MusiikkiKirjoittanut Mariyan Abdulkarim

Ruusunterälehtiä ja rauhaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Ruusunterälehtiä ja rauhaa

Teksti Maryan Abdulkarim

Kipakka Yasiin Bey ei esittänyt Flow Festivalin keikalla juurikaan yhteiskuntakriittisiä kappaleitaan vaan tyytyi popin kuninkaan elkeisiin.

Flow-festivaalin päälavalla esiintyi viime perjantaina pohjoisamerikkalainen Yasiin Bey. Hiphopartisti Bey on tullut tunnetuksi Mos Definä, kokoonpanosta Black Star ja nykyään soolo-urastaan. Bey on käsitellyt paljon rasismia, yhteiskunnan rakenteita ja valkoisuutta teksteissään.

Yasiin Bey on myös näyttelijä, samoja itselleen tärkeitä teemoja Bey käsitteli Spike Leen ohjaama Bamboozled-elokuvassa.

Nuorena muslimiksi kääntynyt artisti on ottanut voimakkaasti kantaa esimerkiksi Guantanamo Bayta vastaan. Hän tehnyt muun muassa videon, jossa häntä itseään pakkosyötetään, kuten vankeja. Yasiin Bey teki tämän, jotta ihmiset tietäisivät enemmän vankien epäinhimillisestä kohtelusta.

Flow’n keikalla lavalle kävelee uudesti (mustaksi) syntyneeltä Michael Jacksonilta näyttävä Bey, sylissään suuri punainen ruusukimppu. Seremonialliseen tyyliin hän nyppii kimpusta terälehtiä ja heittelee niitä ympäri lavaa. Tähtien omituisia vaatimuslistoja ajatellen jonkun festivaaliassarin juoksuttaminen kukkakaupassa ei vaikuta pahimmalta vaatimukselta.

Yleisö huutaa artistin tervehtiessä, ilmassa väreilee odotus. Bey kiinnittää lavalle tuomansa kirkkaanpunaisen mikrofonin piuhaan, ja keikka lähtee käyntiin.

Tasan tunti keikan alkamisen jälkeen Bey kiittää yleisöön, irrottaa mikrofoninsa ja poistuu lavalta. Dj seuraa esimerkkiä, muutama yleisön jäsen jää huutamaan ”one more song”, mutta on selvää, ettei sellaista nähdä.

Yasiin Beyn tunti Flow’n lavalla oli erinomainen, hiottu kokonaisuus, jonka artisti veti läpi sellaisella itsevarmuudella, jonka voi hankkia vuosien esiintymisillä. Biisilistaan mahtuivat myös kappaleet Umi says ja Travelling man, klassikot 90-luvulta.

Bey otti ison tilan haltuunsa ja tanssi sydämensä kyllyydestä, liikkeet toivat mieleen kuolleen popin kuninkaan. Kauniisti keinuvat lanteet ja viettelevä hymy ei ehkä ollut sitä, mitä yleensä rap-keikalta odottaa, mutta toimi hyvin.

Artisti onkin ilmoittanut Michael Jacksonin kuoleman vaikuttaneen tyyliinsä.

Miten sitten ihmisoikeuskysymykset? Guantanamo Bayta ei mainittu, mutta keikalla kuultiin sydäntäsärkevä oodi Palestiinan tilanteelle sekä vaatimus lopettaa sodat. Yasiin Bey kertoi lempibändikseen ihmiskunnan ja toivoi sen ottavan vaatimuksen rauhasta tosissaan.

On kai ymmärrettävää, ettei Bey esittänyt kriittisiä kappaleitaan maailman valkoisimmassa maassa, vaikka syytä olisi kyllä ollut. Haastattelupyynnöstä hän kieltäytyi.

Fiksua, koska olisin kuitenkin vain udellut, mikä mustia muslimiartisteja vetää Etelä-Afrikkaan, miten hän suhtautuu Hollywoodiin ja miten Beyn polku on kulkenut underground-piireistä Kanye Westin levyfirmaan.