäydessa Temppeliaukion kirkossa levynkin viimeisen kappaleen, Heikki Sarmannon sävellyksen Soft.

Merkillisiä paikkoja nuo Facebook ja internet. Postaamalla Wiola Talvikin esityksen vuodelta 1959 saattaakin ajautua kahdenkymmenen vuoden takaisen levyn äärelle ja lopulta siunaustilaisuuteen.

Pertti Laesmaa