Henkilökohtaista
Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.
Teksti Kristiina Koivunen
Ottaako al-Qaida Lähi-idässä uusia alueita hallintaansa?
Kirjoitan tämän Lähi-itää käsittelevän blogin vaihteeksi täältä paikan päältä, Sulaymaniasta, Etelä-Kurdistanista. Siis Pohjois-Irakista. Edellisestä matkastani on kulunut yli puoli vuotta ja monet asiat ovat muuttuneet, eivätkä todellakaan parempaan suuntaan.
Eniten huolestuttavat eri puolilta kantautuvat yksittäiset tiedot al-Qaidan ja muiden terroristijärjestöjen vaikutusvallan lisääntymisestä.
Olin pari päivää sitten kylässä Kirkukissa työskentelevän poliisin kotona, joka sijaitsee turvallisella alueella kaukana Kirkukista. Illalla katsoimme televisiosta ohjelmaa, jonka luulin olevan toimintaelokuva. Kasvonsa huiveilla peittäneet miehet ajoivat isoilla avoautoilla pitkänä jonona, heiluttaen kalašnikoveja ja mustia lippuja.
Sitä katsoessa mieleen palautui huhtikuu 2009, jolloin seurasin Irakin ja Yhdysvaltojen armeijan sekä Kirkukin poliisilaitoksen yhteisesti toteuttamaa terrorismin vastaista operaatiota Tikritissä. Kolmenkymmenenviiden poliisijeepin letka aavikolla oli vaikuttava näky. Yhtäläisyys televisioruudun näkyyn ei ole sattuma: al-Qaida esittelee voimaansa imitoimalla heitä vastaan taistelevien poliisien autoletkaa.
Kirkukilaispoliisi tuijotti ruutua vakavana. Kysyin, oliko näky Kirkukista. Hän nyökkäsi.
”Al-Qaida on hyvin vahva Hawijassa”, hän sanoi. Hawija on Kirkukin lähiö.
Keväällä 2009 haastattelin Kirkukin poliisipäällikkö Sarhad Qadaria. Hän on haavoittunut sen jälkeen kaksi kertaa terroristioperaatioissa, viimeksi pommi-iskussa noin viikko sitten. Hän on kuulemma haavoittunut jalkaan, mutta asiasta ei ole annettu paljoa tietoja julkisuuteen. Qadir on kuitenkin päivittänyt viime päivinä ahkerasti Facebook-sivuaan, joten ilmeisesti loukkaantuminen ei ole vakava. Edellisestä haavoittumisesta on pari vuotta, silloin hän oli pitkään ulkomailla sairaalahoidossa.
Pommi-iskut ovat lisääntyneet Kirkukissa ja muualla Irakissa. Lokakuussa niitä oli Kirkukissa enemmän kuin minään kuukautena aikaisemmin.
”Terrorismi vahvistuu, koska Irakin hallitus on heikko”, tapaamani kurditoimittaja selitti.
***
Huonojen uutisten määrä lisääntyy Irakissa, mutta Syyriasta kuuluu sen sijaan vaihteeksi jotain hyvääkin. Loppukesällä kirjoitin Nusran rintaman hyökkäyksistä kurdisiviilejä vastaan Länsi-Kurdistanissa.
Kurdien aseellinen vapautusjärjestö YPG on taistellut syksyn Länsi-Kurdistanin valloitusta yrittäneitä Nusran rintaman jihadisteja vastaan ja häätänyt jihadistit alueelta. Merkki hyvästä kehityksestä on, että syyrialaisia pakolaisia on alkanut palata Etelä-Kurdistanista Syyriaan eli Länsi-Kurdistaniin.
Mutta kymmenet tuhannet jihadistit suuntaavat tietenkin jonnekin muualle, esimerkiksi Irakiin. Al-qaidan vaikutusvallan lisääntyminen Kirkukissa on vain yksi asia. Huolestuttavia tietoja kantautuu muualtakin. Kuulin erään irakilaisen sunnimuslimin kauhukertomuksen automatkasta Mosulista Syyrian rajan tuntumasta Bagdadiin. Matkalla hän oli joutunut pysähtymään al-Qaidan tiesululla, jossa henkilöpapereita tutkivat kasvonsa mustalla kankaalla peittäneet jihadistit.
Tilanne Syyriassa tilanne pahenee koko ajan. Kansainvälinen yhteisö seuraa avuttomana kehitystä. Se ei ole pystynyt päättämään miten toimia Bashar al-Assadia vastaan. Entä jos vastassa on tulevaisuudessa al-Qaida?
***
Täällä Kurdistanissa käydään parhaillaan hallitusneuvotteluja. Welat Nehri kirjoitti viime kuussa Kurdistanin autonomisella alueella syyskuun alussa järjestetyistä vaaleista. Nehän olivat historialliset vaalit siinä mielessä, että toinen Kurdistanin pitkäaikaisista valtapuolueista, PUK eli Patriotic Union of Kurdistan, menetti paljon ääniä ja tuli vasta kolmanneksi.
Ärhäkkä oppositiopuolue Goran kiri sen ohi, ja on menossa hallitukseen. Hallitusneuvottelut kestävät täällä aina kuukausia, mutta nyt ratkaisu on jo näköpiirissä: ilmeisesti kaikki kolme suurinta puoluetta ja kaksi seuraavaa muodostavat hallituksen, joten todellista oppositiota ei tule olemaan. Hallituksen ulkopuolelle jää vain pari pikkupuoluetta, joilla on vain yksi kansanedustaja.
Lue lisää al-Qaidasta Voiman jutusta Terrorin tunarit.