Maailma lyhyesti: Jenkin tuoteselosteeseen tarkemmin syventymällä paljastuu, että purkasta löytyy koodilla ”arominvahvenne (E951)” aspartaamia.
Leafin Jenkki Professional -tuotteita markkinoidaan sillä, että ne on 100-prosenttisesti makeutettu ksylitolilla. Jenkin tuoteselosteeseen tarkemmin syventymällä paljastuu, että purkasta löytyy koodilla ”arominvahvenne (E951)” aspartaamia. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran internetsivuilla aineesta kerrotaan seuraavaa: ”Aspartaami (E951) on erittäin vähän energiaa sisältävä keinotekoinen makeutusaine.”
Ksylitolitiedottaja Marjatta Sandström Leafin asiakaspalvelusta toteaa: ”Täysksylitolipurukumien sisältämä asesulfaami K tai aspartaami eivät ole niissä makeuttajina vaan arominvahventeina. Arominvahventeen tehtävä on pidentää purukumin maun kestoa.”
Jenkki Professional -purkassa makeutusaine ei siis makeuta, mutta pidentää makean makua? Omintakeista merkitysoppia pohditaan seuraavaksi. Kuluttajavirastossa.
Veli Koskinen