YleinenKirjoittanut mirka kartano

Säästäkää Melbournen musiikki!

Lukuaika: 2 minuuttia

Säästäkää Melbournen musiikki!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Uusi alkoholilaki uhkaa sulkea pienet keikkapaikat.

Helmikuussa Melbournessa kampanjoidaan elävän musiikin puolesta, sillä yhä useampi keikkapaikka on alkuvuodesta ajautunut taloudelliseen ahdinkoon. Syynä äkilliseen rahapulaan ovat tiukentuneet alkoholiluvat, jolla Victorian osavaltion hallitus yrittää suitsia lisääntynyttä katuväkivaltaa.

Logiikka kuitenkin ontuu. Päättäjät ovat jakaneet anniskeluravintolat eri kategorioihin, joista monet livemusiikkia tarjoavat klubit ja keikkapaikat on luokiteltu niin sanottuun riskiryhmään. Riskiryhmään sijoitettuja ravintoloita rokotetaan korkeimmilla alkoholiveroilla sekä koventuneilla turvallisuusmääräyksillä, joiden kustannukset ovat monelle indie-musiikkia tarjoavalle klubille liikaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tammikuussa ovensa sulkeneella The Tote -klubilla ei ollut varaa kohtuuttoman kalliiksi kivunneisiin alkoholilupiin.

Melbournelaiset musiikinystävät aktivoituvat tammikuussa, kun 30 vuotta punk- ja metallimusiikkiin keskittynyt The Tote -klubi sulki yllättäen ovensa. Kulttimaineen saavuttanut keikkapaikka ei pystynyt jatkamaan toimintaansa uuden alkoholipolitiikan puristuksessa.

Pari tuhatta melbournelaista kerääntyi klubin eteen osoittamaan mieltään ja paikalliset muusikot kampanjoivat etulinjassa Toten puolesta. Punkkiluolan ovet ovat kuitenkin pysyneet kiinni jo kuukauden päivät. Moni melbournelainen klubikävijä miettiikin nyt, miten indie-musiikilla itsensä elättävistä, pienistä keikkapaikoista tuli alkoholipolitiikan sijaiskärsijöitä?

Erikoisinta kuviossa on se, miten paikalliset päättäjät määrittelevät anniskelupaikkojen vaarallisuuden. Kaupunkia viime aikoina puhuttanut katuväkivalta on esimerkiksi ollut laajemmin ongelmana ydinkeskustassa eikä niinkään sen ulkopuolella sijaitsevien indie-klubien yhteydessä. Sosiaalisissa medioissa onkin ihmetelty, kuinka esimerkiksi keskustan King Streetin yökerhoja ei luokitella riskiryhmään, vaikka suurin osa mediaa kuohuttaneista pahoinpitelyistä on raportoitu nimenomaan näiden ravintoloiden yhteydessä.

Toten seiniä koristavat nykyisin Victorian osavaltion päättäjille kirjoitetut kirjeet.

Livemusiikki kuuluu olennaisena osana Melbourneen ja kaupunkia tituleerataankin Australian musiikkipääkaupungiksi sen runsaan ja monipuolisen keikkatarjonnan vuoksi. Melbourne on toiminut ponnahduslautana monelle kansainvälisestikin tunnetulle artistille ja bändille, kuten AC/DC:lle, Cut Copylle, Jetille ja Nick Cave and the Bad Seedsille. Australialaiset muusikot ovat osoittaneet huolensa keikkapaikkakriisistä ja kaupunkilaiset keksivät jatkuvasti uusia keinoja kääntääkseen päättäjien päät.

Seuraavaksi Melbournessa tempaistaan helmikuun 23. päivä, jolloin on vuorossa S.L.A.M (Save Live Australia’s Music) -verkoston järjestämä Don’t Kill Live Music -mielenosoitus. Runsaasti mediajulkisuutta herättänyt tapahtuma on saanut nimekkäitä kannattajia taakseen. Muun muassa Melbournessa uransa aloittanut Nick Cave julkaisi ystävänpäivän alla tiedotteen, jossa hän ilmaisee tukensa kollegoilleen: ”I support my fellow musicians in Melbourne. Don’t tear down these places. They are the heart and soul of the city. Don’t kill live music!”, Cave kirjoittaa.