Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Peristerakis
Kreikkalainen terveydenhuolto paljastaa humanitaarisen katastrofin syyt.
Kreikka on nykyään komentotalous, jonka tuotantoa, kulutusta ja investointeja ohjaa niin kutsuttu troikka, johon kuuluu Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki (EKP) ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF). Erikoista ja hieman paradoksaalista tässä komentotaloudessa on se, että sen tarkoitus on tehdä Kreikasta väkisin uusliberaali markkinatalous, mutta ei mennä siihen aivan vielä.
Troikan viimeisimpien pakotteiden johdosta julkista terveydenhuoltoa ollaan laittamassa uuteen uskoon – jälleen kerran. Suurin muutos koskee sairaalamaksuja, joita on kaavailtu korotettavan. Suunniteltu kahdenkymmenen viiden euron korotus on merkittävä, sillä maksu oli aikaisemmin 5 euroa. Summa saattaa kuulostaa monista lukijoista pieneltä ja kohtuulliselta, mutta monelle leikkauspolitiikan kurimuksessa elävälle ja sairaalapalveluita usein tarvitsevalle se on yksi naula lisää arkussa.
Osa samaa reformia on suunnitelma takavarikoida 40–80 prosenttia mielisairaaloissa ja hoitokodeissa olevien mielenterveyskuntoutujien henkilökohtaisista sairaseläkkeistä ja käyttää rahat paikkaamaan osaltaan valtion leikattua sairaanhoitobudjettia.
Troikan juoksupoikana tässä reformissa on toiminut uunituore terveysministeri Adonis Georgiades. Entisestä äärioikeistopopulistisesta LAOS-puolueesta “Kreikan Kokoomukseen”, eli ND:hen loikanneesta Georgiadeksesta voisi puhua paljonkin, mutta nostan tässä yhteydessä esiin vain pari hänen poliittista suuntautumistaan kuvaavaa anekdoottia.
Adonis Georgiades tunnetaan kiivaana muukalaisvastaisena patrioottina ja populistina. Hän ihannoi Kreikkan entistä pro-fasistista diktaattoria Ioannis Metaxaa, halveksuu avoimesti juutalaisia ja albaaneja sekä syytää puheenvuoroissaan toistuvasti rasistisia kommentteja maahanmuuttajia – erityisesti muslimeja – kohtaan. Jotain miehen vakaumuksesta kertoo se, että antifasistit ovat polttaneet hänen pyörittämän ultranationalistista kirjallisuutta levittävän kirjakaupan 17 kertaa.
Ministerinpestinsä kesäkuussa vastaanottaneen Georgiadesin ensimmäisiä ministeritason hankkeita oli ajaa läpi jo kerran kumottu laki, joka antaa viranomaisille oikeuden ottaa kiinni kaikki HIV-positiivisiksi epäilemänsä ja pakottaa heidät testeihin. Ihmisoikeusjärjestöjen ankara kritiikki ei estänyt lakia menemästä läpi.
Georgiadesin valinta herätti pahaa verta myös lääkärien ja terveydenhoitoalan keskuudessa. Tuore ministeri sai hoitohenkilökunnalta pataan tehdessään ensimmäisen vierailunsa Ateenan sairaaloihin. Vierailukiertue jatkui mellakkapoliisien suojaamana.
Miksi juuri hänestä tuli terveysministeri? Kukaan ei tarkalleen ottaen tiedä, mutta Kreikan kriisinhoidon pääpiru, jatkuvasti kannatuksensa kanssa horjuva pääministeripuolue ND kerää Georgiadesin ja muiden äärioikealle kallellaan olevien ansiosta alamäkeen syöksyneen uusnatsipuolueen Kultaisen Aamunkoiton äänestäjiä puolelleen. Tältä ainakin politiikka tällä hetkellä näyttää, parlamentarismihan aina on luonteeltaan opportunistista ja Georgiades yksi opportunistisimmista hahmoista Kreikan poliittisella kentällä.
