Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Loudest Voice -sarja ja Bombshell -elokuva kuvaavat kuinka Roger Ailesin valejournalismi teki Fox Newsistä USA:n katsotuimman uutismedian ja Donald Trumpista presidentin

Lukuaika: 2 minuuttia

Loudest Voice -sarja ja Bombshell -elokuva kuvaavat kuinka Roger Ailesin valejournalismi teki Fox Newsistä USA:n katsotuimman uutismedian ja Donald Trumpista presidentin

Vuonna 1996 aloittanut Fox News on osa australialais-amerikkalaisen media­moguli Rupert Murdochin (1931–) globaalia mediaimperiumia. Uutiskanavan ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi Murdoch palkkasi äärimmäisen omavaltaisena vallankäyttäjänä tunnetun Roger Ailesin (1940–2017).

Ailes haistoi mediakentältä löytyvän tilaa arvoiltaan konservatiiviselle ja viihteellisen hyökkäävälle uutiskanavalle. Hän palkkasi alaisikseen lakeijoita ja valitsi uutisankkurinsa seksuaalisen vetovoiman ja/tai provosoivan röyhkeyden kriteereillä. Hän ei myöskään kaihtanut keinoja ohjailla uutisointia omien mielihalujensa ja laskelmiensa näkökulmasta. 

Valittu tie oli menestyksellinen sekä kaupallisesti että poliittisesti. Muutamassa vuodessa Fox News nousi USA:n katsotuimmaksi kaapeliuutiskanavaksi. Republikaaneja yhä tukevaa kanavaa pidetään myös keskeisenä Donald Trumpin presidenttitien raivaajana.

Huolellisen taustatyön päälle dramatisoidussa Loudest Voice -tele­visiosarjassa käydään läpi Fox Newsin ensimmäiset 20 vuotta. Kulmikkaana toimintasankarina usein nähty Russell­ Crowe onnistuu ulkoista olemusta myöten eläytymään työmaallaan ja yksityiselämässään öykkäröivään esikuvaansa.

mainos

Sarjassa Ailesin täydellinen piittaamattomuus journalistisista perus­periaatteista näyttäytyy esimerkiksi hänen jatkuvassa puuttumisessaan toimitta­jien työhön sekä halussaan suosia valeuutisia silloin, kun uskoo niiden vastaavan yleisön toiveita paremmin kuin totuus.  

Median korruptiota kuvastaa myös kohtaus, jossa hän selittää kärsivällisesti uutiskanavalle kaunaa kantavalle Donald Trumpille yhteistyön hyödyistä molemmille osapuolille.

Mediaomistajuuden valta konkretisoituu puolestaan astelemassa, jossa Murdoch joutuu omien bisnesetujensa takia puuttumaan Ailesin kanavansa kautta presidentti Barack Obamasta kylvämiin asiattomuuksiin.

Sarjassa ei peitellä sitäkään, miten vainoharhainen Ailes vakoili ympärillään vaikuttavia ihmisiä sekä ahdisteli seksuaalisesti naispuolisia alaisiaan. Tämä johti lopulta hänen eroonsa vuonna 2016.

Charles Randolphin samaan Fox Newsin vinoutuneeseen maailmaan sijoittuva elokuva Bombshell painottaa Ailesin (John Lithgow) häirinnän kohteeksi joutuneiden naisten näkökulmaa. Keskeisissä rooleissa nähtävät Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie ilmentävät vakuuttavasti minkä takia tällaisia ­törkeyksiä vastaan on vaikea nousta silloin, kun niihin syyllistyvä ei ole vain oma esimies, vaan portinvartija koko alalle ja omalle uralle. Samalla näytetään, miten hiljaisuuden rikkominen on ­omiaan synnyttämään torjuntaa ja viestintuojiin kohdistuvaa vihaa.

Asetelma on siis täysin sama kuin #metoo-kampanjan käynnistäneessä elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin tapauksessa.

Bombshellissä huomiota saa sekin, miten tarkkaan tuotteistettuja kaupallisten kanavien ohjelmat saattavat olla juontajiensa ulkonäköä myöten. 

Yhdessä Loudest Voice ja Bombshell kuvaavat miten politiikan, talouden ja median vallankäyttö leikkaavat sekä toisiaan että yksityisten ihmisten elämää. Samalla esiin nousee kysymys siitä, miten institutionaaliset valta­rakenteet eivät vain suojele, vaan usein jopa tukevat Ailesin tapaisten persoonien menestystä.

Tom McCarthy ja Alex Metcalf:
Loudest Voice (2019)

Nähtävillä HBO-Nordicilla

Charles Randolph:
Bombshell – hiljaisuuden rikkojat