Banksy valtasi Nykin

Teksti Häirikkö

Katutaiteen mysteerimies Banksy vietti lokakuun New Yorkissa.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä megatunnettu katutaiteilija Banksy tiedotti tekevänsä lokakuun ajan joka päivä uuden taideteoksen New Yorkiin. Taidenäyttely/performanssin nimi oli Better Out Than In. Hänen onnistui lähes pitämään lupauksensa. Lopputuloksena oli määrittelyjä pakeneva sekä genrerajoja ylittävä kokonaisuus.

Kuten katutaide niin usein, monet kuukauden aikana toteutetuista teoksista katosivat hyvinkin nopeasti. Osa oli väliaikaisia performansseja alkujaankin. Tämä väliaikaisuus on tietysti harmillista, mutta toisaalta myös osa teosten luonnetta: Banksy itse on haastatteluissa todennut, että näkee mieluummin teoksensa vandalisoituna kuin paikoiltaan taidehuutokauppoihin siirrettyinä.

Kuukausi alkoi hyvin, ensimmäinen teos The Street is in Play maalattiin piiloon ripeästi. Tämä päälle maalatuksi tuleminen sopii kyllä aika hyvin kyseisen teoksen luonteeseen.

The Street is in Play

Määriteltyään töidensä luvattomuuden Banksy siirtyi kommentoimaan New Yorkin graffitiperinteitä. This is My New York Accent -teoksen viittaus graffitien varsin tiukkoihinkin konventioihin on riemastuttava. Sapluunalla toteutettu teos näyttää tägiltä, mutta ei sitä ole. Banksy itse on todennut siirtyneensä graffiteista sapluunoihin sen takia, että ei ollut kummoinen graffitimaalari.

This is My New York Accent

Vaikka This is My New York Accentin voikin tulkita piikittelyksi graffitikulttuurille, Banksy lopetti omaehtoisen residenssinsä newyorkilaiselle graffitikulttuurille osoittamallaan kunnianosoituksella – kuplakirjaimin maalatulla ”Banksy”-graffitilla.

Banksy!

Näiden teosten väliin mahtuu kuitenkin kuukauden edestä teoksia. Osa niistä oli klassisia banksyjä, kuten kaatuneen liikennemerkin ja majavan yhdistävä teos. Osa puolestaan koetteli katutaide-termin rajoja. Banksy esimerkiksi muutti yhden kuorma-auton liikkuvaksi puutarhaksi sekä toisen kuorma-auton eläintenkuljetusautoksi. Molemmat autot kiertelivät vuorollaan pitkin kaupunkia.

Sirens of the Lambs -teoksen piipittävillä pehmoeläimillä täytetty teurasauto herätti huomiota katuvilinässä kiertäessään Meatpacking Districtiä ja muistutti eläimiin liittyvästä kaksoisstandardista: samalla, kun kiinnymme entistä enemmän lemmikkeihimme ja rakastamme antropomorfisia eläinhahmoja, kohtelemme tuotantoeläimiä huonommin ja huonommin.

Kuukauden mittaan Better Out Than In muodostui kollektiiviseksi taidekokemukseksi, kun yleisö metsästi uusia teoksia pitkin poikin kaupunkia taiteilijan päivittäin antamien vihjeiden perusteella. Töiden etsiminen oli parhaimmillaan melkoista salapoliisityötä. Salapoliisityötä lienee sekin, kun joku kiinnitti jäljityslaitteen Sirens of the Lambs -teoksen kuorma-autoon. Oletettavasti tavoitteena oli seurata autoa Banksyn salaiseen päämajaan.

Toisinaan fanien ja paikallisten kohtaamiset eivät olleet pelkästään ongelmattomia. Kuten esimerkiksi tapauksessa, jossa pari sankaria rupesi vaatimaan maksua siitä, että he paljastaisivat peittämänsä teoksen yleisölle.

Nykin pormestari vaati Banksya vangittavaksi ja poliisit olivat läpi kuukauden valppaina. Kiinniotto ei onnistunut, mutta Ilmeisesti poliisit kuitenkin onnistuivat omalla läsnäolollaan estämään lokakuun 23. päivän taideteoksen.

Viranomaisten valpastumisella oli odottamattomia sivuvaikutuksia. Poliisit nappasivat kiinni rysän päältä legendaarisen katutaiteilija Space Invaderin, joka oli kaupungissa levittämässä omia mosaiikkitöitään. Olisiko ranskalainen Invader jäänyt kiinni ilman Banksyn lietsomaa hysteriaa? Toisaalta, oliko Invader kaupungissa alkujaankin päästäkseen osingolle Banksyn herättämästä huomiosta?

