Laitonta ruokaa Damissa

Lukuaika: 2 minuuttia

Laitonta ruokaa Damissa

Surinamelaista ruokaa Hollannista.

Amsterdamilainen ystäväni Sonja van Vuuren asuu itäisessä Amsterdamissa, Oostissa, Indische buurtin eli indonesialaisten kortteleiden kaupunginosassa. Alue on tunnettu jokapäiväisistä laajoista ulkoilmamarkkinoistaan. Odottelemme ratikkapysäkin vieressä illan kokkiamme, surinamelaista Mimi Seedorfia.

Mimin saavuttua paikalle suuntaamme Javastraatille. Katua reunustavat turkkilaiset leipomot ja vihanneskaupat sekä surinamelaiset ravintolat. Pistäydymme surinamelaiseen kauppaan Javastraatilla, ja Mimi valikoi kaupan hyllyiltä aineksia tottunein ottein, sillä hän on työskennellyt Amsterdamissa ravintolakokkina vuosia.

Mimi muutti Hollantiin laittomasti viisi ja puoli vuotta sitten kuultuaan Amsterdamissa asuvalta veljeltään, että monet ravintolat eivät kysele työtähakevien maahanmuuttajien papereiden perään.

Hollanti on kiristänyt siirtolaislainsäädäntöään, joten usealle laittomasti Hollantiin saapuvalle naiselle ainoa ulospääsytie pykäläviidakosta on avioliitto hollantilaisen miehen kanssa. Osa miehistä hyväksikäyttää naisten suojatonta asemaa eri tavoin.

Oleskeluluvatta Hollannissa elävien naisten tukijärjestö on ratkaisevassa asemassa “laittomien” naisten tiedottamisessa, auttamisessa ja suojelemisessa. Myös Mimi ja Sonja työskentelevät järjestölle, Mimi palkattuna vapaaehtoistyöntekijänä ja Sonja palkattomana vapaaehtoisena.

Mimi asuu kaukana keskustasta, joten kokkaamme Sonjan asunnossa, joka sijaitsee kaupungin vuokra-asunnossa, vanhassa vuosisadan alun talossa. Kiipeämme ruokakassien kanssa kapeita, jyrkkiä portaita pitkin toiseen kerrokseen.

Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla sijaitseva Surinam on Hollannin entinen siirtomaa, joka itsenäistyi vuonna 1975. Surinamen virallinen kieli on hollanti, mutta puolen miljoonan asukkaan maa on iloinen sekoitus hindustaneja eli itä-intialaisia, kreoleja ja maroneja, jotka ovat orjien jälkeläisiä, sekä jaavalaisia, intiaaneja, kiinalaisia, eurooppalaisia ja brasilialaisia.

Sonja tarjoilee meille teetä ja Mimi kertoo lyhyesti sukunsa historiasta, joka heijastaa Surinamen kirjavaa -historiaa. Valkoinen mies rakastui Mimin esiäitiin, joka oli Afrikasta tullut orjanainen ja heille syntyi neljä lasta. Tumman, pitkän Mimin suonissa virtaa siis orjien, intialaisten ja hollantilaisten verta.

Mimi on harrastanut kokkausta 11-vuotiaasta asti, opittuaan taidon äidiltään. Mimin ruoassa on vaikutteita erityisesti jaavalaisesta keittiöstä. Hän kertoo, että Surinamen kreolit syövät arkisin riisiä, kalaa ja paistettua ruokabanaania, toisinaan myös lihaa, mutta jaavalaiset ja hindustanit ovat puolestaan kasvissyöjiä.

Kansallisruokia ovat ruskeat pavut bruine bonen, kanasta valmistettava lasagnetyyppinen uuniruoka pom sekä valkosipulin ja mausteiden kanssa paistettava, pitkistä vihreistä pavuista tehtävä silppuinen kouseband, joka tarkoittaa sukkanauhaa.

Juuri kun ruoka on katettu pöytään saapuu mestarillisesti ajoitettuna Cees Davelaar, Sonjan avomies, Oost-alueen talonvaltaajakonkari, “lukkoekspertti” ja mekaanikko. Aterioiminen on pakko aloittaa hieman hätäisesti, sillä minun pitää tunnin sisällä lähteä lentoasemalle, takaisin Suomeen. Harmittelen kiirettä ahtaessani pikavauhtia surinamelaisia herkkuja kitaani. Jätän iloisen seurueen syömään, juomaan punaviiniä ja rupattelemaan säästä, politiikasta ja elämästä Hollannissa.

Tofu-chili-kastike

2 x 450 gr pkt tofua kuutioina

1 dl rapsiöljyä

1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna

3 punaista ja/tai keltaista paprikaa 3cm:n suikaleina

1 valkosipulinkynsi viipaloituna

3 rkl sokeria

1 rkl tomaattipyreetä

mainos

1 rkl sambal oelek -chilikastiketta

1 1/2 dl vettä

1 tl jauhettua muskottipähkinää

1 tl soijakastiketta

1 tl paprikajauhetta

Paista tofukuutiot öljyssä kullanruskeiksi molemmin puolin ja laita sivuun. Paista sipuli tilkassa ruokaöljyä, lisää valkosipuli, tomaattipyree, sokeri, sambal oelek, muskottipähkinä, paprikajauhe, soijakastike ja 1/2 dl vettä. Anna kiehua 10 minuuttia. Lisää tofukuutiot ja 1 dl vettä ja kiehuta toiset 10 minuuttia. Lisää lopuksi paprikasuikaleet ja anna kiehua vielä 10 minuuttia.

Kouseband – Sukkanauhapavut

2 rkl rapsiöljyä

1/2 pieni sipuli hienonnettuna

1/2 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 rkl sokeria

2 pss vihreitä papuja 1 cm:n paloina (vaihtoehtoisesti voi ostaa pitkiä vihreitä papuja aasialaisista ruokakaupoista)

1 1/2 rkl aromisuolaa

1/2 tl jauhettua mustapippuria

1/2 tl suolaa

1 rkl vettä

Paista sipulia ja valkosipulia öljyssä 2–3 minuuttia keskilämmöllä. Lisää pavut, sokeri, aromisuola, mustapippuri, suola ja vesi. Paista 5–10 minuuttia. Surinamessa on tapana lisätä myös pekonia tai katkarapuja.

Tarjoile riisin kera.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009