Teksti Maaret Väkinen
Seksin myyminen alaikäisenä murentaa nuoren omanarvontunnon & voi pahimmillaan pilata kyvyn hyvään parisuhteeseen & vanhemmuuteen.
Tarve saada rakkautta ja hyväksyntää on yleinen taustalla vaikuttava tekijä, kun alaikäinen ajautuu myymään seksuaalisia palveluksia. Arvottomuuden tunne pohjaa usein varhaislapsuuden riittämättömyyden ja häpeän kokemuksiin.
”Vanhemmilla on suuri vastuu siitä, miten lapsi kasvaa niin arvokkaaksi, että hän tiedostaa, mitä ansaitsee. Nuorella pitäisi olla usko siihen, että hän on riittävä ja hyvä”, seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta sanoo.
Nuoret voivat hakea seksin ostajilta sitä hyväksyntää ja rakkautta, jota eivät ole saaneet kotoa. Aikuisen osoittama huomio ja kehut täyttävät rakkauden kaipuuta.
”Nuori voidaan ostaa arvostuksella manipuloimalla. Hyväksikäytetty romahtaa todella alas tajutessaan, ettei mikään olekaan totta.”
Ranta toteaa, että aina taustalla eivät ole huonot kotiolot tai rankka historia. Muun muassa vamma tai sairaudet voivat aiheuttaa sen, että nuori on helpommin houkuteltavissa. Murrosiässä myös ryhmän paine voi saada hyväksyntää hakevan nuoren vaihtamaan seksiä muodikkaisiin tavaroihin tai rahaan.
Vanhempien raivoaminen ei auta, jos nuori on harrastanut seksiä jotakin vastiketta vastaan. Rannan mukaan tärkeää on asettua asiassa nuoren puolelle ja, alaikäisen ollessa kyseessä, tehdä rikosilmoitus.
”Lasta ei saa häpäistä enää lisää huutamalla tai nimittelemällä. Parempi on keskustella hänen kanssaan oikeasta ja väärästä sekä siitä, mihin ei tarvitse suostua.”
Seksin myyminen jättää nuoreen pysyvän leiman. Usein identiteetti vääristyy, minkä seurauksena nuori uskoo olevansa halpa ja arvoton.
”Syyllisyys ja syyttömyys saattavat kääntyä päälaelleen. Nuori voi ajatella, että hän hyväksikäyttää ostajia, koska ottaa heiltä vastaan lahjoja tai rahaa. Kyseessä on kuitenkin aina aikuisen tekemä rikos ja aikuinen on vastuussa”, Ranta sanoo.
Minäkuvan vääristyminen voi johtaa siihen, että nuoren käytös muuttuu radikaalisti ja hän ajautuu yhä syvemmälle vastikkeellisen seksin pariin.
”Nuori voi ajatella, että okei, mä jaan itseäni sitten kaikille, koska en kuitenkaan ole minkään arvoinen.”
Rannan mukaan on olemassa kaksi selviytymisstrategiaa. Toisessa nuori kasvattaa kovat suojamuurit ja päättää selviytyä hinnalla millä hyvänsä. Toisessa taas syyllisyydentunto ja häpeä saattavat johtaa holtittomaan päihteiden käyttöön tai muihin addiktioihin.
Monista seksuaalisen hyväksikäytön uhreista tulee ”elämän menestyjiä”, he esimerkiksi saavuttavat arvostetun ammatin. Omaa minuutta määrittää kuitenkin häpeä.
”He selviytyvät päättämällä, että heistä vielä tulee jotakin. Sisäinen minäkuva on kuitenkin rikkinäinen ja he voivat olla täysin kyvyttömiä rakkaudellisiin suhteisiin.”
Seksipalvelujen ostaminen alaikäiseltä liittyy Rannan näkemyksen mukaan epäterveeseen seksuaalisuuteen, narsismiin ja seksiaddiktioon.
”Ostajat polkevat teon kohteena olevien nuorten ihmisarvoa. Pahimmillaan nämä nuoret hukkaavat mahdollisuuden kypsään, terveeseen ja nauttivaan seksuaalisuuteen sekä läheisiin ihmissuhteisiin.”
Hän jatkaa, että epäterveelle narsismille tyypillistä on, että syyllisyydentuntoa ei ole lainkaan. Kommentit kuten ”se vietteli”, ”se itse pyysi sitä” tai ”se oli pukeutunut niin” kumpuavat juuri narsistisesta näkemyksestä.
”Naiset pystyvät ihan yhtä pahaan kuin miehetkin. Nuoret pojat vaikenevat tapahtumista nuoria tyttöjä useammin, mutta vaikutukset identiteettiin ja kehitykseen ovat samat”, Ranta summaa.
______________
Seksin ostoyritys alaikäiseltä on rikos
Seksin ostoyritys alle 18-vuotiaalta on rikos. Esimerkiksi seksuaalisviritteinen viestittely internetissä alle 16-vuotiaan kanssa täyttää lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön.
”Vuonna 2010 tutkintaan päätyi viisitoista tapausta, joissa epäilynä oli seksuaalipalvelujen osto nuorelta. Seksuaalirikokset ovat piilorikollisuutta ja moni uhri ei kerro asiasta kenellekään. Suuri pelko nuorilla on siitä, että vanhemmat saavat tietää”, kertoo Virtuaalisen lähipoliisiryhmän vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen.
Exit ry:n vetämän Exit-hankkeen projektipäällikkö Mari Hietala toteaa, että mikä tahansa nuorelle tarjottu hyöty katsotaan vastineeksi, jolloin teko täyttää rikoksen tuntomerkit. Exit-hankkeen tavoitteena on auttaa vastikkeellisen seksin pariin ajautuneita nuoria.
Hietalan mukaan erityisesti neurologisista sairauksista kärsivät nuoret, päihteiden käyttäjät sekä laitosnuoret ovat riskiryhmässä ajautua vastikkeellisen seksin pariin. Osa seksin ostoyritysten kohteeksi joutuneista nuorista ajautuu myymään seksipalveluita kertaluontoisesti tai pidempiaikaisesti.
______________