Kirjoittanut susanna kuparinen

Aikakapseli 1980-luvulle

Lukuaika: < 1 minuutti

Aikakapseli 1980-luvulle

Arvostelussa Don Delillon kirja Valkoinen kohina.

Don Delillon Valkoinen kohina julkaistiin ensimmäisen kerran suomeksi pian ilmestymisensä jälkeen, vuonna 1986. Nyt se on saanut uuden elämän Tammen keltaiset pokkarit -sarjassa. Kirja on aikakapseli menneisyyteen, yltäkylläisyyden aikakauteen, jota varjostivat kulutusähkyn ja uudenlaisen, tempoilevan maailmantalouden ensimmäiset oireet.

Kirja on Ronald Reaganin, hiipuvan kylmän sodan ja voittokulkuaan hehkuvan kapitalismin kultaisen 1980-luvun avainromaaneja. Ilmitasolla Delillo kertoo tarinaa uusperheestä, jota riivaa eriasteisena ja eri tavoin oireileva kuolemanpelko ja -vietti.

Kun kaikkea on yllin kyllin, keskiluokkaisen, akateemisen ja mukavasti toimeentulevan ihmisen tiellä on enää yksi lopullinen harmaa seinä: onnen ja autuuden päättyminen väistämättömään kuolemaan. Viikatemiestä ei yksikään ostosparatiisi lopullisesti selätä.

Yleensä tarinat 1980-luvulta ovat kylmän sodan kuuman politiikan ruumiinavauksia. Valkoinen kohina on kirjoitettu meidän, muurahaisten, perspektiivistä. Perheen kohtaloiden ympärillä väijyy myös yritysten käsiin pakeneva kansalaisen ote omaan elinympäristöön ja kohtaloon.

Delillo on nähnyt kauas.

Don Delillo: Valkoinen kohina. Tammi, keltaiset pokkarit 2010. 358 s. Neljä tähteä.

Susanna Kuparinen