Kirjoittanut fifi

Fifi suosittelee 16.–22.1.

Lukuaika: 2 minuuttia

Fifi suosittelee 16.–22.1.

Teksti Fifi

Taloushurmaa Turussa, Hämeenlinnan synttärit ja muuta kivaa.

Perjantai 16.1. Maistiaisia Talousmusikaalista! 50-vuotias Turun ylioppilasteatteri tarjoaa ennakkopaloja kevään ensimmäisestä ensi-illastaan perjantaina Dynamossa. Puntin tutinan takaavat Talousmusikaalin Houseband & DJ Urho Tulitukka. Keikalla kuullaan 1960–70-luvun Kinksiä musikaalin näyttelijöiden ja tanssijoiden tulkitsemana. Soittajat tulevat Turun Konservatoriolta. Tämä on Taloudellinen vaihtoehto: alkuillasta iloisia tunteja ja ilmainen sisäänpääsy! Talousmusikaali on Susanna Airaksisen käsikirjoittama ja ohjaama absurdi draama musiikkiteollisuudesta ja taiteen kaupallistamisesta. Ajankohtainen ja kantaaottava esitys ruotii talouden kiemuroita ja rahan ylivaltaa – sitä kuinka ihmisestä yritetään puristaa kaikki irti hyötyajattelun nimissä. Ensi-ilta 30.1.

Lauantai 17.1. Irina Schuvaloffin maalauksia 1.2. asti galleria Uusitalossa, Lönnrotinkatu 15, Helsinki. Näyttelyssä Irina Schuvaloff keskittyy naisten roolien tarkastelemiseen. Hänen tarkoituksenaan ei niinkään ole tasa-arvokeskustelun käyminen katsojan kanssa, vaan erilaisten elämäntapahtumien emotionaalisen rakenteen välittäminen. Ihmiskohtalot ovat Schuvaloffin kerronnassa historian keskeisiä linjoja olennaisempia. Esimerkiksi Naisen paikka -teoksen viitekehyksenä on naisten sosiaalisen roolin murros. Teoksessa keskeistä on kuitenkin tilanteeseen liittyvä tunne – tummansävyinen kosketus – joka ei tuo vapautusta. Joskus emootiot värittävät täsmällisemmän ajankuvan kuin tosiasioissa pitäytyvä kerronta. Avoinna ti–pe 11–17, la–su 12–16.

mainos

Sunnuntai 18.1. Onde estou? Missä olen? Turun AMK:n Taideakatemia valokuvauksen 3. vuosikurssin yhteisnäyttely 8.2. asti Turun valokuvakeskus Perissä, Uudenmaankatu 1. ”Fado-laulaja Sara istuu pöytääni pienessä kuppilassa Lissabonin vanhassa kaupungissa. Hän kertoo avoimesti elämästään ja kovista kohtaloista. Hänen vuoronsa tulee, ja baari täyttyy sielukkaan surumielisestä, hyvin slaavilaisen kuuloisesta fado-laulusta. Luulen taas ymmärtäväni hieman paremmin portugalilaista mielenlaatua”, Jussi Vierimaa kirjoittaa matkapäiväkirjassaan. Esillä on kymmenen kuvaajan töitä kuukauden pituiselta kuvausmatkalta Portugaliin. Näyttelyssä näyttäytyvätkin useat teemat ja kuvatyypit, dokumenttikuvasta omakuvaan. Näyttelyyn osallistuvat Lotta Djupsund, Iina Esko, Eeva Hänninen, Salla Keskinen, Miikka Kiminki, Ville Koski, Liisa Mäkinen, Kaarina Salmi, Jussi Vierimaa ja Tiina Viitala. Avoinna ti–pe 12–18, la–su 12–17.

Maanantai 19.1. Hämeenlinnan kaupungin 370-vuotissyntymäpäivää vietetään Hämeenlinnan kaupungin historiallisella museolla. Maanantaina Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon museoihin on ilmainen sisäänpääsy. Museoissa on yleisöopastuksia seuraavasti: kello 11 yleisöopastus Sibeliuksen syntymäkodissa, Hallituskatu 11. Kello 13 yleisöopastus Historiallisella museolla, Kustaa III:n katu 8. Kello 14 yleisöopastus Vankilamuseolla, Kustaa III:n katu 8. Kello 15 yleisöopastus Palanderin talossa, Linnankatu 16. Historiallisessa museossa on perusnäyttelyn lisäksi esillä 1.3. asti Väriä-näyttely. Hämeenlinnan museokokoelmista on valittu herkullisimpia sävyjä kertomaan aikansa värimaailmasta esimerkiksi huonekaluissa, puvuissa ja kankaissa. Esillä on myös Suomen käsityön museon valmistama kiertonäyttely Väristyksiä, joka avaa oven luonnonvärien historiaan ja käyttömahdollisuuksiin. Näyttelyssä on paljon erilaisia tehtäviä, väritestejä ja pelejä. Museo avoinna joka päivä 11–17.

Tiistai 20.1. Maalaus tilassa Kaarina Hakan installaatio 8.2. asti Tampereen galleria Huoltamossa, Suvantokatu 4. Installaation lähtökohtana on ajatus tilallisesta maalauksesta, jossa maalauspohja on näyttelytila. Teos rakentuu erilaisista osista, kuten suoraan seinään liimatuista läpinäkyvistä liimakalvoista ja kolmiulotteisista abstrakteista muodoista, joiden materiaaleina on käytetty ilmapalloja, vaahto- ja jätemuovia sekä akryylivärejä. Osa kolmiulotteisista elementeistä roikkuu siimalla katosta ja pyörii hitaasti paikallaan tuoden liikkeen osaksi installaatiota. Lopullinen teoskokonaisuus syntyy pystytysvaiheessa. Ikkunanäyttely avoinna päivittäin.

Keskiviikko 21.1. Ei vain ne hyvät huumeet, lisäesityksiä teatteri Poleemin suuren suosion saavuttaneesta esityksestä. Esitykset 19., 21. & 22. kello 19 ja 24.1. kello 16 Helsingin Vaihtolavalla. Liput 5/8 euroa. Varaukset numerosta 040 373 1743, kello 11–19. Toimikaa nopeasti, koska paikkoja on rajoitetusti! Liput menevät käsistä kuin ilmaiset päihteet! Katso myös Fifissä julkaistu arvio, Energistä olohuoneteatteria.

Torstai 22.1. Miesvihaajat eli Tribadien yö. Per Olov Enquistin kirjoittama, maailmalla menestynyt ihmissuhdedraama Miesvihaajat eli Tribadien yö on tiivistunnelmainen näytelmä. Siinä polveilee teemoja naisen ja miehen asemista yhteiskunnassa, sekä taiteen ja elämän sekoittumisesta taiteilija-avioliitossa. Ensi-ilta 22.1. Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä kello 19.

  • 15.1.2009
  • Kirjoittanut fifi