Kun jazzin ja rapin pitkänmatkalaiset kohtaavat, syntyy Hannibal & Hot Heros. Vuosia yhdessä keikkaillut kokoonpano julkaisee vihdoin helmikuussa ensimmäisen pitkäsoittonsa.
”Omistettu kaikille niille, jotka vaivautuvat astumaan toisen saappaisiin. Eivät säikähdä toiseuden tunnetta, eivät säikähdä empatiaa. Oppivat historiasta jotain.” Näin suomalaisen poliittisen räpin yleisavain Hannibal Stark ilmoittaa Hot Herosin kanssa tehdyllä Tässä ja nyt -levyllä. Biisi on nimeltään Pakolainen.
Hannibal & Hot Heros on free jazzia, rappia, soulia, funkia ja spoken wordia yhdistävä tamperelaiskokoonpano. Kollektiivi on keikkaillut yhdessä lähes neljä vuotta, mutta julkaisee debyyttilevynsä vasta nyt helmikuussa. Kokoonpanon loistetta kohentaa jäsentensä historia.
Hannu ”Hannibal” Stark tuli 90-luvun lopulla tunnetuksi Tulenkantajista, sitten Joku Roti Mafiasta ja viimeksi Tre-Funk III -kokoonpanosta. Hot Heros on puolestaan kaksi kolmasosaa legendaarisen vapaajazzyhtyeen Black Motorin alkuperäiskokoonpanosta.
Hot Herosissa soittavat saksofonisti Sami Sippola, basisti Ville Rauhala ja rumpali Janne Tuomi. Hot Herosin nimi on sanaleikki, ja sen tuore trioalbumi Folkjazz From Finland, on vuoden 2018 Jazz Emma -ehdokkaana. Emmat jaetaan helmikuun alussa.
Jazzia ja rappia yhdistävät kokoonpanot ovat maassamme harvassa.
”Jazzissa on se hieno puoli, että bändit ja muusikot ovat todella muuntautumiskykyisiä. Hot Herosissa ei ole kyse pelkästään siitä, että he osaavat soittaa tyyliä kuin tyyliä, vaan myös soundipuoli on hallussa. Herrat omaavat erittäin laajan musiikillisen yleissivistyksen. Soittomme on samaan aikaan kurinalaista, mutta myös äärimmäisen vapaata”, Hannibal hehkuttaa.
Levyllä Sami Sippolan John Coltrane -henkinen vapaa improvisaatio yhdistyy Hannibalin rappiin, spoken wordiin ja paikoin yllättävänkin lyyriseen lauluun. Rummut ja kontrabasso pitävät keitoksen kuumana svengaavan rehevällä soitollaan.
Yksi levyn kohokohdista on hiilihankoa heiluttavasta kiilusilmästä suomalaiskansalliseen tyyliin kertova Vanha Erkki.
”Minua on aina kiinnostanut Lucifer ja hiilikellarimeininki, siinä on jotain samalla lailla kiehtovaa kuin vaikkapa scifi-kirjallisuudessa. Kiehtovuutta lisää hyvän ja pahan asetelma”, kertoo Hannibal.
Biisi kertoo myös itsepetoksen vallassa olevasta ihmisestä.
”Törmäsin itse äskettäin pariin tällaiseen tyyppiin. Heille ei enää avuksi tarkoitettu järkipuhe mennyt läpi. He olivat oikeassa ja muut väärässä. Tässä biisissä demonit eivät jätä rauhaan, vaan ne joutuu kohtaamaan.”
Ajankohtaista ja samalla ajatonta materiaalia edustaa Pakolainen. Sen kertosäe on lainattu A. Aimon ja Dallapén vuonna 1937 julkaisemasta samannimisestä rallista. Biisillä feattaavat Asa, Pekko Käppi ja Faarao Pirttikangas.
”Halusin jättää avoimeksi, onko kyseessä kenties Karjalan evakko vai Syyrian pakolainen. Pakolainen on aina samassa asemassa joutuessaan lähtemään kodistaan. Harva haluaa lähteä kodistaan pois. Minä en ainakaan haluaisi.”
Hannibalia ihmetyttää myös nykyihmisten välinpitämättömyys.
”On hämmentävää, että me olemme menneet niin pitkälle individualismin hehkuttamisessa, ettemme pysty asettumaan toisten ihmisten saappaisiin, ja sitä kautta ymmärtämään heidän tilannettaan. Ehkä sitä ei halutakaan ymmärtää, koska silloin auttaisimme toisiamme. En ymmärrä, miksi auttamisesta on tehty niin paha asia?”
Levyn avausraita on yli seitsemänminuuttinen Tässä ja nyt. Siinä annetaan tilaa pitkäkaarisille sooloille ja elämänfilosofisille pohdinnoille. Hannibalille kappale on kunnianosoitus läheiselle ystävälle ja bändikaverille, nuorena syöpään kuolleelle räppäri Frode ”Edorf” Ingebrigtsenille (1985−2015). He soittivat yhdessä muun muassa tamperelaisräppäreiden kantrikokoonpanossa Hobo News.
Edorfin sairastuminen oli Hannibalille pysäyttävä kokemus. Sairaudestaan huolimatta Edorf ei luovuttanut ennen kuin voimat hiipuivat.
”Edorfin esimerkki oli minulle todella vahva. Kun hän ymmärsi, ettei ole täällä enää kauaa, hän alkoi elämään jokaisen jäljellä olevan päivänsä täysillä. Katsoin sivusta, kun minua kymmenen vuotta nuorempi jätkä antaa esimerkin kaikille ympärilläolijoilleen, vain olemalla mukana hyvällä meiningillä. Mielestäni Edorf ei mitenkään feikannut. Hän oli oma itsensä ja hänellä oli hyvä boogie päällä. Edorf onnistui tartuttamaan tämän asenteen myös muihin.”
Hetkessä elämisen rinnalle Tässä ja nyt -biisi tarjoaa myös yhteiskunnallisia teemoja, kuten kulutuskriittisyyttä, ihmisten huolta tulevaisuudesta ja materianpalvontaa.
”Se on todella herkissä tunnelmissa kirjoitettu. Kävin Ekin kanssa aina kovia yhteiskunnallisia keskusteluja. Hän oli erittäin hyvin kartalla asioista ja perusarvot olivat kohdallaan.”
Hannibal & Hot Heros:
Tässä ja nyt (Monsp Records 2019)
Levynjulkaisukeikka Tampereen
Vastavirta-klubilla 23.2.