2000-luvun slummit

Lukuaika: < 1 minuutti

2000-luvun slummit

Kuvakuva: Kuva köyhyydestä on yleensä välitetty niiden silmin, jotka eivät itse elä siinä. Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa, slummien asukkaille jaettiin kertakäyttökameroita, jotta he kertoisivat niiden välityksellä itse omasta elämästään.

Kuva köyhyydestä on yleensä välitetty niiden silmin, jotka eivät itse elä siinä. Valokuvaaja on lähes aina ulkopuolinen tarkkailija, joka välittää suurelle yleisölle jotain, mikä häntä itseään on koskettanut. Välitetty kuva köyhyydestä on usein yksipuolinen, ulkoapäin saneltu. Muuttuisiko kuva, jos köyhyydessä elävä itse kertoisi itsestään ja omasta ympäristöstään?

Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa, slummien asukkaille jaettiin kertakäyttökameroita, jotta he kertoisivat niiden välityksellä omasta elämästään. Kuvat viestivät monipuolisesti arjen iloista ja onnesta, mutta myös vaikeuksista ja kivuista. Paljon jää myös katsojan itsensä tulkittavaksi. Toisen ihmisen asemaan on mahdotonta asettua, mutta lähetetyn viestin voi pyrkiä ottamaan kiinni.

Näyttely kiertää huhtikuussa Pirkanmaalla: Lempäälän Ideapark 7.4.–14.4. Viihdekeskus Siperian aulatilat 14.4.–28.4. Tampereen pääkirjasto Metso 28.4.–12.5.

www.shootingjozi.net

www.jozi.vuodatus.net

www.theglobalstudio.com

Elina Alatalo & Riikka Pylvänen, Shooting Jozi -valokuvanäyttelyn kokoajat

  • 9.9.2009