Lukuaika: < 1 minuutti

Betoni kukkimaan!

Myös umpikaupunkilainen voi upottaa sormensa multaan & nauttia omista kasviksista & juureksista.

Ruoan tuottaminen ei enää ole vain ammattiviljelijöiden tai maalle muuttaneiden idealistien hommaa. Myös umpikaupunkilainen voi upottaa sormensa multaan ja nauttia sellaisista kasviksista, juureksista ja marjoista, joiden alkuperä on varmasti tiedossa. Kevään puutarhakirjojen joukossa on peräti kaksi kaupunkiviljelyä käsittelevää teosta.

Ruokakirjailijana tunnettu Varpu Tavi lähestyy kaupunkiviljelyä erityisesti terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Villiinny kaupunkiviljelijäksi -kirjassa pääosassa ovat viljeltävät kasvit. Tavi ohjeistaa muun muassa yrttien ja muiden ”terveyskasvien”, kuten punahatun ja chilin, kasvattamisessa, antaa vinkkejä parvekekasvatettavista sekä paljastaa laiskan puutarhurin pihaviljelyniksit.

Erityisen hyödyllisiä ovat laajahkot jaksot idättämisestä ja versojen kasvatuksesta. Myös lyhyet esittelyt kattopuutarhoista, sissiviljelystä sekä lasten kaupunkiviljelyhankkeesta ovat kiinnostavaa luettavaa.

Salla Kuuluvaisen Kaupunkiviljelijän oppaassa nostetaan esiin pääosin samat asiat, mutta kokonaisuus on tasapainoisempi ja osin yksityiskohtaisempi ja selkeämpi. Tilaa jää opastaa esimerkiksi mehiläistarhan perustamisessa.

Kirjan keskeinen teema on yhteisöllisyys, vaikka Kuuluvainen muistaa hehkuttaa myös ”ihanan individualistista” parvekeviljelyä. Ruokaan liittyvälle kansalaistoiminnalle, johon lukeutuvat muun muassa ruokapiirit ja yhteisviljelmät, on kirjassa omistettu oma lukunsa.

Kaupunkiviljelijän opas on Rosemarie Särkän valokuvia myöten innostava ja inspiroiva paketti, joka filosofoi, ideoi ja ehdottaa. Oppaan lukemisen jälkeen tuttuja kulmia katselee aivan uusin silmin.

Varpu Tavi: Villiinny kaupunkiviljelijäksi. Lähiruokaa tosi läheltä. Gummerus 2013. 128 s. Kolme tähteä.

Salla Kuuluvainen & Rosemarie Särkkä: Kaupunkiviljelijän opas. Löydä syötävä kaupunki. WSOY 2013. 204 s. Neljä tähteä.

Marjo Jääskä

  • 2.5.2013