YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Kaupankäyntiä Koillisväylälle?

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaupankäyntiä Koillisväylälle?

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 27.7.-2.8.

Arktisen merialueen sulamisessa on tultu siihen pisteeseen, että tänä kesänä aiotaan toteuttaa ensimmäinen kaupallinen laivakuljetus Aasiasta Eurooppaan Koillisväylän kautta. Saksalaisen Beluga Groupin alus Beluga Fraternity saapui Vladivostokiin heinäkuun 25:ntenä päivänä, mistä sen on tarkoitus kulkea aina Antwerpeniin tai Rotterdamiin saakka. Kaksi muutakin saman yhtiön alusta on saamassa vastaavan tehtävän, Dot Earth -blogin Andrew Revkin kirjoittaa.

Pohjoisten alueiden lämpenemiseen liittyy myös huolestuttavia tuloksia Ruotsissa tehdystä turvetutkimuksesta. Kahdeksan vuotta jatkuneiden, maastossa tehtyjen mittausten mukaan ilmaston lämpeneminen lisää turvemaiden hiilipäästöjä paljon enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Tutkijat ovat laskeneet nyt, että ilmaston lämpeneminen yhdellä asteella seuraavan kymmenen vuoden aikana voi irrottaa pohjoisista turvemaista yhtä suuret hiilipäästöt kuin ne päästövähennykset, joihin Euroopan unioni on sitoutunut Kioton sopimuksessa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Turvetutkimus julkaistiin Nature-lehdessä. Suomessa siitä kirjoittivat Yle Uutiset (”Lämpenevät suot ovat ilmastopommi”) ja Yle Radio 1:n Tiedeuutiset (”Pohjoisten turvealueiden hiilidioksidipäästöt tulevat nousemaan ilmaston lämmetessä”). Maailmalla aiheesta uutisoivat Climate Feedback ja Yale Environment 360.

Lisää rinnastuksia: Greenpeacen tuoreen raportin mukaan Kiinan kolme suurinta voimayhtiötä – Huaneng, Datang ja Guodian – tuottivat viime vuonna yhdessä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin koko Iso-Britannian valtio. Päästöt olivat seurausta hiilivoiman laaja-alaisesta ja usein heikkotehoisesta hyödyntämisestä.

Kiinan hiiliongelmasta kirjoittivat tällä kertaa Yle Uutiset (”Kiinan hiilivoimaloilla hirmuiset päästöt”) sekä The Guardian, Reuters ja COP 15:n uutiset.

Kuva jcookfisher, CC BY 2.0

Metsäpalojen pinta-alan arvioidaan kasvavan Yhdysvalloissa yli puolella vuoteen 2050 mennessä. Ennuste perustuu konservatiiviseen oletukseen, että ilmasto lämpenee seuraavan neljänkymmenen vuoden aikana 1,6 celsiusasteen verran. Suurimpia palovahinkoja tullevat kärsimään Yhdysvaltain luoteisosat ja Kalliovuorten seutu, minne ennustetaan 78 ja 175 prosentin lisäystä paloalaan. Välittömien palovahinkojen lisäksi on tiedossa ilmanlaadun heikentymistä ja sen aiheuttamia haittoja ihmisten terveydelle.

Tutkimusta johti Harvard University (ks. myös American Geophysical Union, University of Leeds ja L. J. Mickleyn teemasivu). Siitä kertoivat Mongabay.com, The Oregonian ja Climate Progress.

Suomi on suhteellisen viileänkostea kolkka, eikä täällä pääse helposti keräämään omakohtaista kokemusta maasto- tai metsäpaloista. Etelärannikon asukkaat voivat muistaa vielä, millaista oli hengittää Venäjän metsäpaloista tänne virrannutta tukahduttavaa savua päivästä toiseen kesällä 2006. Suomen oloja ankarampaan tulihelvettiin kannattaa tutustua turvallisemmin The Big Picture -valokuvablogin välityksellä. Siellä on nähtävissä kuvamateriaalia niin Kalifornian, Australian kuin Välimerenkin seudun maasto- ja metsäpaloista.