MusiikkiKirjoittanut jukka vuorio

Ratsian punk on iloa, toivoa & energiaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Ratsian punk on iloa, toivoa & energiaa

Teksti Jukka Vuorio

Suomipunkin legenda puhalletaan henkiin Jyri Honkavaaran elämän ja teot esittelevässä musiikkinäytelmässä.

”En osaa käyttää hienoja sanoja,/en osaa laulaa näppäriä valheita,/en haluu kosmiseksi herätä,/musta on hauskempaa/tehdä kielioppivirheitä/Tää ei oo taidetta, tää on rock’n’rollia/tää on mun elämää eikä eliittiviihdettä!”

Helsingin Kellariteatterin lava rytisee ja natisee kun Antti Laukkarinen (rummut ja laulu) ja Tomi Alatalo (kitara ja laulu) harjoittelevat Täynnä elämää -musiikkinäytelmän läpimenoa.

Miehet näyttelevät kahdestaan koko Jyri Honkavaaran aikuisiän tarinan.

Tarinan, joka teatterilavalla on yhtä aikaa innostava, hauska ja surullinen. Innostavaa on se, miten Rockin SM-kisat keväällä 1979 voittaneen Ratsian henki ja sielu Jyri Honkavaara toi Pihtiputaalta koko Suomen tietoisuuteen jotain uutta ja erilaista. Hauskaa on se, kuinka Laukkarinen ja Alatalo onnistuvat luomaan mukaansatempaavan, runsaasti nyansseja tarjoavan punkkulttuurihistorian elämyksen ja surullista puolestaan kirkkaan, ideoita pulppuavan Honkavaaran mielen puutuminen alkoholin ja muiden päihteiden myötävaikutuksella.

Honkavaara kuului vuosina 1979–1982 rock-lehtien ykkösjulkkisten sarjaan. Silti hänen vuosistaan Ratsian jälkeen tiedetään vain vähän. Päihdekeskeistä elämää Ratsian jälkeen viettänyt Honkavaara kuoli helmikuussa 1997.

”Hänellä oli lyhyt, mutta täysipainoinen ura julkisuudessa. Tämä on Honkavaaran arkea, mutta myös suomalaisen 70-luvun showbisneksen arkea. Kummastakin oli glamour kaukana. Se on yhtä aikaa hauskaa ja traagista”, näytelmän isä ja käsikirjoittaja Jyrki Pylväs kertoo.

Kuten kaikkien, myös Honkavaaran elämässä oli ratkaiseva hetkiä, joissa ihminen seisoo tienristeyksessä vaille opastekylttiä. Rockin SM-kisojen voitto vei artistin kohti huippua, Pihtiputaan kotimaisemista poistuminen oli siirto toiseen suuntaan.

”Helsinkiin muuttaminen oli iso käännekohta. Ihmiset jotka välittivät hänestä, yrittivät saada Honkavaaraa muuttamaan takaisin maalle. Pihtiputaalla hänellä oli aikaa tehdä hyvää taidetta, Helsingissä oli aina joku hihassa repimässä vetämään päätä täyteen. Hän oli liian urbaani maalle, mutta Helsinkiin liian maalainen.”

Honkavaaran säveltämät ja sanoittamat kappaleet Ratsian debyyttilevylle ovat poikkeuksellisen energisiä, yhdellä sanalla kuvattuna toiveikkaita. Ristiriita myöhemmin seuranneen synkeän elämän kanssa on vahva.

”Siinä on kontrastia, joka tekee tarinasta erityisen mieleenpainuvan. Kyllä se saa miettimään omaakin taiteen tekemistä ja elämää. Jyri Honkavaara oli vain pieni ihminen, siis sossun asiakas suuren osan elämästään. Ja juuri siksi on tervettä, että me käsittelemme hänen elämäänsä samanlaisella vakavuudella kuin muut käsittelevät Sibeliusta. Honkavaara on samanlainen suomalainen suurmies.”

Suosituimmassa vaiheessaan Ratsia teki lähes 200 keikkaa vuodessa. Nyt näytelmä lähtee kiertueelle ympäri Suomea, ennen vappua kiertuekalenterissa oli kahdeksan paikkakuntaa.

”No niinhän bändit tekevät, lähtevät rundille. Se sopi tämän näytelmän henkeen niin täydellisesti, ettei muunlaista toteutustapaa oikeastaan edes mietitty.”

Ohjaaja Perttu Leinonen ihastui nuoren Honkavaaran idealistiseen maailmankuvaan.

”Kyllä mä olin Lontoon skidit kuullut, mutta vasta tän projektin myötä aloin tutustua tuotantoon. Ja hurahdinkin sitten Ratsiaan ihan kunnolla. Tuntui raikkaalta, että joku on tosissaan. Toivottavasti jotain tuosta ajasta tulee vielä takaisin, nykyäänhän kaikki on vain ironista.”

Netin keskustelupalstoilla liikkuu monenlaisia huhuja liittyen Jyri Honkavaaran kuolemaan. Varmaa on vain, että taiteilijan elämä päättyi Helsingissä Honkavaaran ollessa 37-vuotias.

Mutta onko sillä väliä miten hän kuoli? Tärkeintä on se, mitä hän elämässään teki. Honkavaaran kynästä ja kitarasta syntyi sykähdyttävän hyvää punkrockia, joka muovasi yhdessä muiden alan pioneerien kanssa kokonaisen sukupolven. Honkavaara teki liikuttavaa taidetta, joka yhä yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen pursuaa sellaista energiaa, että se antaa iloa ja toivoa nykypäivän ihmisellekin.

Circus Maximus: Täynnä elämää – balladi Jyri Honkavaarasta, esitykset 2. & 4.5. Helsinki, 7.5. Lahti, 8.5. Tampere, 9.5. Pori, 10.5. Turku, 15.5. Riihimäki, 16.5. Orimattila, 17.5. Hämeenlinna, 18.5. Helsinki. Katso muut esitykset ja tarkemmat tiedot http://taynnaelamaa.tumblr.com/