Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Maria Michelsson
New Yorkissa kulutetaan runsaalla kädellä ja tehdään biojätteen kierrätys hankalaksi.
New Yorkin joulumyynnistä odotetaan hyvää, vaikka kaupunki toipuu edelleen lokakuun lopussa iskeneestä hurrikaanista. Heti kiitospäivän jälkeen oli kaksi alennusmyyntiä, musta perjantai (Black Friday) ja Cyber Monday. Lehdet julkaisevat USA:n vuoden vilkkaimmaksi kutsutun ostospäivän eli mustan perjantain ostosoppaita, ja osa kaupoista avaa ovensa keskiyöllä. Ryysikseltä ja käsirysyiltä voi välttyä Cyber Mondayna, jolloin shoppaillaan netissä.
”Kybermaanantaita” seurasi ensimmäistä kertaa Giving Tuesday, joka kannustaa yhteisöjä ja ihmisiä tukemaan voittoa tavoittelemattomia orgaanisaatioita. Amerikkalaiset lahjoittivat viime vuonna hyväntekeväisyyteen 298 miljardia dollaria, mutta Yhdysvallat on myös kova kuluttamaan maailman luonnonvaroja. Ympäristöjärjestö WWF ja Suomen ympäristöministeriö tiedottivat elokuussa, että maailman tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu loppuun.
Niin ihana kuin New York onkin, niin jätteen määrä ahdistaa. Kahviloissa on tyytyminen kertakäyttökuppiin, vaikka juomaa ei ottaisi mukaan, kaduilla lojuu jätesäkkejä odottamassa roska-autoa ja kaupoissa ostokset pakataan kahteen päällekkäiseen muovikassiin.
Whole Foods -luomuruokakaupoissa saa sentään 10 senttiä alennusta, jos tuo oman kassin. Ja voileivistään tunnettu brittiketju Pret A Manger lahjoittaa USA:ssakin ylijääneen ruoan hyväntekeväisyysjärjestöille, jotka ruokkivat nälkäisiä.
Kotona kasvissyöjää kismittää se, että biojätettä ei voi kierrättää. Taloyhtiössämme oli aiemmin komposti, mutta se lakkautettiin ötököiden vallattua sen. Otin yhteyttä NYC Department of Sanitation’s Bureau of Waste Prevention, Reuse and Recyclingiin, joka vastaa kierrätyksestä, kompostoinnista ja roskaamisen ehkäisystä, ja kysyin, mitä biojätteelle kannattaisi tehdä. Vastaus kuului, että se kuuluu sekajätteeseen. Sekä biojätteen laittaminen vessanpönttöön että tiskialtaan alle asennettava jätemylly kuormittaisivat kaupungin vesivarantoja ja kerrostalon putkia.
New Yorkissa on 25 greenmarketia (viljelijät myyvät tuotteitaan ulkosalla), jotka ottavat vastaan kotitalouksien ruoantähteitä. Asuinpaikassani Bronxissa ei ole niistä yhtäkään. Komposti takaisin! Talossamme on sen sijaan kierrätyspönttö paperille ja kartongille ja toinen muoville, lasille ja metallille. Esimerkiksi jukurttipurkkeja ja muovikasseja ei pysty kierrättämään.
No, ei Suomikaan ole täydellinen. Suomen ympäristökeskus kertoi syyskuussa, että sekajätteeseen heitetään yhä paljon kierrätettäväksi kelpaavaa jätettä. Yleisimmin sekajätteeseen päätyy biojäte. Entinen opiskelukaveri oli tuohtunut Facebookissa: Stockmann ei myy yksittäisiä banaaneja vaan laittaa ne suoraan roskikseen.
Syyskuussa edesmennyt amerikkalainen laulaja Andy Williams muistuttaa: ”It’s the most wonderful time of the year” (”on vuoden ihanin aika”). Ollaan siis positiivisia. Suomalainen Kone toimittaa tulevalle metroasemalle Manhattanin Upper East Sidella yhdeksän kappaletta liukuportaita, jotka kulkevat tyhjinä hitaammin eli säästävät energiaa.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta lukijoille. Muistakaa, että joulun lahjapaperit kuuluvat painovärien ja teippien takia energia- tai sekajätteeseen ja uudenvuodentinat lyijystä johtuen vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen. Uusiokäyttö on luonnollisesti suotavaa.