TaideKirjoittanut jukka vuorio

Ekologinen elämäntapa voittaa turbokapitalismin

Lukuaika: 2 minuuttia

Ekologinen elämäntapa voittaa turbokapitalismin

Teksti Jukka Vuorio

Uusi tamperelainen teatteriryhmä asettaa vastakkain kohtuullisen, inhimillisen elämäntavan sekä kohtuuttoman ja piittaamattoman voitontavoittelun. Lopussa hyvä voittaa pahan, totta kai.

Itsenäisyyspäivänä 2008 nähtiin tamperelaisen Pispalan teatterin julkinen ensiparkaisu, kun ryhmän jäsenet esittivät toimistonsa takapihalla kymmenminuuttisen joulukuvaelman Joulupukin ja Mustan enkelin kohtaamisesta. Esitystä saapui silloin katsomaan jopa 150 henkilöä.

Nyt teatteriryhmä on saanut valmiiksi ensimmäisen kokopitkän teatteriesityksensä, Harjun varjossa. Ulkoilmateatterin lavastus on sikäli harvinainen, että fiktiivinen näytelmä sijoittuu samalle paikalle, jossa oikeastikin ollaan. Tämä lisää melkoisesti katsojan eläytymisen helppoutta.

Näytelmä kertoo yhtä aikaa pienen ihmisen kamppailusta kovassa bisnesmaailmassa, perhesuhteista ja useamman rakkaustarinan, joista toiset ovat lopulta onnekkaampia kuin toiset. Kiinteistöjä myydään ja ostetaan, alkoholia käytetään, välillä vähän riidellään, mutta lopuksi luonnonsuojelu ja hyvä tuuri korjaavat kaiken hyväksi.

Pispalan Teatterin toimistorakennus, jonka takapiha toimii myös Harjun varjossa -näytelmän näyttämönä, sijaitsee erään maan kuuluisimman yleisen saunan naapurissa. Rajaportin sauna on ollut toiminnassa jo 103 vuotta, ja näytelmä alkaa saunan kehumisella maan parhaaksi.

Muutoinkin näytelmässä on havaittavissa pientä product placementia. Voima -lehteä lukee muutamakin eri roolihahmo toimesta, ja lisäksi lehti on näkyvillä koko näytelmän ajan lavastetun baarin lehtihyllyssä.

Päähenkilöistä lakimies Kärppänä nähtävä Jarmo Suomi on kesäteatterinäyttelijä parhaimmillaan. Eleet, liikkeet ja äänenpainot ovat juuri sopivan liioiteltuja. Mitä pidemmälle näytelmä etenee, sitä suurempaan osaan ja parempaan vauhtiin Suomi pääsee. Sivuhahmoista Sylvi Kangaspeskan esittämä kapakkahuora jää erityisen ilmeikkäänä ja sympaattisena hyvin mieleen.

Niko Inkiläisen johtama kolmihenkinen taustabändi tuo esitykseen olennaista syvyyttä, ja kohtausten musiikki seuraa hyvin näyttelijöiden tunnelmia. Inkiläinen on musiikin lisäksi loihtinut näytelmään myös äänitehosteita, jotka sopivasti matkan varrelle ripoteltuina puolustavat paikkaansa.

Bändiin liittyy myös inhimillinen tragedia, kun alkuperäiseksi rumpujen soittajaksi kaavailtu intialainen Suvadeep Das karkotettiin vastoin tahtoaan kotimaahansa ensi-illan kynnyksellä.

Nyt kun Tampereenkin illat lämpenevät, on Harjun varjossa mainiota alkuillan ohjelmaa. Yhteisöllisyys ja hyvä meininki välittyvät jopa väliajan puhvettiin saakka, ja kahvin santsikuppi kuuluu hintaan. Arvostan.

Pispalan teatteri: Harjun Varjossa. Ohjaus: Sirkku Veilahti. Teatteri osoitteessa Pispalan valtatie 11.

Esityksiä vielä su 17.5. klo 16, ke 20.5. klo 19, pe 22.5. klo 19, su 24.5. klo 16, ke 27.5. klo 19, pe 29.5. klo 19, su 31.5. klo 19, ke 3.6. klo 19, pe 5.6. klo 19, la 6.6. klo 16.