Yleinen

Miksi aktivistit ovat vielä linnassa?

Arktis-blogaajan pohdintoja matkalla kotiin Murmanskista.

Lukuaika: 3 minuuttia

Miksi aktivistit ovat vielä linnassa?

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Viikko sitten perjantaiaamuna nousin Murmanskissa kolkuttelemaan junalla Pietarin kautta Helsinkiin. Matkalla kirjoittelin ja mietin edelleen sitä, milloin kiinniotettu Arctic Sunrisen miehistö journalisteineen vapautuu. Ainakaan Jyrki Kataisen eilinen tapaaminen pääministeri Medvedivin kanssa ei tuottanut minkäänlaisia tuloksia.

Keskiviikkona Sini Saarela käytettiin vuorollaan tutkintakomiteassa kuulemassa, että häntä epäillään myös huliganismista. Aiempaa epäilyä merirosvoudesta ei ole vieläkään virallisesti hylätty, vaikka Moskovasta niin ilmoitettiin. Tämä kuvastaa hyvin Venäjän tilaa ja kykyä tyylikkääseen tai oikeudenmukaiseen toimintaan. Absurdia merirosvous-epäilyä ei kumota faktojen eikä juridiikan perusteella alioikeudessa tai alueoikeudessa eikä näin vakavasta rikoksesta epäiltyjä päästetä takuita vastaan vapaalle odottamaan oikeudenkäyntiä. Järjestelmä ei kykene edes kumoamaan aiempaa syytenimikettä Moskovan ohjeistuksenkaan perusteella!

Erityisen outoa on kahden journalistin pitäminen tutkintavankeudessa samoilla perusteilla. Ulkoministeri Sergei Lavrov on erikseen perustellut, että kuvaajat ja apukokitkin ovat yhtä syyllisiä koska ovat olleet mukana aluksella.

Olojen tutkintavankeudessa kerrotaan olevan kylmät, mutta mieliala on edelleen korkealla. Monet, kuten videokuvaaja Kieron Bryan ovat onnistuneet kirjoittamaan tai soittamaan kotiväelleen ja kertomaan hieman oloistaan. Sky julkaisi videolla muutamia kuvia selleistä, joissa kuivaillaan pyykkiä ja yritetään pärjäillä ahtaissa tiloissa. Nämä ovat toistaiseksi ainoat kuvat Arctic30:n selleistä. Tutkintavangit saavat aamupuuron kello 6, perunoita ja lihantapaista lounaaksi klo 13 ja usein samaa jatkettuna jollain päivälliseksi klo 19. Ruoka tuodaan selliin, joten ainoa tilaisuus nähdä kollegoja on matkoilla oikeuteen tai tutkintakomiteaan.

Valokuvaaja Denis Sinjakovin puoliso pääsi tapaamaan miestään ainoastaan ikkunalasin läpi. Vain harvat ovat edes näin saaneet tavata perhettään, tunteneet kämmenen lämmön kylmän lasin läpi.

Miksi Arctic Sunrisen miehistö on edelleen tutkintavankeudessa, kenen etua se palvelee? Miten se sopii Venäjän arktiseen strategiaan? Miksi kesti kuukauden huomata, että Prirazlomnaja ei ole laiva eikä alus, vaan kiinteästi sijoitettu öljynporauslautta, jonka Gazprom on halunnut pois alusrekisteristä? Tämän vuoksi merirosvousta koskeva lainkohta ei ollut sovellettavissa, eikä Greenpeacen laivalle nousuun ja aluksen kaappaukseen ollut mitään laillista syytä.

Arctic Sunrisen kapteeni Peter Willcox tiesi, ettei kansainvälisillä vesillä laivaa voida määrätä poistumaan, kuten rannikkovartiosto teki. Hän tiesi myös ettei laivaa voida laillisesti vallata. Willcoxia tutkitaan erikseen niskoittelusta, koska hän ei kääntänyt laivaa pois öljynporausalueelta. Näin sitten kuitenkin kävi. Miehistö saattaa olla panttina tuosta Venäjän tekemästä laittomuudesta. Laivan lippuvaltio Hollanti saattaa luopua kaikista vaatimuksista, jos laiva ja miehistö vapautuu poistumaan Murmanskista.

Vuosi sitten Greenpeace toteutti useampaan kertaan aivan samanlaisen mielenosoituksen saman porauslautan kyljessä ilman mitään seuraamuksia. Oliko tämänvuotinen näyttämisen halu päätetty korkealla tasolla, ja jos oli, niin Gazpromisssa vai Kremlissä? Oliko paikallinen rannikkovartioston komentaja liipasinherkällä päällä, vai oliko viime vuoden vastaava saanut potkut ja uusi päätti näyttää?

