YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Maataloutemme varmuuskopiot

Lukuaika: < 1 minuutti

Maataloutemme varmuuskopiot

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 9.3.–15.3.

Huippuvuorten siemenholviin on nyt varastoitu puoli miljoonaa näyte-erää siemeniä. Tämä holvi, Svalbard Global Seed Vault, otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten, ja siitä on tarkoitus kartuttaa maailman laajin yksittäinen kasvien siemenpankki. Varastoinnissa ovat etusijalla sellaiset ravintokasvit, jotka ovat tärkeitä kestävän maatalouden kannalta.

Holviin mahtuisi jopa neljä ja puoli miljoonaa siemenerää, mutta siemenpankkitoiminnan johtoporrasta edustava Cary Fowler ei usko, että puolentoista miljoonan erän raja ylitetään hänen elinaikanaan. Yksikin miljoona olisi hänen mielestään riittävä määrä diversiteetin säilyttämiseksi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Huippuvuorten holvi ja sen maantieteellinen sijainti on suunniteltu siten, että siemenet säilyisivät pakkasessa vaikka ilmasto lämpenisi tai holvin jäähdyttämisessä normaalisti käytetyn sähkön saanti lakkaisi. Holvissa on siemeniä nyt noin 3 700 kasvilajista. Siemenet ovat peräisin 226 valtion alueelta.

Cary Fowler valotti viljelyskasvikysymystä yleisemmin TED-konferenssissa heinäkuussa 2009 (katso 17-minuuttinen video alla). Esityksessään Fowler kertoi muun muassa omenalajikkeista, lajikkeiden sukupuutoista, maailman siemenpankeista ja siitä, miksi ravintokasvien monimuotoisuutta on suojeltava varsinkin ilmaston muuttuessa.

Voisipa lintulajeja turvata yhtä helposti kuin kasveja! Tämänvuotinen, ilmastonmuutoksen vaikutuksiin keskittyvä The State of the Birds -katsaus kertoo, että melkein joka kolmas yhdysvaltalainen lintulaji on joko uhanalainen, vaarantunut tai populaatiokooltaan merkittävästi taantunut. Heikentyneet selviytymismahdollisuudet rasittavat erityisen monia valtamerilintuja ja Havaijin saarilla esiintyviä kotoperäisiä lintulajeja.

Amerikkalaisten linturaportista kertoivat NatGeo News Watch ja Society of Environmental Journalists.

Voisiko tavallista äärevämpi auringonpilkkuminimi hillitä maapallon ilmaston lämpenemistä? Voisimmeko saada uuden ”pienen jääkauden”, jos aurinko kokisi taas Maunderin minimin kaltaisen hiljaisen jakson?

Kysymystä on tutkittu Potsdamissa tietokonemallien avulla, ja niiden perusteella arvellaan, että auringon pienempi aktiivisuus vähentäisi maapallon globaalin keskilämpötilan nousua enintään 0,3 celsiusastetta tämän vuosisadan loppuun mennessä. Se ei siis riitä kompensoimaan ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttamaa lämpenemistä, josta voi tulla kymmenkertainen, jos nykymeno jatkuu.

Auringonpilkkututkimus julkaistiin Geophysical Research Letters -lehdessä. Reuters uutisoi siitä.