Sävyttömät sanat – Kun vastakkainasettelut saivat vallan
Asta Leppä
Vastakkainasettelujen aikana tieto pirstaloituu, yhteisymmärrys hälvenee ja aito keskustelu kuihtuu, väittää Asta Leppä ja tähtää julkisen keskustelun vastakkainasettelujen yhteiskunnallisiin ja filosofisiin pohjavirtauksiin uudella kirjallaan Sävyttömät sanat.
Kirjan tarjoaa tuoreita harmaan sävyjä vahvasti kahtiajakautuneisiin ja kuohuttaviin aiheisiin. Noin 200 sivun pamflettimainen teos etsii ratkaisuja viiteen valtavaan temaattiseen kokonaisuuteen: Terveys ja sairaus mielessä, Jotakin pahaa hyvässä, Kaupunkilaisen luonto, Uuden ja nuoren historia ja Sukupuolituksia.
Leppä ei avaa sitä, millä perusteilla juuri nämä teemat valikoituivat kirjan sisällöksi. Kirja on myös liian lyhyt käsitelläkseen kovin perusteellisesti näin laajoja aiheita.
Leppä kuljettaa tekstissä mukana omaa kokemustaan yhdistellen sitä tieteellisen ja filosofisen kirjallisuuden havaintoihin sekä runsaisiin, usein humoristisiin esimerkkeihin. Teksti on mukaansatempaavaa ja viihdyttävää, mutta sortuu usein liiallisuuksiin esimerkkien luettelemisessa ja kielellisessä koukeroisuudessa.
Lepän laaja-alainen lukeneisuus yhdistyy näkemykselliseen argumentointitapaan varsin luontevasti, mutta tyylien vaihtelu pakinoinnista tilastotietoon ja Lepän henkilöhistorian traagisiin käänteisiin tuntuu poukkoilevalta ja saa lukijan miettimään kertooko kirja vain kirjoittajastaan.
Kappaleiden loppuun sijoitetut yhteenvedot olisivat selventäneet argumentteja.
Vaikka Sävyttömät sanat hapuilee suuntaansa, se tulee kaarrelleeksi usein hyvinkin hedelmällisiin kysymyksiin. Kirja on viihdyttävä ja Leppä näyttääkin löytäneen oman paikkansa suomalaisen yhteiskunnallisen tietokirjallisuuden kentällä.
Asta Leppä:
Sävyttämättömät sanat – kun vastakkainasettelut saivat vallan
Kirjapaja 2019, 216 s.