Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Adin odotus jatkuu

Lukuaika: < 1 minuutti

Adin odotus jatkuu

Maailma lyhyesti: Gilbert Adi, kongolainen kielitieteilijä ja ihmisoikeusaktivisti, odottaa yhä Helsingin hallinto-oikeudelta perheenyhdistämispäätöstä.

Gilbert Adi, kongolainen kielitieteilijä ja ihmisoikeusaktivisti, odottaa yhä Helsingin hallinto-oikeudelta perheenyhdistämispäätöstä.

Adista kerrottiin muun muassa Voiman numerossa 2/2009. Tuolloin hän oli viettänyt jo seitsemän vuotta suomalaisen byrokratian hampaissa.

Viimeisin vastoinkäyminen oli maahanmuuttoviraston vaatimus huimista 3 330 euron kuukausituloista: jos se ei täyty, Adin sairaanhoitajavaimo ja neljä lasta eivät saa muuttaa Suomeen. Adi itse ei voi palata Kongoon, jossa valta on yhä häntä kiduttaneen hallituksen käsissä.

Adi opiskelee, kirjoittaa väitöskirjaa ja siivoaa toimistoja yövuorossa. Maahanmuuttovirastolla olisi valta joustaa kovasta minimitulovaatimuksestaan. Näin ei tapahtunut, ja viime vuoden lopussa Adi valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Keväällä Voima vetosi hallinto-oikeuteen, että asian käsittelyä nopeutettaisiin: perhe on jo kärsinyt seitsemän vuoden erosta kohtuuttomasti, ja ikuinen odottelu repi sekä Adia että hänen Kongossa eläviä rakkaitaan.

Ehkä hallinto-oikeus tekisi päätöksensä ennen juhannusta ja kesälomien alkua, toimituksessa toivottiin. Se ei tuntunut mahdottomalta toiveelta.

Toivo oli turha. Juhannukseen mennessä Helsingin hallinto-oikeus ei ollut edes määrännyt käsittelijää Gilbert Adin tapaukselle.

Hanna Nikkanen