***

Gazprom ja Kreml ainakin ovat tyytyväisiä operaatioon: koko maailmalle on näytetty, että ympäristöargumentein Venäjällä arktinen öljy ei jää paikoilleen. Sopiiko tämä Shellille, Statoilille, ExxonMobilille ja muille länsimaisille kuluttajamarkkinoilla toimiville yhtiöille?

Tällä hetkellä näyttää sopivan. Investoijat ovat tyytyväisiä. Ainoastaan italialaisen Enin johtaja kirjoitti Gazpromille pyytääkseen vapauttamista. Kuluttajat eivät ole reagoineet Gazpromin yhtiökumppania Shelliä kohtaan.

Mikä vaikutus on ilon ja liikutuksen kyynelillä Brasiliassa tai Argentiinassa kun poliittiset vangit lähettävät terveisiä TV-kanavien kautta kotimaihinsa? Venäjä näyttäytyy arvaamattomana hirmuhallitsijan diktatuurina, eivätkä valtion öljy-yhtiöt kovin erillisiä olekaan.

Hollanti on sattumalta päätynyt edustamaan länsimaisia arvoja tässä kiistassa. Kummallisia asioita tapahtuu: lokakuun puolivälissä hollantilaisen diplomaatin Moskovan-kotiin murtautui kaksi henkilöä, jotka pahoinpitelivät diplomaatin ja kirjoittivat asunnon seinään ”LGBT” muistutuksena länsimaiden kritiikistä Venäjän homovainoja ja kielteistä lainsäädäntöä kohtaan.

Helmikuussa Sotšin olympialaisissa nähdään varmasti monenlaisia sateenkaaria, Arctic Sunrisen kyljessä rauhankyyhkyn kanssa Kuolanvuonolle katselevaa sekä seksuaalivähemmistöjen tunnuksena tai yleisenä rauhansymbolina käytettyjä versioita.

Mikä on olympialaisten pääsponsorien kanta poliittisten vankien ottoon kansainvälisiltä vesiltä? Coca-cola sponsoroi Arctic Sunrisen vierestä ”50 let Popedi” -jäänmurtajalla pohjoisnavalle lähtenyttä olympiatulen kiertuetta. Kaapattua alusta ei taidettu nähdä samoissa kuvissa olympiatulen kanssa.

Näyttää toistaiseksi siltä, että Hollannin kuningasparin valtiovierailu toteutuu 8. marraskuuta. Hyvä niin, sillä tilanne luo painetta juuri nyt Venäjää kohtaan löytää keino asian sopimiseksi ensi viikon aikana. Kansainvälinen merioikeus aloitta nimittäin ensi keskiviikkona tapauksen käsittelyn Hampurissa, ja antaa siitä jossain vaiheessa nyt aivan ilmeiseltä vaikuttavan tuomion vapauttaa laiva miehistöineen välittömästi.

**

Greenpeace aloitti viime viikolla Helsingin Tehtaankadulla kolmekymmentä päivää kestävän mielenosoituksen jäsentensä vapauttamiseksi. Päivittäinen oikeusteatteri Murmanskissa pitää teeman otsikoissa maailmalla päivästä toiseen, jopa ilman kummallista mielenosoitusrekvisiitan yöllistä varkautta. Kuka tuon mahtoi päättää järjestää, Gazprom vai viranomainen? Se, mikä Venäjällä toimii pelokkeena kansalaisia kohtaan pelottaa myös sponsoreita ja investoijia. Vastaava häkki on nähty maailman toreilla tukimielenosoituksissa.

Mitä venäläinen keskiluokka tästä kaikesta ajattelee? Suurin osa haluaa vain tehdä työnsä ja keskittyä vauraampaan perhe-elämäänsä. Kukaan ei halua joutua tekemisiin viranomaisten kanssa, kaikki tietävät miten arvaamatonta viranomaisvalta on. Tuntuu, että FSB:tä ja erilaisia sääntöjä pelätään niiden todellista voimaa enemmän. Sen kuvan ylläpitämiseksi Arctic 30 kiinniottaminen ja päivittäinen kansainvälinenkin huomio sopii ihan hyvin.

PS. Greenpeace julkaisi koosteen Murmanskin tukitiimin toiminnasta, myös ajalta jolloin itse olin mukana toiminnassa, enkä vielä vapaa journalisti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Lisätty tieto 1.11.2013 klo 13.50: merioikeus aloittaa jutun käsittelyn ensi keskiviikkona.

  • 1.11.2013