Lukuaika: 2 minuuttia

Suomi on globaali säteilyn edistämiskeskus

Suomi lobbaa häpeämättömästi ydinvoimaa maanjäristysalueille.

Viisi vuotta sitten kritisoin Voimassa säteilyturvakeskusta siitä, että se toimii maailmalla säteilyn edistämiskeskuksena, ei säteilyturvaviranomaisena.

Mikään ei ole muuttunut. Viime vuosina STUK on lobannut ydinvoimaa muun muassa Chileen.

Chile sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla, jolla tapahtuu 70–90 prosenttia maailman maanjäristyksistä. Maailman voimakkain mitattu maanjäristys iski Chilen Valvidiaan vuonna 1960.

Kaikkiaan neljä viime vuosisatojen voimakkaimmista maanjäristystä sattui Chilessä. Maailmassa ei ole yhtäkään ydinvoimalaa, joka olisi selvinnyt yli 6,8 richterin maanjäristyksestä. Sellaisia taas on sattunut eri puolilla Chileä kolmisenkymmentä viimeisen sadan vuoden aikana.

Silti ajatus ydinvoimasta kiehtoo Chileä. Vuonna 2007 Chilen kansallinen energiakomissio julisti tarjouskilpailun raportista, joka keräisi kansainvälisten kokemusten perusteella suosituksia Chilelle ydinvoiman sääntelystä ja hallinnollisista ratkaisuista.

”Suomalaiset syöksyvät kehittämään ydinvoimaa Chilessä”, otsikoi Chilen toiseksi suurin sanomalehti La Tercera marraskuussa 2008.

Artikkelissa Suomen Chilen-suurlähettiläs Iivo Salmi selittää, että Suomi voisi auttaa riittävän ydinvoimasääntelyjärjestelmän kehittämisessä sekä kouluttaa ammattilaiset, joiden työnä on reaktoreiden hallinta.

Myös Suomen hallitus ja yritykset ovat työskennelleet ”hiljaisesti ja aktiivisesti, jotta Suomen ydinvoimamallia seurattaisiin myös Chilessä”. Artikkelissa suurlähettiläs painottaa, että sekä Fortum että Teollisuuden Voima ovat kiinnostuneita Chilen markkinoista.

”Suomalaiset yritykset hyötyvät tästä strategiasta, koska näkevät siinä mahdollisuuden ottaa paikkansa kaupassa, johon liittyy miljoonaluokan sijoituksia”, La Terceran juttu valistaa.

Suomalainen yhteistyöhalukkuus ei ollut pelkkää puhetta: tarjouskilpailun ydinsääntelyraportista voitti Suomen Säteilyturvakeskus, vain kuukausi suurlähettilään lupausten jälkeen. Heinäkuussa 2009 julkaistun raportin mukaan ”kaikkialla maailmassa eletään ydinvoimarenessanssin aikaa”. (http://bit.ly/gOBvZV)

Raportissa Säteilyturvakeskus antaa Chilelle kahdeksan suositusta siitä, miten ydinvoiman kehittämisessä kannattaa edetä, muun muassa lupaprosessin ja rakentamista säätelevien lakien kehittämisessä sekä asiantuntijoiden kouluttamisessa.

Seismisyys mainitaan 87-sivuisessa raportissa kaksi kertaa.

Ydinvoimaprojekti etenee nyt presidentti Piñeran ohjauksessa, ilmeisesti vielä Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeenkin.

Suomalaisen lobbauksen tulos on katastrofi uusiutuvan energian kehittämisen kannalta. Vain kolme prosenttia Chilen energiasta tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä.

Chilessä voisi hyvin tuottaa aurinkovoimaa aavikoilla, tuulivoimaa Tyynenmeren rannalla ja maalämpöä vulkaanisesta kaasusta.
Uutistoimisto AP:n maaliskuussa 2011 haastatteleman ympäristöjärjestö Chile Sustenablen johtajan Sara Larrainin mukaan ydinvoimateollisuuden lobbaus
vie mahdollisuudet uusiutuvia energianlähteitä painottavalta tulevaisuudelta.

On se perkele, miten Suomen lobbaus kykenee tärvelemään uusiutuvan energian kehittämisen myös muualla.

Kimmo Jylhämö