”Nythän on käynyt niin, että Caruna ja muutkin sähköyhtiöt – eivät tosin kaikki – ovat monopolinsa turvin suorastaan ryöstöhinnoitelleet”, toteaa kokoomuksen Ben Zyskowicz vuonna 2020. Apuun hän huutaa demaripääministeriä.
Loppuvuodesta 2013 Jyrki Kataisen (kok) hallitus teki virheen, johon sen ajoi sokea ideologia. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta poisti sähköverkkojen ylläpitämisen valtionyhtiö Fortumin strategisista tehtävistä ja tämän päätöksen myötä avattiin tie myydä yhtiön sähkäverkot Carunalle. Loppu onkin sitten tuttua tarinaa: Caruna on nostanut hintojaan, asiakkaat ovat voimattomina puineet nyrkkejään ja tämän jälkeen Caruna on jälleen nostanut hintojaan.
Sähköverkko on niin sanottu luonnollinen monopoli. Eli kuka hallinnoi sähkön siirtoon käytettävää verkkoa käytännössä hallinnoin sitä kuka saa siirtää sähköä ja kuinka paljon siitä pitää maksaa.
Sijoittajan vinkkelistä tarkasteltuna luonnollisen monopolin hankkiminen on tietenkin houkuttelevaa. Siinähän saa käytännössä luvan painaa rahaa, kun sähköverkon kaltainen yhteiskunnalle välttämätön infra on annettu lypsettäväksi. Luonnollista monopolia yksityistäneistä poliitikoista turhan monet vaikuttivat olevan kuitenkin niin pöhinöissään, että jotenkin kapitalismin luonne pääsi unohtumaan sen nimiin vimmaisesti vannoviltakin.
Nyt, seitsemän vuotta tuon kohtalokkaan päätöksen jälkeen oppositioon joutuneen kokoomuksen kansanedustajat kuumottavat demaripääministeriä siitä, että Caruna on nostanut hintoja ja rahastaa tällä luonnollisella monopolillaan. Olen hämilläni. Miksikö nämä kokoomuslaiset luulevat Carunan ostaneen sen sähkönsiirtoverkon? Ihan omaksi ilokseenko, vai juuri voittoa tehdäkseen?
”Me kokoomuksessa tiukasti vaadimme, että näistä monopolivoitoista on päästävä eroon ja ryöstöhinnoittelun on loputtava”, edustaja Zyskowicz vyöryttää ja ainoastaan tuulessa hulmuavat punaliput puuttuvat kuvasta.
Carunan varatoimitus- ja talousjohtaja Jyrki Tammivuoren esittämä ratkaisu ongelmaan kuulostaa muuten suoraan kokoomuksen työkalupakista nostetulta: ”Sähköveron alentaminen nopein keino hillitä sähkönjakelun kustannuksia”. Tämä ajatus on esitetty epäilemättä vilpittömin mielin ja kertoo omalla tavallaan myös sen, että Carunalla ei itsellä ole mitään aikomuksia pudottaa hintojaan. Sähköveron pudottamiseen liittyy tässä yhteydessä muuten sellainen ongelma, että jostain valtion niitä tuloja pitää saada ja esimerkiksi Caruna on ollut erinomaisen taitava välttelemään veronmaksua.
Olen erittäin hämilläni siitä, kuinka kapitalismi on jälleen kerran päässyt yllättämään puolueen, joka on vuosikymmenet ajanut kovempaa kapitalismia peliin ja edesauttanut kapitalismin kielteisiä vaikutteita vastaan puskurina toimivan pohjoismaisen hyvinvointivaltion rapistamista. Olisin kiinnostunut kuulemaan, että miten kokoomuksessa on ihan oikeasti mietitty tässä luonnollisen monopolin myynnissä käyvän. Että onko meillä jossain kapitalismin historiassa esimerkki siitä, että markkinat ihan hyvää hyvyyttään leikkaavat tulojaan? Itse en ole moisesta kuullut.
Kokoomus haastoi tällä viikolla eduskunnassa Marinin hallitusta ja vaati hallitusta tekemään jotain näille ahneille yhtiöille, jotka tekevät juuri sitä, mitä meille aina yhtiöiden tehtäväksi kerrotaan: eli voittoa omistajille. Olivat kokoomuksessa jo huhtikuussa tehneet aloitteenkin asiasta.
Kokoomuksen edustaja Pia Kaumakin osallistui kuluvan viikon keskusteluihin ja on aikaisemminkin todennut, että ”Suomalaisten rahastaminen monopolitoiminnan turvin on moraalitonta”. Myös Pia Kauma oli vuonna 2013 kansanedustajana ajamassa sähköverkon yksityistämistä.
Kauma myös tivasi hallitukselta, että aiotaanko ”rahoja palauttaa ryöstöhintoja maksaneille kansalaisille”. Käsittääkseni Suomen valtio ei täysin ongelmitta voi takavarikoida Carunan varallisuutta ja jakaa sitä omavaltaisesti em. yhtiön asiakkaille. Kenties kokoomus kertoo meille jossain vaiheessa, minkä lain perusteella näin voi toimia. Vai pitäisikö nämä kapitalismin alttarilla annetut uhrilahjat korvata valtion kassasta?
Eli siis kerrataan: Kokoomus intoili valtion omaisuuden myymisellä ja halusi yksityisen rahan tehokkuutta yhteiskunnan toimintaan. Nyt yksityinen raha on tehnyt juuri niin kuin se aina tekee ja kokoomus pyytää demareita pyyhkimään pyllyä. En ymmärrä tätä. Siellä Kansakoulunkadun puoluetoimistolla ja puolueen elimissä vaikuttaa ihmisiä, joiden toistuva mantra on yksityistäminen ja sitä jotenkin kuvittelisi että nämä ihmiset olisivat hieman perehtyneet siihen, kuinka heidän ideologiansa mukaan toimivat toimijat, no, toimivat.
Itse voisi suositella aiheesta kiinnostuneilla ja yksityistämistä vimmaisesti ajaville Teatteri Jurkassa pyörivää Kapitalismi – tarinoita pääomasta esitystä:
”Kapitalismi on kaikki yhteiskunnan tasot ja rakenteet läpäisevä toimintamalli ja ideologia. Se sitoo meidät kaikki yhteen ja määrittää yhteiskunnan toimintaa niin valtioiden kuin yksilöidenkin tasolla. Aihe on melko laaja yhdessä teatteriesityksessä käsiteltäväksi. Kapitalismissa teemaa lähestytään konkretian ja heijastumien kautta – eli osoitetaan se miten kapitalismi näkyy ihmisen elämässä.”