NHL-toimitus listasi kirjailija Leena Parkkisen kanssa HLBTIQA-aiheisia lukusuosituksia kesäksi.
Teksti Heli Yli-Räisänen
Leena Parkkisen tänä keväänä julkaistu romaani on kirjailijan kolmas. Säädyllinen ainesosa käsittelee homoseksuaalisuutta yhtenä teemana, samoin kuin Parkkisen edellinen romaani Galtbystä länteen. Miksi kirjailija päätyy käsittelemään homoseksuaalisuutta aina uudestaan?
”Julkisessa keskustelussa homoutta vaivaa historiattomuus. Kun se on ollut salattua ja piilotettua, niin ei ole myöskään ollut tarinoita tai kirjojen päähenkilöitä. Olen törmännyt kritiikkeihin, joissa sanotaan minun tai jonkun muun kirjailijan kirjoittavan ’nyt muodikkaasta homoudesta’. Jos joku olisi kertonut mulle 1990-luvun alussa Turun Puropellon ylä-asteella, että mä olen muodikas vuonna 2016, niin se olisi saattanut helpottaa asioita. 1980-luvun turkulaisessa lähiössä homous oli asia, jota ei ollut olemassa.”
Parkkinen halusi kirjoittaa historiallisen romaanin naisten välisestä rakkaudesta ja siten kuvittaa homouden historiaa näkyväksi Suomessakin. Siitä syntyi Säädyllinen ainesosa.
”Englantilainen kirjailija Sarah Waters on omassa maassaan kirjoittanut yhden ihmisryhmän näkyväksi sijoittamalla sen historialliseen kehykseen. Halusin välittää myös sen, että rakkaus on samanlaista kaikkina aikoina, ja sitä niin kuin homoutta on ollut aina. Mutta Säädyllinen ainesosa on ennen kaikkea rakkausromaani ja myös kehitysromaani sekä romaani aikakaudesta, jolloin naiset tulivat yhä tietoisemmiksi vapaudestaan. Toivon, että sen voisi lukea monella tavalla.”
Parkkinen kirjoitti myös esikoisessaan Sinun jälkeesi Max toiseudesta ja ulkopuolisuudesta. Siinä päähenkilöinä ovat siamilaiset kaksoset.
”Ulkopuolisuuden kokemus ei liity pelkästään hlbtiqa-identiteetteihin. Se on universaali tunne, varsinkin nuorilla. Tuntuu, että romaanien lukeminen ainoastaan hlbtiqa-perspektiivin kautta kaventaa niitä. Ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla, ja rakkaus rakkautta. Harva homo herää aamulla, keittää kahvia ja ajattelee, että ’miltä tämä kahvi nyt minusta homona maistuu’. Homous saattaa olla yksi määrittävä piirre ihmisessä, mutta se on vain yksi. Yhtä paljon minua määrittävä kuin sinisilmäisyys.”
Leenan vinkit:
Evelyn Waugh: Mennyt maailma (Suom. Pentti Lehtinen, Otava 1982)
”Teos teki minuun suunnattoman vaikutuksen aikanaan. Se on romaani, jossa päähenkilö muistelee sota-aikana nuoruuttaan kaksikymmentäluvun Oxfordissa ja kaunista tasapainotonta Sebastiania. Intohimo on latautunutta ja luettavissa rivien välistä.”
Otto Lehtinen: Wurlitzer (Gummerus 2016)
”Tämän kevään uutuus kertoo nuorista, itseään etsivistä miehistä. Yhden yön heilat vaihtuvat, Nikolaista tulee Nastassja, ja seksuaalisuus ja rakkaus ovat epävarmoja ja haihtuvia. Minulle tuli kuitenkin kirjasta hyvin toiveikas olo. Nämä kaverit voivat valita, ovatko poliittisia vai eivät, haluavatko naimisiin vai eivät, tai katsoako A-studion homoiltaa. Nuorisolla ei ole mun ja edellisten sukupolvien angstia ja patoumia, vaan heille kaikki mahdollisuudet ovat auki. Heissä on oikeaa vapautta.”
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway (Suom. Kyllikki Hämäläinen, Otava 1956)
Kirja kuvailee päivän kulkua aamusta iltaan. Sitä siivittäävät muistot menneisyydestä ja nuoruuden rakkaus. Se on vain päivä monien joukossa, mutta joillekin se päivä muuttaa elämän perustavanlaatuisesti.
Michael Cunnigham: Tunnit (suom. Marja Alopaeus, Gummerus 2000)
Teos pohjautuu Virginia Woolfin Mrs. Dallowayhin ja kuvaa samoin yhden vuorokauden tapahtumia. Se nivoo yhteen kolmen aikakautta ja kolmen naisen tarinan.
NHL-toimituksen vinkit:
Radcliff Hall: Yksinäisyyden kaivo (Suom. Milla Karvonen, Basam Books 2010)
Koskettava tarina Stephenistä, joka 1920-luvun Englannissa ei sopeudu tytön rooliin. Hän hakee hyväksyntää vanhemmiltaan, rakastuu naisiin enemmän ja vähemmän hyvällä menestyksellä ja löytää ihmisiä, joiden parissa hänen kaltaisensa ”invertti” ei olekaan kummajainen.
Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava 2016)
Peetu on väärän sukupuolen ruumiissa. Kirja kuvaa Peetun viimeistä kesää alaikäisenä, jonka jälkeen koittaa täysi-ikäisyys ja mahdollisuus sukupuolenkorjaukseen. Teos on nuorten romaani, ja se tuo koskettavalla tavalla esiin, mitä kaikkea transsukupuolinen nuori käy arjessaan läpi aina läheisten hyväksymisen tarpeesta julkisen vessan valintaan.
Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa (Teos 2016)
Tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Helsinkiin, jossa pula-ajan suurimpia nautintoja on ruoka. Ruoka ja kokkaaminen mahdollistavat myös 50-luvulla kielletyn homoseksuaalisen suhteen, kun Elizabeth päättää opettaa tylsistyneen kotivaimo Saaran laittamaan ruokaa.
Leena Parkkinen: Galtbystä länteen (Teos 2013)
Teoksessa seikkaillaan jatkosodan aikaisessa Turun saaristolaiskylässä ja Turun kaupungissa. Homoseksuaalisuus ja sen salailu ovat merkittävässä osassa vanhan murhamysteerin ratkaisussa. Saaristoilman voi melkein haistaa tätä lukiessa!
Leenan ja NHL-toimituksen yhteinen suosikki:
Jeffrey Eugenides: Middlesex (Suom. Juhani Lindholm, Otava 2003)
”Hirvittävän hieno romaani. Se kertoo massiivisesti yhden koko suvun tarinan päätyen käsittelemään sukupuolta ja sitä, mikä tekee meistä yleensäkin miehiä ja naisia tai siltä väliltä. Istuin yhden illan Eugenidesin kanssa samassa seurueessa hänen vieraillessaan Suomessa, mutta ujostelin häntä niin paljon, etten saanut juuri mitään sanottua. Lopulta uskaltauduin kysymään, jos hän voisi väistää aivan hiukan, että pääsisin vessaan.”