Äärioikeiston letkeä kevätpiknik

Lukuaika: < 1 minuutti

Äärioikeiston letkeä kevätpiknik

Unkarin Jobbik kaunistelee ulkokuortaan & vetää puoleensa myös korkeakoulutettuja nuoria.

Tonava-joen saarella Budapestissa nuori kansallispukuun pukeutunut tyttö lausuu nationalistien uskontunnustusta:

”Minä uskon Jumalaan. Minä uskon kansaani. Minä uskon Unkarin ylösnousemukseen. Aamen.”

Tyttö osoittaa seisten suosiotaan valkoisen teltan alla, kun Gábor Vona, Jobbik-puolueen 35-vuotias karismaattinen johtaja, astuu lavalle puhumaan.

”Tämä päivä on traaginen Unkarille. 10 vuotta sitten liityimme EU:hun. Tänään peruskirja Unkarin maasta umpeutui, ja ulkomaalaiset voivat ostaa maanviljelysmaitamme”, Vona julistaa.

Jobbik on nuori ja nouseva oikeistopuolue, joka sai Unkarin huhtikuisissa parlamenttivaaleissa yli 20 prosenttia äänistä.

Alle kymmenessä vuodessa Jobbik on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa kiihkeänä oppositiopuolueena, joka tunnetaan nationalismista, romani- ja juutalaisvastaisuudesta sekä Palestiinan tukemisesta.

Hiljattain puolue vaihtoi linjaansa houkutellakseen myös äänestäjiä, jotka eivät ole äärioikealla. Nyt Jobbik tarjoaa itsestään kuvaa puolueena, joka puolustaa Unkarin etuja paremmin kuin mikään muu puolue.

Toukokuun ensimmäisenä päivänä 2014 Jobbik järjestää perinteisen ”perhepäivän”, joka on sekä kulttuuritapahtuma että eurovaalien alle ajoitettu poliittinen kokous.

Kymmenet teltat ja päälava toivottavat tervetulleiksi tuhansia perheitä, nuoria pareja ja esimerkiksi käsityöläisiä sekä ruoka- ja kirjakauppiaita.

Yliopisto-opiskelijat Dániel ja Kornél ovat Jobbikin nuorisoliiton aktiivijäseniä.

”Jobbik on Unkarin ainoa puolue, joka todella ajaa nuorten etuja. Ei ihme, että se on nuorten keskuudessa suosituin puolue”, miehet sanovat.

Kornél opiskelee opettajaksi ja ylistää puolueen näkemyksiä koulutuksesta.

”Jobbik on puolue, joka haluaa panostaa koulutukseen ja nostaa opettajien naurettavia palkkoja.”

Dániel ja Kornél voivat olla Jobbikin tulevia johtajia, sillä he opiskelevat Budapestin Loránd Eötvösin yliopistossa samassa tiedekunnassa, jossa Gábor Vona opiskeli kymmenen vuotta sitten.

Englannista suomentanut Noora Laaksonen.

Helene Bienvenu

  • 3.6.2014