Talouskriisin syvetessä maksuttomia lääkäripalveluja tarjoaville kansalaisjärjestöille kuten Maailman lääkärit (Doctors of the world) sekä muutamille vasta aloittaneille anarkistien pyörittämille avoimille terveyskeskuksille on kysyntää enemmän kuin koskaan. Uusin “sosiaalinen sairaala” avattiin naapurustossani viime viikolla erään vallatun talon kellariin.
Vaikka tarve ja tarjonta vaihtoehtoiseen terveydenhuoltoon kasvaa, terveysministeriön mielestä tämä ei käy laatuun. Viimeisen kahden viikon aikana Kreikan poliisi on tehnyt ministeriön pyynnöstä useamman ratsian Maailman lääkärit -järjestön suurimpaan sairaalaan, jossa työskentelee yli 100 vapaaehtoista lääkäriä ja sairaanhoitajia. Syyksi ministeri mainitsi epäilyt laittomien lääkkeiden hallussapidosta sekä aiheettomien reseptien kirjoittamisesta. Mitään näyttöä epäilyjen tueksi ei kuitenkaan löytynyt.
Mitä terveyspolitiikan kehityksestä voi vetää yhteen? Ministeriön toiminnassa ei ainakaan äkkiseltään tuntuisi olevan mitään järkeä. Eikö ole kaikkien etu, että sairaita hoidetaan, ja että sen tekevät vapaaehtoiset, jos valtio ei pysty siitä vastaamaan? Valtiolle tästä ei aiheudu kuluja lainkaan? Näin ainakin ajattelevat Englannin konservatiivit Big Society -haaveillaan ja tämän voisi kuvitella sopivan myös Kreikan konservatiiveille. Mutta yllättäen Kreikassa vastaus on ei. Talous ei todellisuudessa toimi näin.
Sosiologit Luc Boltanski ja Laurent Thévenot esittävät, että ”tavanomaisen toiminnan” kriisiytyessä sen taustaoletukset tulevat näkyviksi. Jos teoria pitää paikkansa, voimme kriisiytyneen Kreikan terveyspolitiikkaa seuraamalla nähdä minkälaisia taustaoletuksia globaali talous(politiikka) kätkee sisuksiinsa.
Koelaboratorio Kreikkaan sovelletaan vaikutusvaltaisten talousideologien uusimpia näkemyksiä. Puhun ideologeista, sillä taloustieteilijät ovat kasvavissa määrin kritisoineet sitä, että troikan Kreikkaan soveltama taloudenhoito on täysin epätieteellistä. Nämä uusimmat ideologiset näkemykset ovat tiukan oikeistolaisia – elleivät jopa protofasistisia juuri niiden välittämän ihmiskuvan takia, josta on nähtävissä jopa darwinistisia ja eugenistisia vivahteita.
Tämä on herättänyt pohtimaan, johtuuko kehitys politiikan vai talouden muutoksesta, vai kenties siitä, että nämä molemmat ovat menettäneet entiset tonttinsa ja sekoittuneet yhdeksi vaihtoehdottomaksi kurinpidoksi, jonka ylin käskyttäjä on lähes itsevaltaiseen asemaan nousseet markkinat ja niillä käytävä kilpailu. Väitteeni saattaa kuulostaa hurjalta, mutta tältä minusta vaikuttaa.
Kreikan esimerkki näyttäisi tarjoavan empiriaa väitteitteni taakse. Maksuttomien palvelujen määrätietoinen alasajo näyttäisi paljastavan uuden ideologisen talouden ihmiskuvan: vain kilpailukykyisellä, kohtalaisesti menestyvällä ja tuottavalla ihmisellä on oikeus terveyteen, hyvinvointiin ja ylipäätään elämään. Oman elannon järjestämiseen kykenemätön on hyödytön – siis kuolkoon vaivoihinsa.
Vastaavaa projektia ajavat Suomessa kovaäänisimmin Kansallinen Kokoomus, demarit ja Perussuomalaiset. Odottakaa vain jahka luottoluokitus alkaa laskea, niin näette, että sieltä ne muutkin tulevat perässä.