Henkilökohtaista
Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.
Teksti Anu Brask
Ruokatohtori neuvoo kaukokaipuista kauhomaan itsensä aluksi makumatkalle.
Vaiva
Työni loppuvat vähän ennen joulua. Ajattelin seuraavaksi muuttaa toiselle puolelle maailmaa ja tehdä jotain tosi jännittävää, mutta pelkään jumahtavani talveen. Mistä saan intoa viettää tunteja inhottavissa nettilippujärjestelmissä, purkaa kirjahyllyt, säilöä nätit kahvikupit vintille ja lähteä?
Diagnoosi
Jaa-a, taas yksi nuuskamuikkus-syndroomasta kärsivä kanssaeläjä pelkää jäävänsä paitsi kaikesta siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Takuuvarma viistoräntä painaa mieltä matalaksi, ja kavereiden Facebook-päivitykset pepsodentin-väristen ja virtsan lämpimien vesien ääreltä pakottavat kovaluisemmankin vaeltamaan naru kaulassa ullakolle. Näitä on siis nähty, kaikenlaisia kaukokaipuisia maailmanmatkaajia.
Ruokatohtoritädillä ei ole mitään käsitystä siitä, miten nykyinen travellerinuoriso nämä lähtöhommat hoitaa, mutta näkisin, että tässäkin tapauksessa vanhan neuvot on yhtä hyviä kuin passipussillinen uusia.
Ennen kuin nettisurffailu tuottaa tulosta, kauho itsesi makumatkalle. Kätevänä moniosaajana toki käsikirjoitat samalla ruokamatkailuohjeman ja hoidat jonkun näpsäkän blogiyhteistyön, jolla sitten kustannat reissusi.
Testaa aikasi kuluksi Ruokatohtorin näkkileipäohje. Se tulee tarpeeseen, kun Intiassa ensimmäisen vatsataudin jälkeen on ikävä sekä kuituja että äitiä. Samalla ilahdutat leipomuksilla virttyneitä kanssamatkustajia, ja saatte hienon keskustelun sitä, miten Suomi on ihan paska maa ja ankeuden huipentuma vailla minkäänlaista spirittiä. Talvikin on ihan perseestä, ja siellä jengi nyt hajoo loskassa, ja meillä täällä tropiikissa on kaikki hienosti varsinkin nyt kun vielä saatiin tätä näkkileipää…
Ruisjauhot siis vaan rinkan sivutaskuun ja perävalot vilkkumaan!
Resepti
Intian pinaattia kaukokaipuiselle
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
reipas pätkä inkivääriä (hienonnettuna ainakin 3 rkl)
chiliä fiiliksen mukaan (kannattaa totutella asteittain matkakohteesta riippuen)
2 rkl korianterinsiemeniä
2 tl sinapinsiemeniä
3 tl jeeraa
½ tl kurkumaa
3 rkl ruokaöljyä
1 pussi (n. 150 g) pakastepinaattia
1 iso ja mehevä tomaatti
2 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
2 dl mantelikermaa/kasvikermaa
2 rkl garam masala -mausteseosta
suolaa
reipas läjä tuoretta korianteria
1 limen mehu
1. Tee mantelikerma. (katso ohje alta)
2. Jauha korianterin- ja sinapinsiemenet.
3. Kuumenna öljy pannulla ja paista hienonnettu sipuli, valkosipulit ja inkiväärit mausteiden kera lähes tahnamaiseksi mössöksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jotteivät mausteet pala pohjaan.
4. Nakkaa pannulle pakastepinaatti, kuutioitu tomaatti ja kypsennä kunnes pinaatti on sulanut.
5. Kaada joukkoon mantelikerma, lisää vielä pähkinät ja keitä kasaan.
6. Mausta koko soosi garam masalalla, limemehulla ja suolalla. Viimeistele tuoreella korianterilla.
Mantelikerma
2 dl manteleita
3 dl vettä
1. Sekoita mantelit ja vesi blenderillä tai tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi. Siivilöi halutessasi. Älä kuitenkaan heitä massaa pois, sillä sitä voi käyttää vaikka leivonnassa.
Maustettu kookosriisi
Loraus öljyä
Pari kokonaista mustapippuria
Muutama kokonainen kardemumma
Kaksi kokonaista neilikkaa
Pieni pala kanelitankoa
Kolme tähtianista
2 kupillista basmatiriisiä
2 kupillista vettä
2 kupillista kookosmaitoa
Suolaa maun mukaan
1. Huuhtele riisit.
2. Avaa maustemaailma freesaamalla mausteita kattilassa kuumassa öljyssä. Nakkaa perään huudeltu riisi, kuullota hetki ja kaada kattilaan vesi ja kookosmaito.
3. Kiehauta nopeasti ja loppu kypsennä välillä hellästi sekoittaen hyvin miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
Nokkosnäkkäriä koti-ikävään ja kuidun puutteeseen
25 g hiivaa
3 dl vettä tai kasvimaitoa
½ rkl siirappia
5 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
( + n 1 dl vehnä- ja ruisjauhosekoitusta taikinan kaulintaan)
1 tl suolaa
3 rkl kuivattua nokkosta
1 rkl kuminansiemeniä
½ dl unikonsiemeniä
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi, suola, kuminan siemenet, ja nokkosjauhe.
2. Työstä jauhot joukkoon vähän kerrallaan niin, että saat lopputuloksena karjalanpiirakkapohjaa muistuttavan tiiviihkön taikinaköntsän.
3. Kohota taikinaa reilu puoli tuntia. (Pyyhi koti-ikävän kyyneleet. Maalaa kuulijoille muutama mielen maisemakuva piirakoita leipovasta mummosta ja pysähtyneen helteisenä kesäpäivänä laiskasti aaltoilevasta viljapellosta. Silloin kun pääskyset kirskui kirkkaalta taivaalta ja heinäsirkkojen siritys kuului vielä kauas.)
4. Kauli reippaasti jauhotetulla alustalla taikinasta mahdollisimman ohut levy. Nosta se varovasti uunipellille ja paina taikinalevyyn veitsellä mielesi mukaiset kuviot, joiden mukaan kypsä mutta jäähtynyt näkkärilevy on helppo lohkoa paloiksi.
5. Paista 250-asteisessa uunissa keskitasolla kymmenisen minuuttia. Kyttää jottei pala.