HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Siviilipalvelus häviää maailmasta, ja hyvä niin

Lukuaika: < 1 minuutti

Siviilipalvelus häviää maailmasta, ja hyvä niin

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Sadankomitea julkaisi selvityksen siviilipalveluksesta Euroopassa, vaikka ei siinä paljon ole selvitettävää.

Siviilipalvelus häviää hiljakseen Euroopasta, yhdessä asevelvollisuuden kanssa ja hyvä niin. Euroopan vajaasta viidestäkymmenestä maasta neljä lakkautti yleiseksi kutsutun, eli miehiä koskevan asevelvollisuuden jo 1990-luvulla. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä asevelvollisuudesta luopui kaksikymmentä valtiota. Tänä vuonna lisäksi asevelvollisuudesta ovat luopuneet Serbia ja ensi kuun alussa asevelvollisuudesta luopuva Saksa. Koska siviilipalvelus on kaikkialla asevelvollisuuden suorittamiseen liittyvä vaihtoehto, nämä maat ovat myös luopuneet siviilipalveluksesta asevelvollisuudesta luopuessaan.

Edellisten lisäksi kolmessa eurooppalaisessa valtiossa ei ole ollutkaan pakollista asevelvollisuutta ja viidessä ei ole armeijaa ollenkaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Miehiä koskeva pakollinen asevelvollisuus on Suomen lisäksi käytössä enää kahdessatoista Euroopan maassa. Itävallassa, Kreikassa, Kyproksella, Moldovassa, Norjassa, Sveitsissä, Tanskassa, Turkissa, Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Venäjällä ja Virossa. Useimmissa näistä maista asevelvollisuus on – toisin kuin Suomessa – selvästi valikoiva, mikä tarkoittaa, että vain pieni osa miesikäluokasta suorittaa varusmiespalveluksen tai siviilipalveluksen. Esimerkiksi Norjassa vain noin 30 prosenttia miesikäluokasta suorittaa kumpaakaan palvelusta ja Virossa siviilipalvelusta ei enää järjestetä.

Suomen järjestelmää on aiemmin verrattu usein Saksan ja Ruotsin järjestelmiin. Saksa ja Ruotsi ovat kuitenkin molemmat luopuneet asevelvollisuudesta ja siviilipalveluksesta asepalveluksen korvaavana palvelusmuotona. Nyt on tietenkin täytynyt löytää uusia vertailukohteita ja siksi Itävaltaa on ryhdytty käyttämään aiempaa useammin asevelvollisuusjärjestelmän vertailussa. Itävallan asevelvollisuusjärjestelmän perustana on perustuslakiin kirjattu puolueettomuus ja lisäksi Itävalta on leikkaamassa kalustoaan ja on supistanut reserviään ja käyttää nykyisin valikoivaa asevelvollisuutta, koska maassa todettiin, että nykyisessä tilanteessa sota on Euroopassa erittäin epätodennäköinen. Itävallassa myös keskustellaan pakollisen asevelvollisuuden lakkauttamisesta.

Siviilipalvelus Euroopassa – Omantunnon ja yleisen asevelvollisuuden takia. Jarmo Pykälä. Suomen Sadankomitea ry, 2011