Kirjoittanut Elisa Helenius

Sayaka Muratan Lähikaupan nainen on palkitun kirjailijan raadollinen kuvaus Japanin urakeskeisestä työkulttuurista

Lukuaika: < 1 minuutti

Sayaka Muratan Lähikaupan nainen on palkitun kirjailijan raadollinen kuvaus Japanin urakeskeisestä työkulttuurista

Lähikaupan nainen

Sayaka Murata

Lähikaupan nainen on omalaatuisen hauska ja lämminsydäminen kirja, jota lukiessa voi aistia japanilaisen konbinin kuin asioisi siellä itse. Kyseessä on ensimmäinen suomennos palkitulta Sayaka Muratalta (s. 1979). Soljuvan suomennoksen takana on japanologi Raisa Porrasmaa. 

Keiko on 36-vuotias japanilainen, joka on 18 vuotta työskennellyt myyjänä samassa lähikaupassa Tokiossa. Hän ei ole koskaan seurustellut. Sisko ja kouluaikojen kaverit ovat perustaneet perheet ja edenneet urallaan, ja he ovat huolestuneita Keikosta. 

Lähikaupan nainen kuvaa naisiin kohdistuvia odotuksia ja urakeskeistä työkulttuuria. Lukijalle ei paljasteta, mitä Keiko opiskeli yliopistossa, mutta selvästi se ei kiinnostanut häntä tarpeeksi. Keiko ja hänen tapaamansa katkera työtön mies kokevat, ettei heistä ole kenellekään harmia, mutta silti muut arvostelevat heitä.

Toisaalta Keiko toteuttaa japanilaisen työhulluuden ihannetta. Hän vain tekee sen muiden mielestä vääränlaisessa työssä. Kun Keiko joutuu ympäristön painostuksen takia luopumaan myyjänpestistään, häneltä viedään samalla identiteetti ja mielekäs tekeminen. 

Kirjan voi tulkita autismin kirjoon kuuluvan henkilön elämän kuvaukseksi. Keiko on täydellisen keskittynyt lähikaupan hoitamiseen, eikä hänellä ole vapaa-aikaan liittyviä kiinnostuksen kohteita. Muille merkitykselliset asiat, kuten pukeutumistyyli, rakastuminen ja lastensaanti, eivät merkitse Keikolle mitään. Murata käsittelee romaanissaan myös sosiaalisia rooleja: Keiko matkii salaa muita, jotta menisi läpi ”normaalina”.  

mainos

Humaani teos puolustaa oikeutta elää omannäköistä elämää ja kritisoi ihmisten tunkemista muotteihin. 

Sayaka Murata 

Lähikaupan nainen 

Gummerus 2020, 126 s.