Ajatuksen kipinöitä

Lukuaika: < 1 minuutti

Ajatuksen kipinöitä

NollaYzi voitti tällä vuonna neljättä kertaa järjestetyn yhteiskunnallisen rap-kisan.

”Mul on oma pieni koti kiinni arjes/ ja silloin tällöin viihdyn viihteel tai sit harjan varres/ katos, ei kela suostu maksa vuokraa/ en menny asevoimiin, nyt ei irtoo senttiikään ruokaan/ jokainen tuokoon omat eväänsä/ ja ne jotka käyttää ääntä liikaa saa vaa tuplasti peräänsä/ ”paskaa”pitää vaa pysytellä hiljaa/ totuus on et turhaa hommaa kuuron kanssa huutaa kilpaa/ vauhti kova, välil tuntuu pakko levätä/ mut avustukset pelkkä näkkäri ei ketää elätä/ ei, mut onhan meillä olemassa EU-maissit ja/ ostarilt voit tutkii pullojen toivos roska-astiat/ ja jos ei natsaa vielä sillonkaa/ ni voit hyppää katolta ja repeytynyt asfalttia pinnottaa/ mut tää on mun kotimaa tervetuloo huominen/ päästää suomes sotimaan, ei enää huolii ei/”, tykittää helsinkiläinen Nollayzi kappaleessaan Päivä kerrallaan.

NollaYzi voitti tällä vuonna neljättä kertaa järjestetyn yhteiskunnallisen rap-kisan. Valkeakosken Työväen musiikkitapahtuman teltassa kieltäydyttiin aseista, taisteltiin eriarvoistumista vastaan ja vitsailtiin vallalla olevan kilpailukyky-mantran kustannuksella.

”Biisi kertoo lähinnä siitä, kuinka minua on kohdeltu kun menin sivariin”, siviilipalveluksen armeijan sijaan valinnut Jukka-Pekka Siira eli PohjoisenPoika.

Vaikka pojat kertovat tekevänsä kantaa ottavaa musiikkia myös yhteiskunnallisen kisan ulkopuolella, he eivät usko suureen muutokseen musiikin voimalla: ”Ehkä kuitenkin jonkinlainen ajatuksen kipinä voi jäädä kuulijalle mieleen.”, NollaYzin toinen jäsen Bal Parkash, alias EtelänPoika toivoo.

Teija Kaarakainen

  • 9.9.2009