Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 12: Pääsiäispulma

Ruokatohtori esittelee vaihtoehdon pääsiäislampaalle.

Vaiva:

Äitini vouhottaa joka vuosi pääsiäisen alla, että lammasta pitää ehdottomasti olla tarjolla. Lampaat ovat elävänä kivoja. Kuolleena ne vain haisevat pääsiäispöydässä. Mikä voisi olla sopivan jykevä lihaton vaihtoehto, jolla äiti pysyisi tyytyväisenä?

Diagnoosi:

Vituiksi meni kuin Jeesuksen pääsiäinen. Nimittäin äitisi lampaat. Jo hajukuvauksen perusteella voi vähemmälläkin ruokatohtoritaustalla kertoa, että taas on teurastettu kertaalleen tapettu eläin vajavaisilla ruuanlaittotaidoilla. Ja se on synti jos mikä.

Raaka-aineiden raiskaus kiehuttaa ruokatohtorin sappea sen verran, että tällä kertaa keskityn pseudohölinöiden sijaan itse asiaan. Ruokaan.

On hyvä pitää mielessä, että seitanit ja muut perkeleet pelottavat lihansyöjiä. Ne aiheuttavat samanlaisia inhon väristyksiä kuin verta tihkuvat lihaköntit vegaaneille. Jotta pääsiäisateria ei olisi kärsimysnäytelmä, tarvitaan jotain visuaalisesti tuttua, maultaan tarpeeksi tuhtia ja jotain, jossa on lohturuokamaista olemusta. Mureketta.

Tämä resepti on perusta, jonka päälle voit rakentaa jos jonkinmoisia makuja. Lisää yrttejä, sitruunan raikkautta, chilin poltetta, kaukomaiden eksotiikkaa. Mikä nyt on parhaiten sen oman suun mukainen. Murekkeen voi täyttää kevyesti kiehautetuilla parsoilla, haudutetuilla purjonpätkillä, pinaattimuhennoksella, paahdetuilla pähkinöillä tai paistetuilla sienillä.

Kypsennysmetodeissakin on valinnan varaa. Homma hoituu vuokaan taputeltuna vesihauteessa tai kunnon könttinä uunipellillä. Tällöin voit glaseerata paistopintaa halutessasi vaikka bbq-kastikkeella. Mikään ei estä sinua käärimästä mureketta ohueksi kaulittuun lehtitaikinaan ja paistamaan sitä wellingtonina. Sepäs vasta olisikin tyylikästä.

Tarjoile kera kastikkeen. Esimerkiksi sherryllä maustettu sienikastike toimii juhlavana kruununa. Valkosipulinen tsatsiki rokkaa aina. Miksei tuhdin kasvisliemen kanssa huolella kasaan keitetty punaviinikastikekin olisi paikallaan. Miten vaan.

Lopuksi pieni vinkki: Laita nyt hyvä ihminen tämä resepti talteen, sillä satavarmasti sama vääntö alkaa sen kinkun kanssa jouluna. Sipaiset murekkeen pintaan sinappihunnun, ripottelet päälle jauhetulla neilikalla maustettua korppujauhoa ja täydestä menee kuin raamatun tarinat.

Kattavan ekumenian hengessä, olkoot aterianne onnistuneita ja vatsanne täysiä.

Pastafaria lainaten minä sanon teille: Ramen.

_______________

Vegaaninen mureke

Jonka voi kätevästi esivalmistella pitkinä pääsiäispyhinä

Pitkäperjantaina

2,5 dl ruskeita linssejä

n. 6 dl vahvaa kasvislientä

2 laakerinlehteä

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

1 keskikokoinen munakoiso (noin 300 g)

10 mojovaa valkosipulinkynttä kuorineen

3–4 rkl öljyä

1 tl suola

½ tl jeeraa

½ tl savustettua espanjalaista paprikajauhetta

½ tl cayennepippuria

1. Keitä linssit niin, että lisäät nesteen muutamassa erässä, vähän välillä sekoitellen. Linssit kiehuvat lähes muhennokseksi. Älä siivilöi.

2. Paahda kuutioidut, maustetut munakoisot ja valkosipulinkynnet uunissa pehmeiksi (250 asteessa noin 25 minuuttia).

3. Purista paahtuneet valkosipulit kuorista munakoisojen joukkoon.

Lankalauantaina

1 pkt (300 g) savutofua

1, 5 dl kaurahiutaleita

2–4 rkl vehnäjauhoja

2 rkl öljyä

5 lehteä tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua)

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

(3 rkl seesaminsiemeniä)

1. Hienonna tofu rakeiseksi tahnaksi (esim. kutterilla tai raastamalla käsipelillä).

2. Aja paahdetut munakoisot ja valkosipulit soseeksi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

3. Yhdistä linssit massaan. Sekoita voimakkaasti.

4. Lisää kaurahiutaleet, öljy, mausteet ja lopuksi jauhot lusikka kerrallaan huolellisesti sekoittaen. Tarkista maku.

Murekemassa säilyy jääkapissa seuraavaan päivään tai sen voi paistaa saman tien.

1. Tarvitset esim. 1,5 l:n vetoisen leipävuoan. Voitele vuoka öljyllä tai leivinpaperoi.

2. Halutessasi voit ripotella vuoan pinnalle seesaminsiemeniä ja korppujauhoja. Jos kypsennät murekkeen taikinakuoren alla, valmista massasta piirun verran tukevampi lisäämällä ohjeeseen muutama lusikallinen jauhoja.

3. Kypsennä 220-asteisessa uunissa noin tunti.

Anu Brask