Myös Ruotsi kieltää turkistuotantoa ainakin väliaikaisesti

Tanska ja Hollanti ovat jo päättäneet kieltää minkkien kasvattamisen, koska minkkitarhoilla on levinnyt koronatartuntoja. Nyt myös Ruotsin maatalousvirasto on päättänyt kieltää minkkien kasvattamisen ainakin tämän vuoden ajaksi. Koronan torjumiseksi Euroopassa on tapettu miljoonia turkiseläimiä. Muun muassa Saksa ehti sulkea viimeisen turkistarhansa ennen pandemiaa.

Saga Furs Oyj (ent. Turkistuottajat Oyj) on Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton vuonna 1938 perustama turkishuutokauppayhtiö joka tukee turkiseläintuotantoa ja myy turkiksia. Yhtiö tekee myös vaikuttajaviestintää ja on esimerkiksi sponsoroinut Alma Media Oyj:n vuosittaista Optio Gaalaa, joka kerää saman katon alle yhteiskunta- ja mediavaikuttajia. Optio Gaalassa vaikuttajille esitellään muotinäytöksessä turkiksiin verhoutuneita mannekiineja.
Sado Furs -vastamainoksessa poseeraa Otto-kettu, joka on todennäköisesti karannut itse turkistarhalta. Vankeus verkkopohjaisessa häkissä on pilannut Oton nilkat lopullisesti, mutta hän viettää nykyään iloista ketun elämää Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä.

Ruotsin eläinlääketieteen laitos ja kansanterveysvirasto ovat arvioineet, että tarhoilla leviävä korona aiheuttaa riskin niin ihmisten kuin eläintenkin terveydelle. Tämän arvion perustuen Ruotsissa kielletään pentujen teettäminen tänä vuonna ja kiellettiin tuomasta minkkejä maahan.

Minkkien tarhaus saa mahdollisesti jatkua Ruotsissa vuonna 2022, mikäli pandemia hellittää. Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs kommentoi uutista.

”Vaikka kyseessä on väliaikainen kielto, tekee se alan tulevaisuuden Ruotsissa todella vaikean. Jos koronaviruspandemiaa ei saada kuriin, tuskin Ruotsissa sallitaan tarhausta myöskään ensi vuonna. Alan pitkän tappioputken huomioon ottaen lienee todennäköistä, että moni tarhaaja lopettaa kokonaan.”

Ann Lindberg, Ruotsin eläinlääketieteen laitoksen johtaja kertoo Ruotsin maatalousviraston tiedotteessa, että kokemukset Ruotsista, Tanskasta ja Hollannista osoittavat, että niin kauan kuin virus leviää yhteiskunnassa on minkkitilojen virustartuntojen estäminen vaikeaa. 

Suomessa tapetaan vuosittain noin 3,5 miljoonaa turkiseläintä, joista 1,4 miljoonaa on minkkejä. Ruokavirasto on testannut minkki- ja supikoiratiloja. Kuolleita ja heikkokuntoisena tapettuja turkiseläimiä on testattu 120 tilalta. Suomessa on havaittu, että myös supikoirat voivat kantaa virusta ja tämä lisää riskiä Suomessa, joka on Euroopan ainoa maa, jossa supikoiria tarhataan.

Koronapandemia on koetellut jo valmiiksi heikosti kannattavaa turkisalaa. Saga Fursin syksyllä 2020 järjestämä huutokauppa epäonnistui pahasti. Pysähtyneiden markkinoiden takia myymättä jäi miljoonien kettujen, supikoirien ja minkkien nahkoja. Saga Furs järjestää vuosittain neljä suurta huutokauppaa, joissa myydään valtaosa Suomessa tuotetuista turkiksista.

Minkkejä suomalaisella tarhalla vuonna 2018. KUVA OE

Viime vuonna Business Finland, Valtionkonttori ja ELY-keskuksen myönsivät alan yrityksille yhteensä yli viisi miljoonaa euroa koronatukea. Vaikka tukien saamisen edellytykseksi on asetettu taloudellisesti kannattava toiminta ennen koronapandemiaa, on tukia myönnetty myös vuosia raskasta tappiota tehneelle alalle.

Eurogroup for Animals ja Fur Free Alliancen sekä näiden jäsenjärjestöt lähettivät joulukuussa Euroopan komissiolle kirjeen, jossa vaaditaan Euroopan laajuista kieltoa minkkien kasvattamiselle ja elävien minkkien ja niiden nahkojen kuljetuksille.