Kadotettujen hedelmätarha kuvaa Somalian sisällissotaa rehellisesti.
Alan vatsa kihelmöiden lukemaan Kadotettujen hedelmätarhaa, Nadifa Mohamedin toista kirjaa. Se on kaunis kuin koru.
Seuraan innoissani Nadifa Mohamedia halki Hargeisan katujen ja kujien.
Kadotettujen hedelmätarha on kertomus kolmesta somalinaisesta Deqosta, Kawsarista ja Filsanista Hargeisan kaupungissa Somalian sisällissodan kynnyksellä vuosina 1987–88.
Mohamedilla on tarina kerrottavanaan, hänellä on kerrottavana minun tarinani. Mohamed kertoo kaikkien niiden ihmisten tarinan, jotka olivat Hargeisassa sisällissodan syttyessä. Niiden, jotka olivat paikalla hallituksen hävittäjien pommittaessa taloja ja kaduilla hallituksen sotilaiden ja vapaustaistelijoiden ristitulessa.
Kirja alkaa sen verran vauhdikkaasti, että pelkään Mohamedin kiirehtivän suoraan sodan kaaokseen ehtimättä keskittyä kertomuksen kerroksien kutomiseen.
Tarinalla on kuitenkin toinen suunta. Nadifa Mohamed antaa henkilöhahmojensa herätä henkiin, ja esimerkiksi laitapuolen kulkijoista hän kirjoittaa hellästi ja tarkasti.
Mohamed on rehellinen eikä säästele ketään. Ei pakolaisleirissä syntynyttä orpoa, yksinäistä sotilasnaista tai ylhäissyntyistä vanhusta.
Miehet on asetettu sivuroolin sivurooliin. Kawsarin kuollut mies on unien kaipauksen kohde. Filsan haluaa irtautua viha-rakkaussuhteestaan isäänsä. Deqo-orvolle miehet ovat ainainen uhka. Sankarimiehet eivät pelasta näitä naisia.
Lukija jännittää, jääkö naisista vain tyhjät kuoret jäljelle. Jo kirjan nimi enteilee kadotusta. Emme tiedä, onko lopussa enää toivoa, niin paljon julmuutta ja menetystä hahmot saavat kantaakseen.
Nadifa Mohamed on kirjoittanut alkuperäisteoksen englanniksi ja maustanut tekstiä somalinkielisillä sanoilla ja sanonnoilla. Somalin kielen käytössä hän ei aina ole johdonmukainen. Useimmat sanat selitetään, kun ne esiintyvät ensi kerran, mutta välillä lukija jätetään arvuuttelemaan sanan merkitystä asiayhteydestä.
Toivon, että somalinkielinen laitos on yhtä laadukkasta työtä kuin Heli Naskin työ.
Ympyrä sulkeutuu kirjan loppulehdillä. Nadifa Mohamed mainitsee isäni novellikokoelman Sharks and Soldiers yhtenä kirjan lähdeaineistosta.
Kirjoittaja on kulttuuriprekaari, jonka sydän sykkii sarjakuvalle ja ruohonjuuritasolla säätämiselle.
Nadifa Mohamed: Kadotettujen hedelmätarha. Suom. Heli Naski. Atena 2014. 283 s.
4 tähteä.
Warda Ahmed