Edward Gorey: Sekopäiset serkukset ja muita tarinoita. Huuda Huuda 2012. 200 s.
Kuvittaja, kirjailija ja sarjakuvataiteilija Edward Goreysta (1925–2000) voidaan hyvällä syyllä käyttää kulunutta termiä kulttihahmo. Introverttina persoonana tunnettu yhdysvaltalainen taiteilija loi teoksiinsa oman satumaisen todellisuutensa, joka on yhtä aikaa pelottava, hauska, kaunis ja ennen kaikkea outo.
Sekopäiset serkukset ja muita tarinoita on ensimmäinen Goreyn valtavasta tuotannosta suomennettu sarjakuva-albumi. Siihen on koottu kahdeksan itsenäistä tarinaa vuosilta 1957–1973.
Albumi on hyvä perehdytys taiteilijan kiehtovaan maailmaan, jossa riittää makaabereja sattumia. Gorey luo tarinoilleen idyllisen alkuasetelman ja kallistaa sen päälaelleen, kun sitä osaa vähiten odottaa. Lopussa odottaa yleensä kuolema tai täydellinen hiljaisuus, eikä lukijaparka tiedä itkeäkö vaiko nauraa.
Kokoelmaa tarkastellessa on vaikea uskoa, että Gorey on tosiaan elänyt ja työskennellyt viime vuosisadan jälkipuoliskolla, sillä tarinoiden synkkä miljöö, arvokkaasti pukeutuneet hahmot ja runollinen ote voisivat olla viktoriaanisen ajan Englannista. Huvittavinta on, ettei taiteilija ikinä astunut jalallaan saarivaltioon.
Edward Gorey: Sekopäiset serkukset ja muita tarinoita. Huuda Huuda 2012. 200 s. Neljä tähteä.
Mikko Siltanen