Arvostelussa G.I. Gurdjieffin kirja Kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa.
G.I. Gurdjieffin omaelämäkerrallinen Kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa on mielenkiintoinen uutuussuomennos. Vuosina 1866–1949 elänyt kreikkalais-armenialainen esoteerikkoguru kun on hengellis-filosofisten etsijöiden salainen julkkis, josta vähemmän etsineet tietävät hyvin vähän.
Tämän kirjan lukemalla saa tietää hieman enemmän henkilöstä itsestään. Sen sijaan johdatukseksi Gurdjieffin ajatteluun Kohtaamisia ei kelpaa. Kirja on taustaa, vaikutelmia ja vaikutuksia. Ja tietysti niitä kohtaamisia.
Gurdijieff kuvaa kirjassa matkojaan, joiden pohjalta hän kehitti mystiikkaan nojaavan metodinsa. Armeniasta tie vie ainakin Egyptiin, Arabian niemimaalle, Nepaliin ja moniin salamyhkäisiin sijainteihin Keski-Aasiassa. Matkalla mukaan tarttuu joukko henkilöitä, joita ajaa sama halu ymmärtää, mistä tässä elämässä on kysymys.
Pian käy selväksi, että johdannon lupauksista huolimatta ”merkittävät henkilöt” ovat kaikkea muuta kuin avain Gurdjieffin ajatteluun. Pikemminkin kirja on tunnustus ystävyydelle ja matkakumppaneille. Niitä merkittävät henkilöt ovat: eivät idän viisaita, vaan Gurdjieffin kaltaisia etsijöitä.
Gurdjieff ajatteli, että hänen metodinsa oppimalla kuka tahansa voi kehittyä täyteen potentiaaliinsa. Mitä tämän metodin taustalla sitten on? Kohtaamisia vihjaa suurenmoisista totuuksista, mutta totuus voi olla yhtä hyvin lammaspaimenen roisi letkautus. Sitä sinä tai minä emme koskaan saa tietää.
G.I. Gurdjieff: Kohtaamisia merkittävien henkilöiden kanssa. Suom. Hippo Taatila. Sammakko 2013. 356 s. 5 tähteä.
Tapani Möttönen