Angélique Kidjo palasi lapsuutensa Beniniin, kun hänen isänsä kuoli. Vallankaappausten luvatussa maassa lauloivat Aretha Franklin, Curtis Mayfield ja Miriam Makeba.
Musiikkia jo yli 20 vuoden ajan tehnyt beniniläislähtöinen laulaja Angélique Kidjo ei ole koskaan aikaisemmin palannut juurilleen yhtä konkreettisesti kuin uusimmalla, alkuvuonna ilmestyneellä albumillaan Õÿö.
”Olen omistanut levyn isälleni, sillä hän avasi kotimme ovet musiikille.”
Afrikkalaisessa ajattelutavassa tulevaisuus kohdataan selkä edellä, joten tuleva aika asettuu osaksi mennyttä. Siitä on kyse Õÿöllakin. Albumillaan Kidjo versioi artisteja, joiden parissa hän varttui: Aretha Franklinia, Carlos Santanaa, Curtis Mayfieldiä, Otis Reddingiä ja – tietysti – Miriam Makebaa.
”Kyse ei ole cover-julkaisusta, vaan levystä, jolla palaan takaisin lapsuuteeni ja siihen musiikkiin, mikä minua silloin inspiroi”, Kidjo sanoo.
Nykyään New Yorkin Brooklynissa elävä Kidjo vieraili toissa vuonna Beninissä kolme kertaa, ja yhdellä noista matkoista hän hautasi isänsä. Laulajattarelle itselleen hautajaiset olivat samalla uusi alku.
”Tulin elämänkierron seuraavaan vaiheeseen, koska aikaisemmin olin lapsi perheessäni. Nyt olen valmis ottamaan seuraavan askeleen”, Kidjo kertoo.
”Sitä ennen halusin kuitenkin pysähtyä vielä kerran lapsuuteeni ja osoittaa kiitollisuuteni musiikille, joka antoi voimia tulla siksi henkilöksi, joka nyt olen”, hän jatkaa viitaten levyynsä.
Hänen yhdeksännellä studioalbumillaan vierailevat muun muassa jazzlaulaja Diane Reeves ja musiikkitelevisiosta tuttu soultähti John Legend, johon Kidjo on tutustunut New Yorkissa. Õÿölla kuullaan myös beniniläistä perinnemusiikkia sekä elokuvasävellyksiä niin Hollywoodista kuin Bollywoodistakin. Kidjon mukaan levyn nimi tarkoittaa kauneutta.
”Taiteen kauneutta, yhtenäisyyden kauneutta. Ihmiset ovat kauniita, mutta huomaamme heissä helpommin häijyt kuin kauniit puolet. Minulle lapsuuteni oli kaunis ja oli kaunista palata siihen.”
Kidjon musiikki soi kuin New York: se sulattaa yhteen gospelia, afropoppia, jazzia, karibialaista zoukia ja kongolaista rumbaa sekä erilaisia lattarityylejä.
”En voisi hengittää ilman musiikkia. Musiikki on tukirankani ja rakastan sitä. Uskon taiteeseen ja humaanisuuteen. Uskon, että muutoksen voi tehdä luomalla joko parempaa tai huonompaa.”
Kidjo on selkeästi valinnut ensin mainitun.
Musiikkinsa lisäksi Kidjo tunnetaan monipuolisena hyväntekijänä. Vuodesta 2002 lähtien hän on toiminut Unicefin hyväntahdon lähettiläänä.
”Työ ei ole muuttanut musiikkiani, mutta se on tehnyt minusta entistä tietoisemman etuoikeutetusta asemastani. Kaikista tärkeintä on antaa takaisin. Jos pidät kaiken itselläsi etkä jaa sitä muiden kanssa, et tule rikkaaksi vaan köyhäksi. Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat.”
Kidjo tekee niin kuin saarnaa. Muutama vuosi sitten hän perusti Batonga-säätiön, joka parantaa afrikkalaistyttöjen koulutusmahdollisuuksia. Kidjo taistelee myös kotimaanosansa naisten ihmisoikeuksien puolesta.
Huolettomalta kuulostava muusikko huolehtii paljosta.
Aikaisemmin Kidjo mainitsi olevansa valmis ottamaan seuraavan askeleen elämässään. On kuvaavaa ettei hän lainkaan murehdi, mikä se tulee loppujen lopuksi olemaan.
”En tiedä sitä!” Valtava nauru räjähtää.
”En ajattele asiaa. Olen aina avoin intuitiolleni, ja ennen kuin intuitio iskee, en voi kertoa, mitä teen seuraavaksi, koska en todellakaan tiedä sitä.”
Angélique Kidjo: Õÿö. Proper 2010.
_______________
Angélique Kidjon elämä
Angélique Kidjo syntyy vuonna 1960 Beninin voodoo-keskukseksi kutsutussa Ouidahissa taiteelliseen perheeseen. Pari viikkoa Angéliquen syntymän jälkeen länsiafrikkalainen tasavalta itsenäistyy, mutta pysyy vielä kauan levottomana. Lukuisten vallankaappausten jälkeen ensimmäiset vapaat vaalit järjestetään vasta vuonna 1991.
Kidjo pakenee parikymppisenä maansa poliittisia konflikteja Ranskan pääkaupunkiin, jossa hän opiskelee jazzia. Pariisin jälkeen hän haukkaa Isoa Omenaa ja rakastuu sen makuun: vuodesta 1997 lähtien New York on pysynyt Kidjon asuinkaupunkina.
Vuonna 2010 Kidjosta tulee LiveEarth-lähettiläs yhdessä Hollywood-tähti Jessica Bielin ja punkpop-yhtye Fall Out Boyn basistin Peter Wentzin sekä Alexandra Cousteaun kanssa, joka on sukeltaja-elokuvaaja Jacques-Yves Cousteaun tyttärentytär.
_______________
Marko Ylitalo