Elokuva

Alt er love

Lukuaika: 2 minuuttia

Alt er love

Miksi keski-ikäiset ihmiset ympäri maailman sekoavat norjalaisen nuortensarjan maailmasta?

Teksti Suvi Auvinen

”Anna palaa pikku horo.” Norjalaisen nuortendraamasarjan Skamin jakson nimi saa katsojan kohottamaan kulmiaan Yle Areenaa selatessa. Seuraavien jaksojen nimet ovat ”Mikä sinua panettaa?” ja ”Kusettajat tuntee naamasta”. Norjan yleisradio NRK:n sarja on yllättänyt kaikki. Skamista on tullut lyhyessä ajassa ilmiö, joka on tavoittanut paljon alkuperäistä kohdeyleisöään laajemman yleisön.

Skam, suomeksi häpeä, on hyvin monella tapaa uusi ja erilainen. Oslolaisten lukiolaisten elämää seuraava sarja tuntuu olevan aikaansa edellä. Se käyttää tuoretta kerrontatapaa ja rikkoo totuttuja muotteja. Kolmella tuotantokaudellaan Skam on pureutunut vaikeisiin kysymyksiin esimerkiksi uskonnosta, seksuaalisuudesta, feminismistä, päihteistä, yksinäisyydestä, syömishäiriöistä ja mielenterveysongelmista. Kaiken keskiössä ovat kuitenkin ihmissuhteet. Ystävyys, petos, rakkaus.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Käsikirjoittaja Julie Andem on tehnyt hengästyttävän tarkkaa työtä. Vaikka sarjan teemat eivät ole uusia, niiden käsittelytapa on. Skamia leimaa aitous. Hahmot, dialogi ja tapahtumat eivät tunnu hetkeäkään päälleliimatuilta tai falskeilta. Käsikirjoittajat seurasivat puolen vuoden ajan teinien elämää hyvin läheltä ja käyttivät käsikirjoituksessa laajaa tausta-aineistoa. Tämä näkyy lopputuloksessa.

Myös näyttelijät ovat aitoja oslolaisia nuoria, eivät kolmekymppisiä teatterikouluja käyneitä ammattilaisia. Esimerkiksi toisen tuotantokauden päähenkilöä Nooraa esittävä, nyt 20-vuotias Josefine Frida Pettersen, työskentelee edelleen puhelinmyyjänä.

Skamin viikko alkaa lauantaista. Sarjan jaksot eivät ole tasamittaisia 22 minuutin formaattiin puristettuja tuotoksia, vaan jokaista tarinaa kerrotaan sen verran kuin sitä on. Alunperin pelkästään verkkoon tuotettu sarja julkaistiin klippi kerrallaan NRK:n sivuilla pitkin viikkoa. Jos kohtaus tapahtuu esimerkiksi maanantaina klo 10.12, ilmestyi klippi sivuille siihen aikaan. Joka perjantai julkaistiin kooste koko viikon klipeistä, ja tästä syystä jaksojen pituudet vaihtelevat 15 yli 40 minuuttiin.

Varsinaisten klippien lisäksi sarjaa pystyy seuraamaan laajasti sosiaalisessa mediassa. Kaikilla päähenkilöillä on esimerkiksi sarjassakin vahvasti esiintyvät Instagram-tilit, joiden sisältö tuo uusia ulottuvuuksia tarinaan. Kolmannen tuotantokauden päähenkilön Isakin tilillä on lähes puoli miljoonaa seuraajaa. NRK ei laittanut sarjan markkinointiin lainkaan rahaa vaan luotti somen voimaan. Se on kantanut.

Sosiaalisen median mahti on sarjassa muutenkin voimakkaasti läsnä. Käänteitä tapahtuu, kun hahmot käyvät tykkäämässä sarjassa toisen hahmon instakuvista. Ilmoitusta viestin lukemisesta odotetaan kynsiä pureskellen. Messenger- ja Whatsapp-viestit puskevat tapahtumien päälle niin, ettei kaikkea ehdi kunnolla havainnoida. Viestejä kirjoitetaan ja pyyhitään pois, ennen kuin niitä lähetetään. Hahmot viettävät paljon aikaa katse liimautuneena puhelimeen. Koko sosiaalisen median arkitodellisuuden päälle rakentuva verkosto on ennennäkemättömän uskottavalla tavalla läsnä.

Liian rankkaa biletystä. Onnettomia ihastuksia. Riitoja parhaiden ystävien kanssa. Skam uppoaa siihen maailmaan, jonka jokainen meistä on elänyt läpi. Skam ei kuitenkaan nojaa nostalgiaan. Vaikka Fucking Åmålin (1998) ja Supernaiivin (1996) parissa kasvanut sukupolvi löytää Skamista paljon tuttua tarinankerronnan, loistavan musiikin ja teemojen suhteen, ei sarjan suosio keski-ikäistyvän ­väestön keskuudessa voi selittyä yksin nuoruusfiilistelyllä.

Skamin voima piilee sen kyvyssä esittää asiat paljaina, sellaisina kuin ne ovat iästä riippumatta. Pidätämme hengitystämme arvuutellessamme, kuka päätyy yhteen kenenkin kanssa, vaikka ihmissuhteet ovat nopeita ja alati vaihtuvia. Seuraamme jännityksellä, kääntyykö se ihana poika katsomaan taakseen. Voimme pahoin päähenkilön tajutessa, mitä edellisenä iltana on tapahtunut.

Skam ei vain kerro nuorten elämästä nuorille, vaan piirtää yksityiskohtaisen kuvan ihmisyyden perustavanlaatuisista kokemuksista. Sarjaa seuratessa tulee reflektoineeksi omia kokemuksiaan ja tajunneeksi, ettei elämä ole helppoa eikä muutu sellaiseksi koskaan. Tunteet ja suuret kysymykset ovat universaaleja, eivätkä ­liity ikään. Sarjan kolmas tuotantokausi päättyy sanoihin alt er ­love, kaikki on rakkautta. Halusimme sitä tai emme.

Skamin neljäs kausi on tekeillä, ja NRK on arvioinut sen näkevän ensi-iltansa huhtikuussa 2017. Skam-huumaan ehtii siis edelleen hyvin mukaan reaaliajassa. Yle on tehnyt hittihankinnan Skamin esitys- ja käännösoikeudet hankkiessaan, ja neuvottelut neljännen kauden oikeuksista ovat käynnissä.

Skam katsottavissa Yle Areenassa.

  • 28.3.2017