Lukuaika: 2 minuuttia

Unkarin kulttuurin päivän konsertti


Tapahtuman tiedot


Luca Csörgeőn (laulu), Krisztián Szabón (klarinetti) ja Máté Dömötörin (piano) konsertti
Unkarin kulttuurin päivänä

  • ke 22.1.2025 klo 18
  • Liszt-instituutissa (Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki)

Unkarin kulttuurin päivää vietetään joka vuosi 22. tammikuuta, sillä tuona päivänä Unkarin reformikauden kuuluisa runoilija Ferenc Kölcsey kirjoitti Hymnin, josta tuli virallisesti Unkarin kansallislaulu vuonna 1989.

Keskiviikkona 22. tammikuuta klo 18.00 alkaen juhlistamme päivää klassisen musiikin konsertilla: Luca Csörgeő (laulu), Krisztián Szabó (klarinetti) ja Máté Dömötör (piano), esittävät unkarilaisten säveltäjien teoksia Liszt-instituutissa, Helsingissä (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

Ilmoittautuminen täällä: https://forms.office.com/e/srr7N7kpBA.

(Tilaisuudessa otetaan valokuvia, joita saatetaan käyttää Liszt-instituutin viestinnässä.)

***

Nuori sopraano Luca Csörgeő on elänyt musiikin keskellä jo pikkutytöstä lähtien. Hän aloitti uransa Unkarin valtionoopperan siipien suojissa, jossa hän esiintyi lapsikuoron jäsenenä ja solistina lähes 15 vuoden ajan. Hän esiintyi ensimmäisen kerran lavalla 5-vuotiaana Budapestin Franz Lisztin musiikkiakatemiassa, jossa hän opiskelee tällä hetkellä maisteriopiskelijana Zita Váradin johdolla. Hän valmistui kandidaatiksi Debrecenin yliopistosta, jossa hän opiskeli Francesca Provvisionaton johdolla. Viime vuosina laulaja on osallistunut säännöllisesti kilpailuihin ja mestarikursseille sekä kotimaassaan että ulkomailla. Tänä vuonna hän juhlisti 15. kansainvälistä kilpailusijoitustaan. Hän on jo hurmannut yleisönsä Sveitsissä, Ranskassa ja Slovakiassa. Hän on esiintynyt muun muassa Veszprém Fest -festivaalilla, Bach for All -festivaalilla ja Ars Sacra –festivaalilla sekä Zuglón filharmonisen orkesterin kanssa. Csörgeőn tärkeimpiin rooleihin kuuluvat Barbarina (Mozart: Figaron häät), Nukkumatti ja Kastekeiju (Humperdinck: Hannu ja Kerttu), Bastienne (Mozart: Bastien ja Bastienne). Viime syyskuussa hän debytoi Paminana Mozartin Taikahuilussa Andrea Rostin ooppera-akatemiassa.

Krisztián Péter Szabó aloitti musiikkiopintonsa kotikaupungissaan Debrecenissä ja valmistui Budapestin Franz Lisztin musiikkiakatemian opettajankoulutuslaitokselta vuonna 2001 klarinettitaiteilijaksi ja -opettajaksi. Vuonna 2003 hän valmistui klarinetinopettajaksi Franz Lisztin musiikin- ja esittävän taiteen yliopiston Debrecenin laitokselta. Sen jälkeen hän valmistui puhallinorkesterin kapellimestariksi Debrecenin yliopiston konservatoriosta vuonna 2006 ja julkisen koulutuksen johtajaksi ja sertifioiduksi opettajaksi Budapestin tekniikan ja taloustieteiden yliopistosta vuonna 2015. Hän toimii solistina ja orkesteritaiteilijana lukuisissa kotimaisissa ja ulkomaisissa orkestereissa ja tuotannoissa. Vuosina 2009-2022 hän toimi Erkel Gyula -puhallinorkesterin kapellimestarina ja vuodesta 2016 alkaen Valcer -kamariorkesterin kapellimestarina. Vuonna 2021 hän perusti Valcer -klarinettikvartetin, jonka taiteellinen johtaja hän on. Yhtyeen unkarilaisen nykymusiikin konsertteja tukevat Unkarin henkilöstöministeriö EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) ja Unkarin kansallinen kulttuurirahasto NKA (Nemzeti Kulturális Alap). Szabó on vuosittain mukana järjestämässä Debrecenin korkeakoulujen ja yliopistojen kansallisia klarinettikilpailuja, joissa hänen oppilaansa ovat voittaneet useita erikoispalkintoja sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen sijan. Vuodesta 2022 hän on toiminut Négyarc teatteriseurueen taiteellisena johtajana ja sooloklarinetistina.

Máté Dömötör on soittanut pianoa 7-vuotiaasta lähtien ja opiskelee tällä hetkellä Budapestin Franz Lisztin musiikkiakatemiassa. 21-vuotias nuori taiteilija on voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja, muun muassa 1. palkinnon Pietro Argento -musiikkikilpailussa Italiassa ja Broumov Key -pianokilpailussa Tšekissä sekä 2. palkinnon Cesar Franck -pianokilpailussa Brysselissä ja Ricard Vines -pianokilpailussa Espanjassa. Hän on esiintynyt myös Budapestin Franz Lisztin musiikkiakatemiassa ja Taiteiden palatsissa, Stuttgartin Liszt-instituutissa, Münchenin Steinway-Hausissa sekä Prahan Rudolfinumissa.