Jokainen meistä haluaa olla osa jotain. Kaikki haluavat tulla kuulluiksi ja nähdyiksi ja kokea, että pystyy halutessaan vaikuttamaan oman elämän kannalta merkityksellisiin asioihin. Maahanmuuttaneiden kokemus osallisuudesta voi kuitenkin olla olematon, sillä elämä oleskelulupaa odotellessa tai puutteellisin kieli- ja kansalaistaidoin ei tue osallisuuden muodostumista. Samaan aikaan kantaväestön mahdollisuudet saada elämyksellistä tietoa maahanmuuttaneiden arjesta, kulttuurista tai taiteesta ovat varsin rajalliset. Tätä aukkoa paikka Refugee Film Festival (RFF).
17 elokuvaa 13 eri kielellä
RFF on vuodesta 2018 Helsingissä järjestetty monikielinen elokuvafestivaali, joka keskittyy maahanmuuttoa, pakolaisuutta ja ihmisoikeuksia käsittelevien elokuvien esittämiseen. Korkealaatuinen ohjelmisto kokoaa vuodesta toiseen suuren joukon elokuvien ystäviä ja tarjoaa monille ainoan mahdollisuuden nähdä lähtömaidensa elokuvia. Ei siis ihme, että festivaalikahvila täyttyy puheensorinasta, josta voi suomen ja englannin lomasta erottaa muun muassa arabian, soranin, darin ja somalin.
Pieni, mutta kunnianhimoinen RFF ottaa kantaa ja juhlii elokuvaa. Suomeen muuttaneet elokuvantekijät ja heidän verkostonsa tuovat kansainväliseen ohjelmistoon oman lisänsä. Festivaalin ylpeys on Omin sanoin -näytös, jonka kaikki tekijät ovat maahanmuuttajataustaisia. Sarja on vuosien aikana tuottanut ainutlaatuisen kuvauksen suomalaisesta yhteiskunnasta tulijoiden silmin.
Viime vuosina festivaali on kurottanut poikkitaiteelliseen suuntaan ja osana ohjelmistoa on nähty monologinäytelmä, stand upia ja musiikkiesityksiä. Lisäksi RFF on osallistunut kahden valokuvanäyttelyn tuottamiseen. Taustajärjestö Turvapaikanhakijoiden tuki ry järjestää festivaalin yhteydessä asiantuntijapaneelin, jossa pohditaan pakolaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Viime vuoden teemana oli Euroopan kiristyvä rajapolitiikka ja keskustelua täydensi puolalaisen Agniezska Hollandin draamaelokuva Green Border, jonka RFF esitti ensimmäisenä Suomessa.
Elokuvaoppia omalla kielellä
”Tärkein opetus minulle oli ymmärtää, että elokuvanteko on kieli” kuvasi osallistuja oivallustaan Refugee Film Festivalin työpajassa Porvoossa keväällä 2024. RFF on osana toimintaansa järjestänyt elokuvatyöpajoja maahanmuuttajille. Matalan kynnyksen koulutukset antavat osallistujille välineitä käsitellä kiinnostavia aiheita elokuvan keinoin ja opastusta sen käytännön toteutukseen. Elokuvat nostavat esiin uusia ääniä yhteiskunnassa ja tuovat tietoa ja kokemuksellisuutta pakolaisuuteen liittyvistä asioista. Koulutuksen aikana valmistuneet elokuvat esitetään osana festivaalin ohjelmistoa.
Pakolaiselokuvia paikallisiin tarpeisiin
Viime vuonna RFF laajeni Ulkoministeriön valtionavustuksen turvin RFF-kiertueeksi. Matka aloitettiin joulukuussa 2023 Torniosta, jossa Aineen taidemusessa kohdattiin liki kaikki Tornion lukiolaiset. Lyhytelokuvat herättivät nuoret pohtimaan taiteen keinoja auttaa ymmärtämään vierasta. Kaukaisimmat vieraat tulivat Oulusta asti, ja osallistujien joukossa oli ainakin 11 eri kansallisuutta.
Tammikuussa kiertue matkasi Joutsaan ja maaliskuussa Joensuuhun. Joutsassa tehtiin suhteellinen yleisöennätys: RFF saavutti 15 prosenttia Joutsan asukkaista. Tästä on kiittäminen poikkeuksellisen monialaista yhteistyötä viranomaisten, vastaanottokeskusten, taidelaitos Haihatuksen ja järjestökentän kanssa. Oheistapahtumana järjestetty, residenssitaiteilija Anna Millerin kuratoima lasten taidenäyttely Dreamworld näytti, miten mielikuvitus ylittää kielimuurit. Joensuussa festivaalin huippuhetkiä puolestaan olivat viimeistä penkkiä myöten täysi näytös ammattiin opiskeleville sekä lyhytelokuvanäytös, jossa nähtiin kiertueen työpajassa valmistuneita elokuvia.
Taide keskustelun välineenä
RFF on olemassa, jotta katveeseen jäävät elokuvat, aiheet ja tekijät saisivat tilaa yhteiskunnassa. Kolme vuotuista festivaalipäivää ovat laajentunut kiertueeksi ja ympärivuotiseksi toiminnaksi. Elokuvia viedään kohdennetusti erityisesti toisen asteen oppilaitoksiin, mutta myös tapahtumiin ja tieteellisiin seminaareihin. Lisäksi järjestetään perhekinoja sekä ajankohtaisia teemanäytöksiä ja keskusteluja.
Elokuvat nostavat esiin poliittisten päätösten moraaliset ja ihmisoikeudelliset ulottuvuudet ja vaikutukset yhteiskuntaan. RFF tarjoaa tilaa teemoille, joita emme muuten näkisi, ja luo keinoja sanoittaa omaa kokemusta. Festivaali toimii kuin moderni iltanuotio – se kokoaa yhteisöt yhteisen äärelle, ja kajo leviää kauemmaskin.
Refugee Film Festival taas Korjaamo Kinossa marraskuussa 2024! Kiertueelle voit osallistua syyskuussa 2024 Porvoossa! Tervetuloa mukaan!
Lisätiedot:
rff.turvapaikanhakijoidentuki.fi
rff@turvapaikanhakijoidentuki.fi
puheenjohtaja@turvapaikanhakijoidentuki.fi