Yksi kuukauden riemastuttavimmista teoksista oli Art Sale, joka koostui Keskuspuistoon pystytetystä myyntikojusta. Kojussa myytiin 60 dollarin kappalehintaan varsin geneerisen oloisia Banksy-tauluja, joiden kaltaisia löytyy joka ikiseltä torilta. Tavallisista rahastusyrityksistä poiketen nämä taulut olivat aitoja signeerattuja banksyjä, kukin kymmenien tuhansien arvoisia.

Kukaan itseään kunnioittava taiteenystävä ei tietenkään ostanut näitä ilmeisiä feikkejä, ja yllä olevasta videosta näkyy, kuinka surkeasti kauppa kävi. Performanssi osoitti taiteen arvostuksen subjektiivisuuden ja taidemaailman hulluuden. Geneeriset taulut muuttuivat arvoteoksiksi sillä sekunnilla, kun Banksy ilmoittautui niiden maalaajaksi ja satunnaisten ostajien taulut muuttuivat sisustustauluista huippuinvestoinneiksi.

Riemastuttavana sivujuonteena Art Sale -koju sai kopioijat liikkeelle. Fake Banksy Sells Out -teos toisinsi Banksyn myyntikojun tauluineen päivineen reilu viikko alkuperäisen Art Sale -performanssin jälkeen.

Taiteilijoiden Dave Cicirellin ja Lance Pilgrimin kojussa tosin ilmoitettiin näkyvästi myynnissä olevien teosten olevan feikki-banksyjä, mutta silti ne myytiin loppuun alta aikayksikön. Asiakkaina oli varmasti onnenonkijoita, jotka ostivat tauluja varmuudeksi, ties vaikka paljastuisikin että kyseessä on sittenkin aito Banksy-tempaus. Toisaalta Fake Banksy Sell Out oli todella raikas ja kekseliäs performanssi. Olisin hyvinkin mielelläni ostanut itselleni feikki-banksyn, joka olisi taltio tuosta performanssista.

Aivan kaikki Better Out Than In -projektin aikana syntyneet taideteokset eivät kuitenkaan sijoittuneet fyysisesti Nykkiin. Heti alkukuusta Youtubeen ladattiin Rebel Rocket Attack -video. Video näyttää tavanomaiselta terroristien/vapaustaistelijoiden propagandavideolta viimeisiin sekunteihin saakka. Lopussa tapahtuva käänne muuttaa videon luonteen tyystin, joten kannattaa katsoa loppuun saakka.

Kaiken mahtavuuden keskellä kuukauden mahdollisesti hienoin teos on kuitenkin The Banality of the Banality of Evil. Banksy osti paikallisesta vanhan tavaran liikkeestä maisemataulun ja maalasi siihen oman lisänsä. Romanttiseen miljööseen istutettu maisemaa ihaileva natsiupseeri on kekseliäs teos jo itsessään, mutta tämä on vasta ensimmäinen kerros teoksesta.

Banksy toimitutti korjailemansa maalauksen samaan liikkeeseen, josta alkuperäisen taulun osti ja teki tiettäväksi, kuka teosta on korjaillut. The Banality of the Banality of Evil huutokaupattiin ja siitä pulitetut 615 000 dollaria meni kauppaa pyörittävän HIV-positiivisia kodittomia tukevan Housing Works -järjestön toimintaan.

The Banality of the Banality of Evil

Mitä Better Out Than In -kuukaudesta sitten jäi käteen? Banksy osoitti jälleen kerran olevansa monipuolinen taiteilija, joka onnistuu uudistumaan silloin kun hän on vaarassa muuttua kliseeksi. Muuttamalla kokonaisen suurkaupungin henkilökohtaiseksi galleriakseen hän myös sähköisti yleisön ja taiteilijan välistä suhdetta sekä kutsui virkavallan kuukauden mittaiseen hippaan.

Röyhkeydessään projekti on vertaansa vailla, eikä kukaan todennäköisesti hetkeen toteuta mitään vastaava.

Taiteilija itse kommentoi projektia Village Voicessa lokakuun 9. päivänä julkaistussa haastattelussa.

”Tämän näyttelyn järjestämiselle ei ole olemassa yhtään mitään syytä. Tiedän, että katutaide vaikuttaa alati useammin taiteilijauran markkinointiponnistelulta, joten halusin tuottaa taidetta, josta ei roiku hintalappua. Ei ole gallerianäyttelyä, ei ole kirjaa, ei ole elokuvaa. Tämä projekti on täysin tarkoitukseton. Toivon, että se merkitsee jotain.”

Katso kaikki Better Out Than In -teokset taiteilijan omilla sivuilla: www.banksyny.com

Banksyn ohjaama dokumentin ja fiktion sekainen Exit Throught The Gift Shop on katsottavissa Yle Areenassa.