Brasilia
Maria Manner & Teivo Teivainen, Luiz Baltar (valokuvat)
☆☆☆☆
Noin 200 miljoonan asukkaan Brasilia on Etelä-Amerikan jättivaltio, joka meillä liitetään lähinnä jalkapalloon, karnevaaleihin, räikeisiin tuloeroihin, slummiväkivaltaan ja sademetsien tuhoutumiseen.
Helsingin Sanomien entinen Brasilian kirjeenvaihtaja Maria Manner ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ovat tehneet helppolukuisen pikakatsauksen tämän päivän Brasiliasta. Siinä kurkistetaan monien ennestään tuttujen teemojen takana oleviin rakenteisiin.
Esimerkiksi jalkapalloa on valtionjohdon toimesta perinteisesti käytetty vähemmän sotia käyneen maan kansallishengen yhdistäjänä, mutta nyt sen merkitys on muuttumassa vähemmän hurmokselliseksi ”tapauskovaisuudeksi”. Monikulttuurisen karnevaalikulissin takaa taas elää etnisen usein tarkoituksella piiloteltu eriarvoisuuden todellisuus.
Viime vuosina tuloerojen kärjistyminen on lieventynyt selvästi. Sitä merkittävämpi yhteiskuntaa mylläävä tekijä on ollut uuden keskiluokan nousu ja elintason kohoaminen. Kirjassa kerrotaan myös millainen suhde sademetsien tuhoutumisella on maan sisäpoliittisiin tuuliin ja kiistoihin maanomistuksesta. Tässä asetelmassa myös Stora Ensolla on roolinsa, josta meikäläisten ei kannata olla erityisen ylpeä.
Kirjan avaamia uudempia teemoja ovat helluntailaisen uskonnollisen liikkeen kasvava merkitys, poliittisen vasemmiston muuttunut rooli sekä valtiokapitalististen yritystukien ja korruption välinen suhde.
Tiiviiksi läpivalaisuksi tarkoitettu kirja antaa turistikarttaa oleellisesti täydentävän viitoituksen siitä miten sisäpolitiikka, maailmantalouden heilahdukset ja erilaiset kulttuurikohtaamiset määrittävät brasilialaisen yhteiskunnan perustilaa. Samalla kertyy avaintietoa maan nykyisen poliittisen kriisin ymmärtämiseen.
Kokonaisilla henkliöhaastatteluilla, faktalaatikoilla ja esimerkiksi tekstiin sijoitetuilla kartta- ja kuva-aineistoilla kirjasta olisi rajallisella lisävaivalla saanut vieläkin antoisamman.