HenkilökohtaistaKirjoittanut katriina rosavaara

Homo, homo, hoomooo!

Lukuaika: 2 minuuttia

Homo, homo, hoomooo!

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Katriina Rosavaara

Tule Prideen, jos ihmisoikeudet kuuluvat mielestäsi kaikille.

EU:n perusoikeusvirasto julkisti äskettäin kaikkien aikojen laajimman seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia kartoittaneen tutkimuksen. Kyselyyn vastasi yli 93 000 eurooppalaista homoa, lesboa, biseksuaalia ja transihmistä, joista noin 3400 Suomesta.

Lähes puolet seksuaalivähemmistöihin kuuluneista vastaajista oli kokenut syrjintää tai häirintää. Transihmisten tilanne oli vielä vaikeampi, työelämässä syrjintää oli kokenut joka kolmas. Suomalaisista vastaajista 60 prosenttia oli joutunut alaikäisenä peittämään osin tai täysin todellisen itsensä. Tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli kuullut koulussa tai oppilaitoksessa negatiivisia kommentteja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista. Koulukiusaaminen homotteluineen on ihmisoikeusongelma myös Suomessa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Helsingin Pride-viikolla tulee ensi-iltaan Susanna Helken vaikuttava dokumenttielokuva American Vagabond, joka kertoo yhdysvaltalaisen Jamesin tarinan. Vanhemmat eivät homopoikaansa hyväksy ja James karkaa poikaystävänsä kanssa San Franciscoon etsimään sateenkaaren päätä. Unelmien Castroa, jossa kukaan ei huutele tai hauku, kun James ja Tyler halaavat tai suutelevat kadulla. Kaupunkia, jossa he voisivat vihdoin tuntea kuuluvansa joukkoon.

Elokuvan komea visuaalinen kuvasto tarkentuu Golden Gate -puistoon, salaiseen puutarhaan, jonka pensaikkojen aluset ovat majoittaneet kodeistaan kadulle potkittuja homonuoria vuosikymmenten ajan. Ryteikköinen ja laaja puistoalue kantaa mullassaan amerikkalaista homohistoriaa ja vähemmistön nykytodellisuutta. Ikivanhojen puiden paksu lehvästö peittää tylyn kaupungin ja väkivallan uhan. Se luo rakkaudelle kuvitteellisen suojan pimeässä, jossa poliisiautojen sinivalot välkkyvät yötä.

Mutta jokin on muuttunut, ensimmäisten puistoöiden jälkeen sateenkaaren pää pysyy ulottumattomissa. Kodeistaan kadulle potkittujen homonuorten joukko hakee turvaa toisistaan, kun keskiluokkaistuneesta homoyhteisöstä ei herukaan apua, turvaa tai ymmärrystä. Nuoret jäävät oman onnensa nojaan.

Ei mene kauan, kun Jamesille ja Tylerille käy samoin kuin monille muille. Vähä omaisuus kulkee ostoskärryssä ja nälkä ajaa kadunkulmaan kerjäämään. Tarjolla on vain huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja. American Vagabond on tarkka ja koskettava kuvaus itsenä olemisen pakosta ja jääräpäisestä toivosta.

Vastuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten hyvinvoinnista on yhteiskunnan ja meidän kaikkien yhteinen. Millaisen signaalin nykytilanne välittää nuorille, kun heille tarjotaan vain osaa muille nuorille itsestään selvästi kuuluvista oikeuksista?

Koulussa kiusataan, työelämässä syrjitään ja pelkkä kaapista ulos tuleminen voi aiheuttaa perheen ulkopuolelle sulkemisen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten tulevaisuudessa siintää rekisteröidyssä parisuhteessakin adoptiokielto ja transihmisiä odottaa nykylainsäädännön mukaan pakkosterilointi. Olisiko aika lopettaa ihmisten luokittelu seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen ilmaisun perusteella ja sopia että kaikkia ihmisiä koskevat samat oikeudet ja velvollisuudet? Luulen, että myös homottelu vähenisi.

Syrjinnän vastaisen työn voi aloittaa helposti osallistumalla Pride-kulkueeseen, joita järjestetään kesän aikana ympäri maata. Jos olet sitä mieltä, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, tule paikalle, oletpa sitten homo, trans, hetero, queer tai jotakin aivan muuta.

Allekirjoita myös lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista, vaikket itse aio naimisiin, olet avioliitossa, rekisteröidyssä parisuhteessa, elät yksin, ystävien kanssa tai miten vain. Kuulut kirkkoon, uskontokuntaan tai et kuulu. Kysymys on yhdenvertaisuudesta lain edessä, ei muusta.

Kysy myös mummilta, kummilta ja mökkinaapurilta, ovatko he jo allekirjoittaneet lakialoitteen. Kansanedustajienkin on tärkeä kuulla äänestäjiensä mielipide tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tärkeydestä. Kansanedustajat äänestävät lakialoitteen läpimenosta tai kaatumisesta eduskunnassa.